L. K. Patrícia: Árnyak ​hangja



Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2024
Oldalszám: 288 oldal
ISBN: 9789634997023


A könyvet ITT tudod megrendelni!

Fülszöveg:

Egy lány, aki nem ismeri a származását.
Egy halhatatlan férfi, aki legszívesebben elfelejtené a származását.
És egy boszorkány, aki mindkettőjük vérét szívesen megkóstolná.
Amikor Sorel apja súlyosan megbeteszik, és a gyógyító nem tud rajta segíteni, a lány – végső kétségbeesésében – kockázatos alkut köt egy rejtélyes boszorkánnyal. Vagy ahogy sokan emlegetik: Umbra leányával.
Az umbrani viszont nem pénzt kér fizetség gyanánt. Nem, ő fiatalságot akar, még ha ez mások életébe is kerül.
Killian pedig saját múltjának árnyai elől menekül, miközben akaratlanul is Sorel segítőtársa lesz.
Vajon sikerül-e Sorelnek megmenteni apját és Killiannek megtalálni a megbocsátást? Fedezd fel a mágia, intrika és bátorság világát ebben az elbűvölő történetben!

Véleményem:

Koós Patrícia neve nem volt ismeretlen a számomra, hiszen több regény esetében találkozhattunk már szerkesztői és fordítói munkájával, illetve írásaival különböző antológiákban. Most azonban egy újabb oldaláról ismerhetjük meg, hiszen L. K. Patrícia néven hamarosan megjelenik első regénye, az Árnyak hangja a Maxim Könyvkiadó gondozásában. Az a megtiszteltetés ért, hogy előolvasóként véleményezhettem a regényt, aminek őszintén örülök, hiszen egész más érzés magyar szerzők műveit népszerűsíteni és kincsekre bukkanni, főleg a fantasy műfaján belül. Amiatt pedig még boldogabb vagyok, hogy végtelenül könnyű és varázslatos élmény volt az első lapoktól beleveszni a regény világába, és elmondhatom, hogy az Árnyak hangja egy nagyon ígéretes és igényes kezdet. 

A fejezeteket váltott szemszögből olvashatjuk, de még mielőtt kibontakozna előttünk a regény jelen ideje, vetünk egy pillantást a múltba. 237 évvel korábban Hes és Esca Renicknek fia születik, és bár nem tudjuk rögtön, pontosan miért, de ez az esemény baljós felhőként telepszik a házaspár életére. Megtudjuk, hogy az Esca által birtokolt képességek csak leány utódokban öröklődnek, a fiúk általában meg sem érik a születésük pillanatát, ez a fiú azonban élni akar, és egy baljós hangulatú jelentből úgy tűnik, édesanyja nem sajnál akár sötét áldozatokat is hozni azért, hogy ebben segíthesse. Ez a fejezet remekül megalapozta a kötet atmoszféráját, belengette a mágia és boszorkányság sötét oldalát, sejtetve, hogy az itt történt események valamiképpen kapcsolódni fognak majd a regény cselekményéhez. 

Ezután a kis kitérő után megismerjük főhőseinket. Az egyikük a tizenhét éves Sorel, aki a katona Lord Avery egyetlen leánya, és aki ebből kifolyólag olyan neveltetést kapott, amiben az úrinői feladatok mellett legalább akkora szerepet játszottak a különböző harcművészetek is. Egy nap Lord Avery megbetegszik, a helyi gyógyító pedig nem tud segíteni rajta, így Sorel kétségbeesett lépésre szánja el magát. Felkeresi a száműzetésben élő boszorkát - vagy ahogy a regényben nevezik, umbranit -, és a segítségét kéri. Természetesen mindezt nem adják ingyen, az asszony pedig csak akkor hajlandó a lánynak segíteni, ha felkeres egy Killian nevű férfit, és egy titokzatos, bőrkötéses könyvet. A másik főszereplőnk tehát ez a férfi lesz, akinek a múltját sötét titkok övezik, és aki alkalmi munkákból és megbízatásokból tartja fent magát. Egyik ilyen megbízása során éppen végzetes kalamajkába keveredik, így duplán sorsszerű lesz a találkozása Sorellel. Néhány fejezet erejéig maga a boszorkány, Ridva szemszögét is megismerhetjük, ám ne gondoljuk, hogy ettől majd nagyobb szimpátia ébred bennünk iránta - szinte az első perctől fogva borítékolható, hogy amit Sorel kér, azért súlyos árat kell majd fizetnie. 

Ahogy korábban is írtam, borzasztó hamar magába szippantott a történet, ennek oka pedig az, hogy egész egyszerűen nagyon jól és igényesen van megírva. A sok indokolatlanul túlfűtött young/new adult fantasy után üdítő élmény volt olvasni, mert sok szempontból visszaköszönt a klasszikusabb stílus. Kicsit olyan érzés volt, mintha visszacsöppentem volna tinédzserkorom első olvasmányaiba a műfajon belül, ahol minden illatnak, minden pengecsapásnak, minden baljós szélsuhogásnak jelentősége és súlya van. A mágia és a sötét varázslat szinte kézzelfoghatóan jelen van, még akkor is, ha ebben a részben inkább bevezető jelleggel. A karaktereket hamar megkedveltem, Sorel belevaló, talpraesett lány, aki bármit megtenne azokért, akiket szeret, és nem fél bepiszkolni a kezét, ha a szükség úgy hozza. Killian titokzatos és izgalmas fickó, szerintem jól működött kettejük között a kémia, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy a jövőbeli folytatásban még mik fognak kiderülni róla. És ha már itt tartunk, nagyon remélem, hogy arra a bizonyos folytatásra nem kell sokat várni, hiszen azért még nagyon az elején vagyunk az igazi akcióknak és kalandoknak. Ha valami negatívumot muszáj lenne megfogalmaznom, talán csak annyi lenne, hogy egy kicsivel több csavart vagy meglepetést elbírt volna a történet, de ha sorozatban gondolkodunk - márpedig nagyon remélem-, akkor ez egy teljesen korrekt bevezetés volt, ami szépen felépítette a világot és a karaktereket. 

Összességében nagyon elégedett vagyok, mert egy izgalmas, erős hangulatú történetet kaptam, ami teljesen magába tudott szippantani és amit kimondottan élvezetes volt olvasni. Az Árnyak hangja egy igazi sötét tündérmese, amit szerintem mindenki élvezni fog, aki könnyed, mégis minőségi olvasmányra vágyik, illetve tökéletes bevezető lehet a fiatalabb korosztály számára a fantasy műfajába.  A Könyvfesztiválig pedig már igazán nem sokat kell várni, nagyon kíváncsi vagyok, milyen borítóval fog megjelenni a történet, ha minden igaz, ez hamarosan ki fog derülni. Addig is köszönöm szépen az élményt és a lehetőséget L. K. Patríciának és a Maxim Könyvkiadónak!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy igényesen megírt, könnyedebb fantasyt keres belevaló főhősökkel és sötét varázslatokkal. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések