Csak ​egy apróság - Kis szokások, amelyek alapjaiban változtatják meg az életed (értékelés és nyereményjáték)

 


A Csak egy apróság című könyvben harminc szokást találhatunk, melyeket beépítve a napi rutinunkba javíthatunk a mindennapjainkon! Tartsatok velünk Dr. Michael Mosley nemrég megjelent könyvének blogturnéján, és játsszatok velünk, ugyanis a Libri Kiadónak hála egy olvasónk a turné végén megnyeri a kiadványt!



Kiadó: Libri Kiadó, 2024
Oldalszám: 220 oldal
Eredeti cím: Just One Thing: How simple changes can transform your life
Fordította: Gyárfás Vera
ISBN: 9789636042974


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Annyira ​biztos vagyok a könyvemben felsorolt apróságok pozitív hozadékaiban, hogy többet is beépítettem a napi rutinomba. Kiválasztottam azt a harminc kedvencemet, amelyet egy átlagos napon elvégzek, így könnyebben eldöntheted, hogy neked mi fér bele. Igencsak bőséges a választék, de természetesen nem várom el, hogy mindet egyszerre próbáld ki! Azért remélem, hogy kedved támad egy-kettőhöz, és a jótékony hatások láttán fokozódik majd a lelkesedésed.
(…) Lapozd végig a könyvet, válassz ki egy új ötletet, és adj neki egy esélyt. Amikor már szokássá rögzült, megint lapozz bele a könyvbe, hátha szívesen kipróbálnál valami mást is.
Sok szerencsét!”

Tudtad, hogy a csokoládé jót tesz a szívnek, az éneklés természetes kábítószer, a szobanövények pedig serkentik a memóriát?
Mind tudjuk, mennyire fontos a tápláló étrend, az egészséges testsúly, a rendszeres testmozgás, a pihentető alvás ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.
De pontosan mit kell tennünk azért, hogy jól legyünk?
A válasz közel sem egyszerű, mivel az újságokban, a televízióban és a közösségi médiában sokszor egymásnak is ellentmondó tanácsokkal találkozunk.

Ezért döntött úgy dr. Michael Mosley, hogy interjút készít a legfrissebb orvostudományi kutatások vezetőivel, olyan tudósokkal, akik a szakterületük elismert képviselőinek számítanak, és megkérdezi tőlük, hogyan és mivel támogathatjuk az egészségünket. Ráadásul a tőlük kapott összes gyakorlati jótanácsot kipróbálta, sőt az ismerősein is tesztelte az egyes elméleteket.

Így született meg a szórakoztató ismeretterjesztés kiváló példájaként ez a kötet, amely harminc egyszerű szokást ajánl a figyelmünkbe: ha elsajátítjuk és rendszeresen gyakoroljuk őket, nagymértékben javíthatunk az életminőségünkön, valamint fenntarthatjuk mentális, szellemi és testi egészségünket.


Véleményem:

Általában nem várok csodákat a különböző életmód-könyvektől, mert eddig többször is az volt a tapasztalatom, hogy persze, szuper gondolatok vannak bennük, de nekem sem időm, sem energiám nincs arra, hogy jelentősen változtassak az életemen. Éppen azért akadt meg a szemem Dr. Michael Mosley Csak egy apróság című kötetén, mert azt ígérte, hogy olyan apró, könnyen beépíthető szokásokkal fog megismertetni, amik nem követelnek nagy áldozatokat, mégis jelentős minőségi változást okozhatnak. Közben eltelt egy-két hónap, én pedig pont egy komolyabb életmódváltás közepébe csöppentem, mire oda jutottam, hogy ténylegesen elolvassam a kötetet. Ez a szerencsés együttállás pedig nagyon jó kémiát teremtett köztem és a könyv között, és most, az olvasás után borzasztóan motiváltnak érzem magam arra, hogy végre egyszer tényleg megvalósítsam azokat a dolgokat, amiket egy szakember javasol. 


Mosley igen változatos pályafutás után orvosként diplomázott, később pedig tudományos újságíróként kezdett tevékenykedni (sajnos az olvasás közben tudomásomra jutott, hogy idén júniusban életét vesztette, amit borzasztóan sajnálok, mert a könyv lapjain keresztül egy igazán kedves, életigenlő ember szavai szólítottak meg). Számomra kulcskérdés, hogy egy egészséges életmóddal kapcsolatos kötet szerzője milyen tudományos háttérrel rendelkezik, az orvosi végzettség (és a későbbiekben olvasott sokféle hivatkozás különböző kutatásokra) pedig eléggé meggyőzött arról, hogy érdemes fontolóra vennem a tanácsait. A bevezetőben saját gondolataim köszöntek vissza azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán nem könnyű egy új szokást beépíteni az életünkbe, különösen akkor, ha az komolyabb idő- és energia ráfordítást igényel. A kötet éppen ezért azt ígéri, hogy összesen 30, alapvetően könnyen kivitelezhető és egyszerű trükköt, "apróságot" mutat meg, melyek alkalmazásával mind a testi, mind a mentális egészségünkért sokat tehetünk. 

Ezután a kötet világos, jól követhető módon veszi sorra ezt a bizonyos 30 szokást, időrendi sorrendbe állítva őket aszerint, hogy melyik napszakban hasznosulnak a leginkább (persze ettől el is lehet térni, fontos, hogy kitapasztaljuk, nekünk mi válik be a leginkább). Ilyen szokás lehet például a reggeli hideg zuhany, a kávé optimális időben történő fogyasztása, a rendszeres testmozgás, a hangos éneklés, a meditáció,  valamilyen új készség, tudás elsajátítása vagy éppen a minőségi csokoládé élvezete. Miután a szerző röviden ismertet egy-egy szokást, rátér a dolog orvosi részére, közérthető, mégis kellően tudományos módon alátámasztva az adott szokás kedvező hatásait. A rövid fejezetek végén kis összefoglalást találunk, illetve az adott részből kiemelt egy-egy fontosabb idézetet, gondolatot. Mivel ezek a fejezetek nem hosszúak, nagyon jól lehet haladni a könyvvel, ráadásul tele van érdekes és meglepő információkkal és a legfrissebb kutatási eredményekkel az adott téma kapcsán. 

Nekem nagyon tetszett a kötet személyes hangvétele és a sok saját példa, amivel megismertetett a szerző. A sorait olvasva nem éreztem azt, hogy egy "megmondóember" szól hozzám, sokkal inkább egy olyan férfi, aki maga is sokat kísérletezett, és most örömmel osztja meg azokat a tapasztalatait, trükkjeit, amik neki beváltak. Pozitív a tanácsok életszerűsége is, hiszen azért nem könnyű 30 új szokást beépíteni, még akkor sem, ha ezek nem vesznek egyenként igénybe sok időt. Pont ezért olvashatunk olyan trükköket, amik ezeket segítik (például nagyon tetszett, hogy a fél lábon állást Mosley fogmosás közben szokta gyakorolni, szerintem ezt én is ki fogom próbálni). A személyes hangvétel mellett pedig ott van a tudományos igényesség is, igazán hatásos volt szembesülni azzal, hogy a statisztikák szerint mennyit számít az életminőségünk szempontjából egy-egy ilyen szokás beépítése. Végül pedig kiemelném a felelősségteljes tanácsadást is, értve ez alatt, hogy Mosley többször hangoztatja, hogy milyen helyzetekben érdemes orvoshoz vagy egyéb szakemberhez fordulnunk ahelyett, hogy a könyvtől várnánk a megoldást.

Ahogy korábban is említettem, bár eddig a halogatás volt rám jellemző sok tekintetben, most éppen olyan életszakaszban vagyok, amikor érzem a motivációt a változtatásra, így nekem a lehető legjobbkor jött ez a könyv. De azt gondolom, hogy ha valaki kicsit kevesebb energiát érez magában, akkor is biztosan talál legalább néhány olyan apróságot, amit szívesen kipróbálna. A szerző szerint sincs kötelező minimum, ha csak egyetlen dolgot is megteszünk az itt olvasottak közül, már nagyon sokat segítettünk magunkon. Mindent egybevetve tehát én jó szívvel ajánlom ezt a kötetet mindenkinek, aki szeretne egy kicsit javítani az életminőségén, vagy egészséges szokásokat kialakítani.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki úgy érzi, nehezen tud változtatni a szokásain, de megérett benne a szándék, hogy egészségtudatosabb életet éljen.

Nyereményjáték:

Mostani könyvünkben 30 életjavító apróságot találhattok, és mi minden állomáson összekeverjük egynek a betűit, amit ki kell majd találnotok! Az összekevert betűkből kijövő szót várjuk a rafflecopter megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
nolcáást
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07/03 - Szembetűnő
07/05 - Könyv és más
07/06 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések