Palacsinta ​éjfélkor (értékelés és nyereményjáték)

 

Király Anikó és Erdős Zsuzsanna alakját már nem kell bemutatni a hazai közönség számára. A két szerző, most egy közös regénnyel örvendezteti meg a rajongókat. A Palacsinta éjfélkor egy igazán kedves és szerethető kamaszregény, mely bloggereink szívét is rabul ejtette. 
Mira gondolatait Erdős Zsuzsanna, míg Máté karakterét Király Anikó szólaltatta meg. Tartsatok velünk, pillantsunk be együtt két kamasz kollégiumi életébe, és ha nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a kötet egy példányát. 




Kiadó: Menő Könyvek, 2024
Oldalszám: 332 oldal
ISBN: 9789635845132


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Bár ​ugyanabban a kollégiumban laknak, és valószínűleg már jó párszor elmentek egymás mellett a folyóson, mégis az álmatlanság és az éhség intézi úgy, hogy útjaik keresztezzék egymást. Hol máshol, mint a konyhában, éjfélkor.
Bár szokatlan a szituáció, mégis beszélgetni kezdenek. Nem sokban hasonlítanak egymásra, de az első estét követi a második, a harmadik, majd hamarosan rendszeressé válnak az éjszakai gasztro randik.
Odaégett palacsinták, kőkemény rizs és ehetetlen mártások szegélyezik az átvitatkozott éjszakáikat, de ahogy a főzőcskézésbe egyre jobban belejönnek, úgy ébrednek rá fokozatosan arra is, hogy milyen remek párost alkothatnának ők ketten…
Az élet azonban számos akadályt gördít eléjük: megszólaló tűzjelző, egy makacs vírus, egy összetört autó, egy elpuskázott hétvégi buli… Miközben mindezekkel szembenéznek, vajon megtalálják önmagukat és helyüket a világban?
Az ízig-vérig kamaszregény két hangja két kiváló író négykezes játékából született: Mira gondolait és érzelmi vívódásait Erdős Zsuzsanna, míg Máté poénjait Király Anikó szólaltatta meg.


Véleményem:

Erdős Zsuzsannától korábban még nem olvastam, Király Anikó könyveit és stílusát viszont nagyon szeretem, így egy percig sem volt kérdés, hogy kettejük közös ifjúsági regényét, a Palacsinta éjfélkor című kötetet be akarom szerezni. Ennél jobban nem is időzíthettem volna, hiszen az egyszerre vicces, elgondolkodtató és romantikus történet tökéletesen passzolt a balatoni hosszú hétvégéhez, és remek kikapcsolódást nyújtott. Olyan könyvhöz is ritkán volt eddig szerencsém, amikor két tehetséges író ilyen módon dolgozik össze, nagyon tetszett, hogy kettejük stílusa külön-külön is jól megmutatkozik, mégis ilyen harmonikus egységet alkot. Az pedig csak hab a tortán, hogy a történetben központi szerepet töltenek be az ételek, amivel egy hozzám hasonló haspókot könnyedén meg lehet fogni. :)


A történetünk két szálon, két nézőpontból fut, helyszíne pedig elsődlegesen egy vidéki iskola kollégiuma. Az egyik főszereplőnk Mira, akit éppen az foglalkoztat, hogy szülei válni készülnek, de talán még ennél a ténynél is jobban zavarja, hogy nem lát rajtuk semmilyen érzelmi reakciót a helyzettel kapcsolatban, mintha csak őt érdekelné, hogy a családja szét fog hullani. A lány haragszik és kicsit magányos is, mert bár vannak a kollégiumban barátnői, erről a problémájáról velük sem igazán tud beszélgetni. A másik főhősünk Máté, aki szintén ebben a kollégiumban lakik, viszont ő nemrég került csak ide Budapestről, miután apja kitalálta, hogy egy vidéki faluban szeretné folytatni orvosi praxisát. A fiú szintén nagyon csalódott és mérges a helyzete miatt, elsősorban azért, mert ott kellett hagynia a haverjait, és mert úgy érzi, az ő szempontjait senki sem vette figyelembe a döntés meghozatalakor. Ráadásul szeretett nagymamáját is elveszítette, aki nagyon közel állt hozzá, és aki nélkül már az ő családja sem lesz soha olyan, mint régen. 

A cselekmény onnan indul, hogy egy éjszakán egyik főszereplőnk sem tud elaludni. Mira a kollégium konyhájába indul, hogy unalmában megegye maradék sült krumpliját, ekkor találkozik össze Mátéval. Kettejük között hamar kialakul a kémia, bár ez először még csak egymás kóstolgatásában és vicces szurkálódásokban nyilvánul meg. Szép lassan ezek az éjszakai találkozások rendszeresek lesznek, a két fiatal pedig egyre több mindent oszt meg egymással az életéből. A sok éjjeli nassolás közben merül fel bennük az az ötlet is, hogy akár főzőcskézhetnének is közösen, ami nem csak abból a szempontból lesz praktikus, hogy örökké éhes kollégistaként rendes ételt egyenek, hanem azért is, mert ezzel a közös tevékenységgel még inkább utat találnak egymáshoz. Persze közben mindkettőjüknek meg kell küzdeni a saját démonjaikkal és át kell esniük bizonyos jellemfejlődésen, ez különösen Máté esetében szembetűnő, aki itt döbben rá arra, mennyire sekélyes volt korábban az élete, és mennyire rosszul mérte fel a kapcsolatai őszinteségét és jelentőségét. Hogy hogyan alakul kettejük sorsa és mi fog kisülni (szó szerint) ebből az egészből, kiderül, ha ti is elolvassátok a könyvet. 

Engem az első oldalaktól kezdve magába szippantott a történet, és ennek az nyilvánvaló objektív mellett szubjektív okai is voltak. Tizennégy éve dolgozom egy középiskolai kollégiumban, gyakorlatilag ez a második otthonom, így borzasztóan megörültem, hogy egy ilyen helyszínen játszódó könyvet olvashatok. Annyira előttem volt az összes jelenet, amiknek egy jó része akár nálunk is játszódhatott volna, átéreztem az éjszakai settenkedések hangulatát, hallottam az éjjel megszólaló tűzjelző éles sivítását, és persze mindennél jobban értettem a kollégisták örökös éhenkórászságát. :) Ezen felül nagyon tetszett, hogy a regényben több, a fiatalokat érintő probléma jelenik meg, akár a különféle családi konfliktusok, akár Máté esetében az, hogy ragaszkodik a megszokott, ám nagyon is egyoldalú és felszínes korábbi barátságaihoz. Mindehhez hozzájön a Király Anikótól már megszokott könnyedség és fergeteges humor, és külön öröm volt, hogy az Erdős Zsuzsanna által írt fejezetek is nagyon tetszettek, igazán megkedveltem Mirát. 

Nagyon jó volt, hogy a regény végén olvashattam egy rövid epilógust is arról, hogyan alakul majd a karakterek sorsa, illetve plusz extraként megtaláljuk a történetben szereplő ételek receptjeit is. Szerintem ez tipikusan egy olyan könyv, ami egyrészt nagyon jól megszólítja az elsődleges célközönséget, másrészt az idősebb korosztály számára is szórakoztató, és nem csupán a nosztalgia miatt, hanem mert örök érvényű tanulságok és nagyon jó poénok vannak benne. Én tehát csak ajánlani tudom, szerintem tökéletes nyaralós olvasmány, aki teheti, ne hagyja ki! 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki egy szórakoztató, vicces, mégis elgondolkodtató ifjúsági regényt szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

Ebben a játékban most a palacsintáé a főszerep és azt szeretnénk megtudni, hogy ti hogyan viszonyultok ehhez az ételhez. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a válaszotokat. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A klasszikus palacsintát, az amerikai palacsintát, vagy a gofrit szereted jobban? Miért?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.04.: Csak olvass!
07.06.: Könyv és más
07.08.: Könyv és más (extra)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések