Varázslókalauz ​önvédelmi sütéshez (értékelés és nyereményjáték)

 

A Kossuth Kiadó jóvoltából immár magyarul is elolvashatjuk T. Kingfisher Varázslókalauz önvédelmi sütéshez című könyvét, melyben bepillantást nyerhetünk egy tizennégy éves kis pékmágus küzdelmeibe, hogy megmentse az otthonát és az életét. Ezúttal öt bloggerünkkel vehettek részt a nagy kalandban, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.



Kiadó: Kossuth Kiadó, 2024
Oldalszám: 352 oldal
Eredeti cím: A Wizard's Guide to Defensive Baking 
Fordította: Rusznyák Csaba
ISBN: 9789636362935


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A tizennégy éves Mona más, mint a város védelmével megbízott mágusok: nem tudja uralni a villámlást, nem tud beszélni a vízhez. Familiárisa egy kovászkeltető, mágiája pedig kizárólag kenyéren működik. Kényelmes életet él a nénikéje pékségében, ahol mézeskalács embereket bír táncra.

Élete azonban fenekestül felfordul, amikor egy holttestet talál a pékségben. Egy orgyilkos járja a város utcáit, varázsnépekre vadászik, és úgy tűnik, Mona a következő célpontja. Ráadásul a hirtelen mágusok nélkül maradt, káoszba zuhant városban talán még az orgyilkos lesz Mona legkisebb problémája…


Véleményem:

T. Kingfisher amerikai írónőtől eddig nem nagyon olvashatott a magyar olvasóközönség, pedig pont nemrég csodálkoztam rá, mennyi regénye jelent már meg. A Varázslókalauz ​önvédelmi sütéshez elsősorban a borítójával és a tematikájával fogott meg. Egy történet, amiben a mágia és a sütés összekapcsolódik? Még szép, hogy kíváncsi voltam rá, és szerencsére nem is kellett csalódnom, mert egy igazán eredeti, humoros, néhol meglehetősen abszurd kis ifjúsági fantasy-krimit kaptam, ami bővelkedik a nagyszerű ötletekben. 


A regény főszereplője a tizennégy éves Mona, aki évekkel ezelőtt elveszítette a szüleit, azóta nagynénjével és nagybátyjával él együtt, és az ő pékségükben dolgozik. A történet univerzumában a mágia és a varázslat megszokott dolog, ugyanakkor abban van eltérés a birodalom különböző városai között, hogy ki mennyire elfogadó a varázshasználókkal szemben. Monának eddig nem okoztak problémát a képességei, igaz, azok meglehetősen ártalmatlanok: a lány ugyanis elsősorban arra képes, hogy a tésztára hasson, például meggyőzze a kenyeret arról, hogy süljön puhává és omlóssá, illetve esetenként életre tud kelteni néhány mézeskalács emberkét (ú, azért itt megállnék egy pillanatra, hát mennyire csodás lenne már, ha "csak" ennyi lenne a mágikus képességem? Egész nap ki sem jönnék a konyhából! :)). Egy nap, mindjárt a regény elején, szörnyű megrázkódtatás éri, amikor arra megy be a pékségbe, hogy egy fiatal lány holtteste fekszik a padlón. De még ennél is nagyobb lesz a baj, amikor a helyi inkvizítor Monát gyanúsítja meg a gyilkossággal. 

A lány előbb-utóbb menekülni kényszerül, mivel az otthonában egyre több a baljós esemény, és egyre nagyobb harag és paranoia zúdul a varázshasználókra. Mona a meggyilkolt lány öccsével, Orsóval együtt próbálja kideríteni, mi folyik a háttérben, ki a titokzatos Tavaszzöld Ember, aki mágiahasználókra vadászik, és vajon mit tud erről az egészről a város uralkodója, a hercegnő? Hőseink nem maguk választották a helyzetüket és a kalandot, ami azt illeti, szegény Mona többször is úgy érzi, igazságtalan, hogy a felnőttek nem tudnak kiállni érte és segíteni rajta, de más választása nem lévén, azért szép lassan felnő a feladathoz, és igyekszik kibogozni a sok rejtélyt, persze lehetőség szerint anélkül, hogy őt magát is meggyilkolná a titokzatos tettes. Ez a történet tehát leginkább arról szól, hogyan válhatunk hőssé akkor, amikor egyébként a legkevésbé sem áll ez a szándékunkban, és mit hozhatunk ki a legrosszabb helyzetből is, ha van nálunk egy kis tészta és kovász? 

Az első, amit kiemelnék, a kötet fergeteges stílusa és humora, ami egyből beszippantott az első oldalakon. Nagyon bíztam benne, hogy ez a lendület végig ki is fog tartani, azonban ez csak részben teljesült, ezért is a fél csillag levonás. Mona karaktere egyébként számomra nagyon szerethető volt, tetszett, hogy nem egy tipikus főszereplő, semmi mást nem szeretne, csak nyugodtan élni és sütni, ehhez képest akaratán kívül kerül egy nagyon veszélyes helyzetbe, amit segítség híján muszáj megoldania. Abszolút látszik nála a fejlődés, ráadásul ezért kemény erőfeszítéseket is tesz, nagyon sokat gyakorol annak érdekében, hogy felvehesse a versenyt a gonosztevőkkel. Imádtam, amikor a képességével kísérletezett, és próbálta felfedezni, mi mindent tud még kihozni saját magából. Nagyon szerettem még az eszement ötleteket, amik felbukkantak a könyvben, a mágia és a sütés összekapcsolása nagyon jó húzás volt (azt pedig megfogadtam, hogy ha valaha lesz kovászom, mindenképpen Bobnak fogom hívni, bár lehet, hogy kicsit félni fogok tőle), imádtam a táncoló mézesbábokat, a makacskodó tésztákat és egyáltalán az egész regényt belengő, finom illatokat. 

Az egyetlen negatívum számomra az volt, hogy a történet egyharmada körül elkezdett kicsit leülni a cselekmény. Persze itt is történtek fontos dolgok, és főleg Mona karakterén volt a hangsúly, de a lendületes kezdés és frappáns stílus fényében nekem látványos és kicsit szenvedős volt ez a belassulás. Szerencsére a vége felé azért kárpótolt a sok izgalom és akció, úgyhogy összességében elégedett vagyok. T. Kingfisher regénye eredeti, friss és szórakoztató, úgyhogy ezek után őszintén remélem, hogy más könyveit is le fogják magyarra fordítani, nagyon kíváncsi lettem a munkásságára. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szereti az ifjúsági krimiket, a varázslatot és a kicsit fanyar, fekete humort. 

Nyereményjáték:

Mivel a sütés nagyon fontos szerepet játszik ebben a könyvben, ezúttal sütéssel kapcsolatos kérdéseket találhattok a blogjainkon. A feladatotok az, hogy beírjátok a helyes választ a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Általában 200 g-nál nagyobb egységtömegű, fonott vagy fonott jellegű, szabadon vetett vagy formában sütött termék, ami húsvétkor nagyon népszerű. Mire gondoltunk?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07. 12. Utószó
07. 14. Könyv és más
07. 16. Dreamworld
07. 18. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések