Sötét, ​édes bájital - Teák könyve 2. (értékelés és nyereményjáték)

 

Megérkezett Judy I. Lin Teák könyve duológiájának várva várt lezárása, melyben nem csak az emberi viszályokkal kell főószereplőinknek megküzdenie, de egy ősi gonosz is ébredezni látszik! Tartsatok velünk a Dáxi királyságba ezen az epikus fantasy blogturnén, melynek a végén a Next21 Kiadónak hála egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a Sötét, édes bájital című regényt!



Kiadó: Next21 Kiadó, 2024
Oldalszám: 350 oldal
Eredeti cím: A Venom Dark and Sweet
Fordította: Weisz Böbe
ISBN: 9786156606471


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy ​királyság hanyatlása – feltámad az ősi gonosz.

Dáxi királyságba betette a lábát a gonosz – a száműzött herceg visszatért, hogy magához ragadja a hatalmat. Tömeges mérgezések híre terjed, a nép retteg, mindenki bizalmatlan.
Ning fiatal kora dacára máris nagy tudású teafőző mester, aki elkíséri Zhen hercegnőt a száműzetésbe. Velük tart Ruyi, a hercegnő hű testőre, és Ning testvére, Shu, aki nemrég épült fel betegségéből. A négy fiatal nő együtt útra kel, és a királyság szerte szövetségeseket keres, akikkel együtt eltávolíthatnák a betolakodókat, és visszavívhatnák a Zhent jogosan megillető trónt.
Ninget továbbra is rémálmok kísértik, amelyekben az aranykígyó háború és vérontás látomásait bocsátja rá. Ősi gonosz ébredezik, sokkal pusztítóbb, mint az emberek jelenkori, kicsinyes viszályai, talán az ország összes mágiája sem lesz elég ahhoz, hogy megakadályozza a pusztítást, és gondoskodhasson a világ fennmaradásáról.

Judy I. Lin a Teák könyve duológia szerzője, amelyet a Méreggel átitatott varázslat és a Sötét, édes bájital című regények alkotnak. Tajvanon született, a szüleivel együtt kiskorában települt át Kanadába. Világéletében imádott olvasni, és képzelt világokat kitalálni. Jelenleg is Kanadában él férjével és két lányával.


Véleményem:

Bár nagyon kíváncsian vártam tavaly nyáron Judy I. Lin duológiájának első részét, a Méreggel ​átitatott varázslatot (értékelésem ITT), és tulajdonképpen nagyon tetszett is a regény témája, valahogy mégsem sikerült igazán berántania, úgy éreztem, valami hiányzik. Lehet, hogy csak nem voltam annyira ráhangolódva, mindenesetre azt már az olvasás után is tudtam, hogy azért ha megjelenik a második rész, fogok adni neki egy esélyt. Utólag nagyon örülök, hogy ezt a döntést hoztam, mert bár erre a felállásra ritkábban van példa, de nekem a Sötét, ​édes bájital című, második rész sokkal jobban tetszett, mint az első. 


A cselekmény fonalát nagyjából ott vesszük fel, ahol az előző rész véget ért. Ningnek sikerül megmentenie a húgát, azonban a hercegnővel együtt menekülni kényszerül, amikor Kang apja átveszi a hatalmat, és császári régensként elkezdi megszilárdítani azt. Körözött személyként Ning senkiben sem bízhat a saját négyesükön kívül, melynek Zhen hercegnőn és annak testőrén kívül a húga is a tagja, ráadásul nem is túl rózsásak a kilátásaik azzal kapcsolatban, hogy szövetségeseket találjanak, akik kiállnának mellettük és segítenének visszaállítani a dolgok rendjét. Ning történetszála mellett párhuzamosan követhetjük Kang sorsát is, aki eredendően hisz apja jó szándékaiban és abban, hogy a birodalom javára fognak válni a döntései, ugyanakkor egyre inkább úgy érzi, hogy a szálakat másvalaki mozgatja, és az a valaki nem biztos, hogy a nép érdekeit tartja szem előtt. Kettejük útja természetesen egy ponton keresztezi majd egymást, innentől válik a cselekmény is egyre izgalmasabbá. 

Ning és társai a birodalom különböző részeiben vándorolnak, ennek nyomon követéséhez nagy segítséget nyújt a könyvhöz mellékelt, csodaszép térkép. A történet ezen részét lehet, hogy sokan lassúnak fogják érezni, érdekes módon engem valahogy nagyon beszippantott a könyv első fele is a maga komótos ritmusával. Egyrészt Ning utazása során alaposan szemügyre vehetjük a királyság különböző részeit, látjuk az erőviszonyokat, kik azok, akik a hercegnő mellett vannak, és kik, akik ellene. Közben úgy éreztem, hogy a lány karaktere is szépen fejlődik, ráadásul egyre izgalmasabbak az asztrálsíkon tett utazásai is. Ezekből a látomásokból szép lassan kezd kibontakozni, pontosan milyen fenyegetéssel is kell szembenéznie a birodalomnak, annak magyarázata viszont még várat magára egy darabig, hogy mindez milyen kapcsolatban áll az udvari intrikákkal. Ezzel párhuzamosan Kang nézőpontját is követhetjük, ami főleg érzelmi szempontból volt számomra érdekes. A fiúban viaskodik a mély igazságérzet és tisztességesség a vággyal, hogy megfeleljen és bizonyítson az édesapjának, így az ő esetében amiatt drukkolhatunk, hogy a megfelelő pillanatokban meghozza a helyes döntéseket. 



A duológia legnagyobb erőssége a mágia rendszere és működése, elképesztően ötletes és látványos, ahogyan az írónő a teákkal és a különböző aromákkal összekötötte a varázslatot. Nagyon tetszettek azok a részek, ahol Ning használja a képességét, illetve minden olyan jelenet, ami az asztrálsíkon játszódik. Ez az egész téma ad a kötetnek egy nagyon sajátságos hangulatot és egzotikus fűszerezést, amihez jól passzol a keleties szertartásosság és hitvilág. Bár azt nem mondanám, hogy rengeteg az akció a cselekményben, engem mégis sokkal jobban lekötött, aminek tényleg nem tudom, hogy az-e az oka, hogy jobban rá tudtam hangolódni, vagy egész egyszerűen jobban lett megírva a folytatás. Azt is előnyként könyvelem el, hogy bár egy év eltelt az első rész óta és én ilyenkor rengeteget szoktam felejteni, nagyon könnyű volt visszarázódni a történet világába, és szinte pillanatok alatt a helyére került, ki kicsoda és mit is akar. Kiemelném még azt is, hogy nagyon tetszett az a négyes, amit Ning és társai alkottak, izgalmas volt a négy női karakter együtt, és persze a főszereplőnk állt a középpontban, azért a többiek is meg tudtak mutatni valamennyit magukból. Különösen Shu került közel a szívemhez, aki egész más típus, sokkal finomabb és érzékenyebb, mint a nővére, de pont ezért jól kiegészítik egymást, és abszolút átjött az az erős kötelék, ami kettejük között van. 

Nagy meglepetés volt hát számomra ez az élmény, mert bár bizakodó voltam, azért benne volt a pakliban a csalódás is. A szöveg szerintem kimondottan igényes és olvasmányos, és most valahogy jobban sikerült eltalálni az arányokat a világépítés, a környezet bemutatása, a politikai intrika, a mágia és az emberi kapcsolatok tekintetében. Az ifjúsági kategórián belül szerintem a komolyabb és komplexebb darabok közé tartozik, ráadásul itt nekem most sokkal erősebben átjött a varázslatos keleti atmoszféra is. És végezetül nem tudok amellett sem elmenni, hogy a Kiadó elképesztően gyönyörű formában hozta el nekünk ezt a két kötetet, a térképpel együtt igazi kincsekké válhatnak bármely könyvmoly számára. 


Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Magát a duológiát mindenkinek, aki szereti az ázsiai fantasy-regényeket és a mágia különleges értelmezéseit. És itt tenném hozzá, hogy szerintem azok is adjanak neki esélyt, akiket nem győzött meg annyira az első rész, szerintem a folytatás sokkal jobb lett. 

Nyereményjáték:

Játékunkhoz ezúttal kell némi rafinéra, ugyanis minden állomáson találtok egy idézetet, amiből “eltűnt” 1-1 szó. A ti feladatotok felkutatni és beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“______ lehajtott fejjel, arcát a kíváncsi tekintetek elől elrejtve érzi, hogy az ajka mosolyra húzódik. Ning tehát él.”

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06/27 - Csak olvass!
06/29 - Utószó
07/03 - Könyv és más
07/05 - Dreamworld

Megjegyzések