A ​száz óra háza (értékelés és nyereményjáték)

 

A.M.Howell neve nem ismeretlen a magyar olvasóknak, hiszen már két könyve is megjelent magyarul a Manó Könyveknél. Az írónő most is egy különleges ifjúsági történetet álmodott meg, aminek főszereplője egy talpraesett lány, egy csacsogó papagáj és egy misztikus régi ház, ami órákkal van megtöltve. Tarts velünk és a Blogturné három bloggerével és ismerd meg a misztikus házat, ami ketyegő órákkal van megtöltve, és ahol Helena és órásmester édesapja feladata, hogy egyetlen egy óra se álljon meg. 



Kiadó: Manó Könyvek, 2024
Oldalszám: 336 oldal
Eredeti cím: The House of One Hundred Clocks
Fordította: Cséplő Noémi
ISBN: 9789635844845


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

1905. június
Helena élete egyik pillanatról a másikra a feje tetejére áll, amikor váratlanul Cambridge-be, a híres egyetemvárosba költöznek, mert az édesapja óraművesnek szegődött egy különös, ám nagyon gazdag ember hátborzongató házában. Egy házban, ahol az órák uralkodnak. És egyiknek sem szabad megállnia… soha.
Egy talpraesett gyerekcsapat, egy beszélő papagáj, lenyűgöző találmányok, és egy titok, amely három család életét is tönkreteheti.

Véleményem:

A. M. Howell előző két regénye, Az ​elveszett titkok kertje (értékelésem ITT) és A titkos csillagvizsgáló (és ITT) már meggyőztek arról, hogy az írónőnek nagyon jól fekszenek a kicsit régebbi korokban játszódó, rejtélyes és izgalmas ifjúsági történetek. Természetesen semmi esetre sem hagyhattam ki legújabb kötetét, A száz óra házát, mely újfent az 1900-as évek elejére repít bennünket, hogy egy talpraesett fiatal női főhőssel együtt kalandozzunk, miközben a történetben lévő titkok és rejtélyek nyomába eredünk. Nagyon örülök annak, hogy dacára a hasonló korszaknak és karaktereknek, egyáltalán nem éreztem úgy, hogy ezt a regényt már ismerem, sőt, ha lehet, ez a történet még jobban is tetszett bizonyos szempontból, mint a korábbiak. 


A regény cselekménye Cambridge-ben játszódik, 1905-ben. Helena órásmester édesapjával él kettesben, mióta elveszítette az édesanyját, vigaszt pedig kizárólag szépséges papagája, Orbit nyújt neki, aki képes arra, hogy az oly szeretett asszony kacaját megidézze. Nem véletlen hát, hogy a kislány ennyire ragaszkodik tollas barátjához, és nem válna meg tőle egy percre sem. Kis főszereplőnk életében új fejezet nyílik, amikor édesapja munkát vállal az előkelő, de kissé különc Mr. Westcott-nál. A férfi házában szinte minden talpalattnyi területen órák állnak, a legkülönfélébb méretben és kivitelben, Helena apjának pedig pusztán annyi a feladata, hogy ezeket az órákat karban tartsa, és ne engedje, hogy akár csak egy is megálljon közülük. 

Ez még önmagában talán nem hangzik olyan nehéz feladatnak, mégis baljóssá teszi az a körülmény, hogy Mr. Westcott szigorú szerződést irat alá: ha nem sikerül elvégezni megfelelően a feladatot, és akár csak az egyik óra is megáll, Helenáék minden vagyona a férfit illeti. A kislány számára nagyon furcsa ez az alku, és közben az is aggasztja, hogy édesapjához egyre nehezebben találja az utat, amióta édesanyja elment. Mégis igyekszik feltalálni magát és segíteni, ahol tud, de nem tud elmenni amellett a sok furcsaság mellett, amit a Westcott-házban tapasztal. Úgy tűnik, mindenki titkol valamit, beleértve Mr. Westcott lányát és húgát is, de ennél is aggasztóbb, amikor kiderül, hogy az előző órásmester már elbukta a feladatát, és el is veszítette mindenét, amikor az órák megálltak. Helena úgy érzi, valami nagy baj közeleg, és csak akkor mentheti meg a családját, ha a rejtélyek nyomába ered és utánajár, mi is áll munkaadójuk furcsa viselkedése mögött. 

A történet hangulata most is nagyon erős, abszolút bele tudtam helyezkedni a korabeli környezetbe. Ebben az időszakban egyre erősebben nyilvánultak meg a feminista törekvések, amikre szépen, egyáltalán nem tolakodó módon reflektál a történet. Helena karaktere talán egy kicsit megosztó lehet, mivel eléggé kíváncsi és néha olyasmibe is beleüti az orrát, amibe nem kellene, de végső soron az idő őt igazolja, ráadásul alapvetően jószívű, erős igazságérzettel rendelkező, bátor kislány. Nekem nagyon tetszett, hogy sokáig elképzelésem sem volt róla, mi fog kisülni az egész történetből, a furcsa jelenségek hátterében egyaránt állhatott misztikum, összeesküvés vagy valami egészen más, erről természetesen nem is árulnék el többet, legyen elég annyi, hogy a regény végére minden kérdésünkre választ kapunk. 

A könyv stílusa nagyon olvasmányos, gyorsan lehet haladni a fejezetekkel, ráadásul indirekt módon megjelenik az ismeretterjesztő funkció is, sok érdekességet olvashatunk akár magukról az órákról, akár arról a társadalmi és technológiai környezetről, amiben a történet játszódik. Külön színfolt volt Orbit alakja, nagyon a szívemhez nőtt ez a tollas kis jószág, és bevallom, kicsit meg is könnyeztem a kötet végét. Összességében szerettem ezt a regényt, egyszerre tartott izgalomban és kapcsolt ki, és szívből remélem, hogy a jövőben még többet olvashatunk A. M. Howell-től.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a régebbi korokban játszódó, titokzatos, rejtélyes ifjúsági történeteket.

Nyereményjáték:

Tik-tak, tik-tak. A mostani Rafflecopter játék a különleges órák körül forog. A száz óra háza című regényben sok különleges óra szerepet kap, hiszen Helena és édesapja Mr. Westcott a szenvedélyes óragyűjtő házába költözik, ahol segítenek a férfi összegyűjtött óráit felügyelni, hogy azok ne álljanak meg. A turné játékában mindhárom állomáson látni fogtok egy különleges órát, és egy kis leírást hozzá. A te feladatod az lesz, hogy megírd, hogy pontosan ki viselte az órát.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A híres színész egyik legdrágább tulajdona volt ez az óra, amit a feleségétől (Joanne Woodward)  kapott. A Rolex Daytonát az óragyűjtők Szent Gráljaként is nevezik. Az óra egy aukción 2018-ban majdnem 18 millió (!) dollárért kelt el, ezzel rekordot állítva be. Ki viselte az órát? 



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.01. Könyv és más

Megjegyzések