Értsük ​meg a fákat - A szelíd bánásmód megtérül (értékelés és nyereményjáték)

 

Peter Wohlleben vadonatúj könyvében ismét a fákról mesél, és bemutatja, hogy miként is működnek, kommunikálnak és fejlődnek ezek a hatalmas élőlények. Ha szeretnéd te is jobban megérteni a fákat, akkor tarts bloggereinkkel, és ha velünk játszol, akkor a Park Kiadó jóvoltából akár meg is nyerheted az Értsük meg a fákat című könyv egy példányát.




Kiadó: Park Kiadó, 2024
Oldalszám: 220 oldal
Eredeti cím: Just One Thing: Bäume verstehen
Fordította: Malyáta Eszter
Illusztrálta: Margret Schneevoigt
ISBN: 9789633559475


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Minden ​egyes fa ezer történetet mesél arról, hogy mi formálta a karakterét, mi sebezte meg a kérgét és a lényét, mi tette egyedivé.”

A fák látszólag némán állnak a kertünkben, a parkban, az erdőben, pedig nem csak egymással kommunikálnak, felénk is jelzéseket küldenek. Ha odafigyelünk. Ha értjük a „nyelvüket”. Bizonyos jelekkel értésünkre adják, milyen állapotban vannak, mire van szükségük. Milyen színűek a levelek? Foltosak-e? Mitől vastagszik meg a törzs egy része palack formájúra? Honnan tudjuk, hogy egy fa „szomjas” vagy „napszúrást” kapott? Aki értelmezni tudja a jeleket, az nemcsak egy számára eddig ismeretlen világba pillanthat be, de az is tudatosul benne, milyen sokat tehet a természet e csodálatos lényeinek egészségéért, a környezet- és természetvédelemért.

Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, népszerű előadó. A gyerekeknek szóló Érted a fák beszédét? Kalandozások az erdőben című kötettel együtt nyolc könyve olvasható magyarul.


Véleményem:

Peter Wohlleben új megjelenéseit egy ideje már tudatosan figyelem, hiszen mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek szánt ismeretterjesztő művei nagy hatással voltak rám. A német erdész és író szívügyének tekinti, hogy minél több emberrel oszthassa meg érdekesebbnél érdekesebb információit a fákról, annak érdekében, hogy egy olyan világban élhessünk, ahol ezeket a szelíd óriásokat igazán megbecsüljük. Én úgy érzem, sose lehet elég az általa megosztott tudásból, de ha valaki izgulna, hogy lehet-e még újat mondani ebben a témában a sokadik kötetben, annak határozottan állítanám, hogy lehet bizony. 


Ahogy a cím és a fülszöveg is sejteti, az Értsük ​meg a fákat című kötetben elsősorban azon van a hangsúly, hogy a kertünkben vagy közeli erdőkben fellelhető fák külső jellegzetességei mit árulnak el nekünk a történetükről, az egészségükről és a lehetséges problémáikról. Az ember sokszor bele sem gondol, hogy a maguk módján ezek az élőlények is kommunikálnak, és ha ügyesen olvasunk a jelekből, akkor rengeteg mindent megtudhatunk róluk. A kötet ezeket a jelzéseket csoportosítja, illetve még ezen felül is rengeteg érdekességet közöl a fák mindennapjairól, viselkedéséről. 

A külsődleges jellemzők közül külön fejezetben olvashatunk a fák formájáról, a gyökérzetükről, a kérgükről, illetve lombozatukról és virágukról. Nekem borzasztó érdekes volt abba belegondolni, micsoda harc folyik a fák között az éltető napfényért, de még izgalmasabb volt olvasni, hogy a versengés mellett időről időre megjelennek olyan fák is, melyek valamiért együttműködnek egymással. Szintén nagyon informatív volt a gyökérzettel kapcsolatos fejezet: Balatonon sokszor látok a viharban kiszakadt fákat, és eddig nem igazán tudtam, mi állhat ennek a hátterében. Az ember nem is gondolná, hogy a talaj hosszú évekkel korábban történt nem megfelelő kezelése akár olyan következményekkel is járhat, hogy egy fa gyökere nem tud optimálisan fejlődni. Olvashatunk továbbá a fák téli álmáról, vízháztartásáról, az állatokkal való együttműködésükről, illetve a különböző betegségekről és arról, hogyan vehetjük észre ezeket. 

Elsősorban azért éreztem nagyon hasznosnak ezt a kötetet, mert itt már nem csupán elvont módon beszélünk a fákról, hanem konkrétan a saját kertünkben is hasznosítható tudást kapunk. Eléggé sok fánk van (közülük a legkedvesebb számomra az a diófa, amit hétéves koromban én ültettem el, dacolva szüleim szkepticizmusával, miszerint valószínűleg úgysem fog kihajtani), és sajnos nem is mindegyik egészséges, így egy ideje már tudatosan is kerestem azokat az irodalmakat, amik segítségével kicsit jobban fel tudom mérni, merrefelé induljak a problémák megoldásában. Apró, de mutatós és érdekes extra, hogy egy-egy oldalon általános ismertetést is olvashatunk néhány fafajtáról, illetve nagyon tetszettek Margret Schneevoigt élethű illusztrációi. A sok izgalmas kulisszatitokkal most sem tudtam betelni, számomra elképesztő, hogy látszólagos mozdulatlanságuk mellett mennyi érdekes dolgot csinálnak a fák, és ilyenkor mindig csak még több motivációt érzek arra, hogy akarjam is őket jobban megismerni és érteni. 

Peter Wohlleben legnagyobb erőssége a szenvedély: minden sorából átjön, mennyire szívén viseli a természet sorsát, és hogy igazi küldetésének érzi, hogy ezt a szeretetet másoknak is átadhassa. Emellé társul még a nagyon alapos és részletes tudás, amit képes olyan, közérthető stílusban átadni, ami a laikusok számára is befogadható. Nem tudom, hogy a jövőben hány könyve fog még a témában megjelenni, de kizártnak tartom, hogy valaha azt mondjam, elég volt, hiszen mindig tartogat számunkra valami újdonságot. Biztos, hogy a könyvet nem utoljára forgattam, egyes fejezeteket szeretnék többször és alaposabban is elolvasni, annak érdekében, hogy minél jobban bánhassak a saját fáimmal is a kertünkben.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szeretné jobban megismerni a fákat, vagy egyszerűen csak egy izgalmas, közérthető stílusban megírt ismeretterjesztő kötetet olvasna.

Nyereményjáték:

Peter Wohlleben több, magyarul is megjelent könyvében is beszél a fákról, és érdekességeket oszt meg róluk. Mostani játékunkban ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy ti mennyit tudtok ezekről az élőlényekről! Minden blogon találtok egy állítást, a ti feladatotok pedig csupán annyi, hogy eldöntsétek róla, IGAZ vagy HAMIS, és a helyes választ beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A fa ágainak letörése vagy levágása nem jelent veszélyt a fa épségére.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07. 01. Utószó
07. 05. Szembetűnő
07. 07. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések