Hiba volt idejönnöd (értékelés és nyereményjáték)



A vakációs románcok általában azzal végződnek, hogy valakinek összetörik a szívét. Csakhogy Jeneva Rose csavaros regényében egészen más vár főhőseinkre.  Ha kíváncsiak vagytok a rejtélyre, tartsatok három bloggerünkkel a turné állomásain, és nyerjétek meg a Magnolia Kiadó által felajánlott példányt!





Kiadó: Magnólia Kiadó, 2024
Oldalszám: 368 oldal
Eredeti cím: You Shouldn't Have Come Here
Fordította: Vraukó Tamás
ISBN: 9789635982387


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Grace ​Evans kibérel egy farmházat Wyoming közepén, hogy kiszakadjon túlhajszolt New York-i életéből. A kiruccanása ráadásul nem is kezdődhetne jobban, mivel az idilli ház tulajdonosa egy rendkívül jóképű férfi Calvin Wells személyében. Eleinte ugyan nehezen találják meg a közös hangot, mert két nagyban eltérő világból származnak, de a vidéki lét mindennapjai és szállásadója kedvessége elbűvöli Grace-t. Ám idővel észrevesz pár baljós jelet. Például, hogy nincs kiépítve a mobilhálózat. Nemrég eltűnt egy nő a környéken. És mintha a farm körül is lennének furcsaságok.

A nyugtalanító körülményeket eleinte áthidalja a kettejük közötti vonzalom és egymáshoz való lassú, de biztos közeledésük, ám ahogy érkezik a nő távozásának ideje, a dolgok súlyosan elromlanak. A könnyed flörtölésekből hamarosan hazugságok sűrű hálója szövődik: Calvin rajongása aggasztó megszállottságba csap át, ugyanakkor gyanítani kezdi, hogy Grace nem őszinte vele, kezdve azzal, hogy miért bérelte ki a házát. Eddig is tudtuk, hogy a futó kalandokban könnyen sérülhet valamelyik fél, de Grace-re és Calvinre valami sokkal szörnyűbb vár ebben a nyugtalanító, feszültséggel teli thrillerben.


Véleményem:

A nyári szünetben nagyon jól szoktak csúszni a könnyedebb thrillerek (vagy, ha úgy tetszik, a női pszichothrillereknek nevezett kötetek), és idén is igyekeztem néhány ilyennel feltankolni a kánikulára. Jeneva Rose másik, magyarul megjelent könyvéhez még nem volt szerencsém, viszont a Magnólia Kiadótól már olvastam több olyan regényt is, ami elnyerte a tetszésemet, így bizalommal vágtam bele a Hiba ​volt idejönnöd című kötetbe. Ha úgy vesszük, tulajdonképpen nem is csalódtam benne: bár a későbbiekben fogok beszélni egy-két dologról, amiken erősen összevontam a szemöldökömet, azért amellett akkor sem lehet elmenni, hogy gyakorlatilag pár óra alatt elolvastam, szóval akárhogy is, de valamit tud az írónő. 



A regény váltott szemszögből meséli el az eseményeket. Először megismerjük Grace-t, a fiatal, new york-i bankár nőt, aki minden évben véletlenszerűen kiválaszt egy helyett az Egyesült Államok térképén, ahol eltölti a vakációját. Idén Wyoming-ra esett a választása, és az Airbnb-n le is foglal egy szobát egy egyedülálló férfi, Calvin által vezetett farmon (és igen, a férfi nézőpontja lesz, amiből a fejezetek másik részét olvashatjuk). Grace érkezésekor úgy érzi, a hely várakozáson felüli: mindent átjár a béke, csend és nyugalom, ráadásul a szállásadója kifejezetten jóképű, egyből el is indul a kémia kettejük között, és az itt töltött idő alatt egyre többet flörtölnek, egyre közelebb kerülnek egymáshoz. 

Mindezek alapján a Hiba volt idejönnöd lehetne egy egyszerű, romantikus történet is (szinte látom is a főcímdalát az Isaura TV-n), de hát természetesen nem erről van szó. Nagyon lassan, nagyon apró részletekben, de a titkok és a sötétség egyre jobban bekúszik a lapok közé. Először csak néhány furcsaság történik, amiket Grace nem tud hova tenni. Egy lelakatolt ajtó, sikolynak hangzó hangok az éjszakában, és persze Calvin múltja, amiről ugyan a barátai és a családja elejtenek pár megjegyzést, de mégsem áll össze az egész történet. Ráadásul Grace úgy érzi, hogy a férfi ismerősei nem néznek rá jó szemmel, és úgy tűnik, mindez többről szól, mint egy féltékeny exbarátnő kirohanásairól. Hamarosan megjelenik a helyi seriff is, aki egy eltűnt lány után nyomoz, Grace számára pedig egyre egyértelműbb, hogy valami nagyon nem stimmel ebben a földi paradicsomban. 

Magáról a cselekményről ennél többet nem szeretnék elárulni, hiszen akkor oda lenne a meglepetés ereje, annyit viszont elmondhatok, hogy a regény utolsó néhány fejezete igen meglepő fordulatokat tartogat. Ettől függetlenül viszont sajnos akadtak benne olyan dolgok, amik miatt számomra nehezen lenne hihető, hogy ilyesmi megtörténhetne akár a valóságban is. Ha ezen valahogy felülemelkedem, akkor végső soron nincs nagy baj, hiszen a könyv olvastatja magát, a rövid, váltakozó szemszögből elmesélt fejezetek feszes tempót biztosítanak a történetnek. Inkább azt hiányoltam, hogy több legyen a feszültség és a borzongás. Bár a regény egyharmadától lehet sejteni, hogy valami rossz dolog van készülőben, nem éreztem elég baljósnak a légkört vagy elég ijesztőnek a jeleneteket, így pedig a vége sem tudott akkorát ütni, mint szerettem volna. 

Mindent egybevetve ez egy korrekt, szórakoztató olvasmány, amit tökéletesen tudunk élvezni akkor, ha nem várunk tőle többet, mint amit adni tud. Egy strandra, vagy nyár esti éjszakákra szerintem ideális választás, nem kell túlagyalni, csak sodródni az eseményekkel. Ha nem is lepett meg túlságosan, azért végig lekötötte a figyelmemet, nagyon szerettem volna tudni, hova fog kifutni az egész, és vajon Grace, vagy Calvin nézőpontjának hihetek az olvasás során. Ha tehát valaki egy könnyedebb thrillert keres, olyasmit, ami nem tocsog a vérben, csak szimplán borzongató és olvasmányos, szerintem nem fog csalódni, de a műfaj igazi ínyencei azért nem ebben fogják megtalálni a számításaikat. 


Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki egy könnyed thrillert keres a nyaraláshoz.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Magnolia Kiadó további kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény szerzőjét és címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

"Ezek a tiltott gondolatok néha figyelmeztetés nélkül belopakodnak az elmémbe. Lomha gondolatok, amelyek nesztelenül surrannak be, mint a suttogás, amit nem is biztos, hogy meghallasz. Aztán egyre hangosabbak és hangosabbak lesznek, míg végül az egész világ hangját elnyomják. Gondolatok, amelyeket nem lehet visszacsinálni.
Érdekelne bárkit is?
Észrevenné egyáltalán bárki?
Mi lenne, ha egy nap egyszerűen nem lennék itt többé?
Mi lenne, ha egy nap minden megszűnne?
Mi lenne, ha? Mi lenne? Mi lenne?"


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.17 Könyv és más
07.20 Spirit Bliss sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések