A ​fotográfuslány (értékelés és nyereményjáték)

 


A Manó Könyvek gondozásában megjelent Új kedvencek sorozat Kertész Edina regényével bővül, melyben egy eltűnt kézirat bolygatja fel az irodalmi világot. 
Tartsatok velünk, kalandozzunk együtt Budapesten, a Nyugat folyóirat aranykorában, legyünk társai Masának és Brandy kutyusnak az izgalmak során. Fedezzük fel együtt a könyv tartogatta meglepetéseket és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 


Kiadó: Manó Könyvek, 2024
Oldalszám: 224 oldal
Illusztrálta: Láng Anna
ISBN: 9789635844982


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A New York kávéház karzatán nagy felfordulás támad: eltűnt egy vers kézirata! Egyedül egy fiatal lány, az amatőr fotográfus Masa figyel fel a sietősen távozó hölgyre, akinek a kezében a Nyugat szerkesztőségének címzett boríték van. De vajon ki ő és mit akarhat?
Kezdetét veszi a nyomozás, melynek során feltárja csodáit az 1910-es évek Budapestje és sorra vonulnak fel az irodalmi élet híres alakjai.


Véleményem:

Kertész Edinától utoljára A lány/fiú, aki... sorozat több kötetét olvastam, Szabó Magdáról szóló ismeretterjesztő mesekönyve nagy hatással volt rám (értékelésem ITT), így örültem, hogy újra a látóterembe került egy regénye. Ráadásul a Manó Könyvek Új Kedvencek című sorozata a szívem csücske, nem csupán azért, mert remekül mutatnak a részei a könyvespolcomon, hanem azért is, mert eddig minden általam olvasott történet hihetetlenül igényes ifjúsági irodalom volt, olyan kortárs művek, melyek képesek a mai olvasókat visszarepíteni régebbi korszakokba. Duplán nem volt hát kérdés, hogy elolvassam A ​fotográfuslány című, új kötetet, főleg, mivel főhőséről, Visy Masa fotográfusnőről eddig semmit sem tudtam, pedig élete nagyon is érdemes a megismerésre. 


A regény cselekménye Budapesten játszódik az 1910-es években, a történéseket pedig a tinédzser Visy Masa szemszögéből ismerhetjük meg. A lány éppen Brandy nevű kutyájával sétál a New York kávéház környékén, amikor különös jelenetnek lesz szemtanúja: egy elcserélt borítéknak köszönhetően nem jut el a Nyugat szerkesztőjéhez, Osvát Ernőhöz egy nagyon értékes vers, cserébe még baljós fenyegetést is kap. A furcsa események ezzel még nem érnek véget, Masa, aki családja révén előkelő és művelt körökben forog, egyre több különös pletykát hall a Nyugat háza tájáról, fültanúja lesz Ady Endre megzsarolásának, és még egy lövöldözésnek is a Vígszínházban. Időről időre felbukkan egy furcsa, lila cipős úr és egy zöld ruhás hölgy, főhősünk pedig nem nyugszik, amíg ki nem bogozza a rejtély darabkáit. Vajon ki írja a fenyegető üzeneteket? Mivel zsarolják a híres költőt? És egyáltalán, ki lehetett a színházban elkövetett merénylet-kísérlet célpontja? Ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ, ha Masával tartunk a nyomozásban. 

Ebben a könyvben nem az a legértékesebb, hogy egy izgalmas cselekményt követhetünk végig, bár be kell vallanom, az sem utolsó szempont. Ugyanakkor engem most az ejtett rabul az első oldalaktól kezdve, hogy belecsöppenhettem egy hihetetlenül izgalmas, kulturálisan pezsgő és sokszínű korszakba, ahol a nagy költők még hús-vér személyek voltak, kiknek műveit a Nyugat hasábjain olvashatták az emberek. Ráadásul technológiailag is érdekes időszak volt ez, Masát például nagyon érdekli az újságírás és a fotózás, édesapja nyomdokaiba lépve ezzel szeretne foglalkozni, így rajta keresztül rengeteg érdekességet megtudhatunk a korabeli fotográfiákról is. A környezet, helyszín tehát pazar, ahogy a lapokat benépesítő fiktív és valós történelmi karakterek is, mindehhez pedig kapunk egy izgalmas cselekményt, ahol sokáig nem tudhatjuk, mi is fog kisülni a sok bonyodalomból. 

Visy Masa karaktere nekem nagyon szimpatikus volt. Értelmes, kíváncsi és talpraesett főhős, akit nem hagy nyugodni semmilyen rejtély, amíg nem járhat a végére, és ha kell, akár veszélyes helyzetekbe is hajlandó sodorni magát, mégsem nevezném túl vakmerőnek, inkább egyszerűen bátornak. Nagyon tetszett, hogy családján és barátain keresztül megismerhettem a korszak fontosabb alakjait, a történet hátterében pedig finoman megmutatkoztak a társadalmi sajátosságok, esetleges feszültségek is (legfőként abban a jelenetben, amikor a munkások tüntetése zajlott). És hát ott van persze a Nyugat folyóirat, ami központi szerepet tölt be a regényben, és amiről ugyan tanultam az iskolában, mégis más volt egy regényen keresztül jobban megismerni a hozzá kapcsolódó munkafolyamatokat és a benne megjelenő írókat, költőket. A kötetben felbukkan Ady Endre, Babits Mihály, Kaffka Margit, Kosztolányi Dezső, Blaha Lujza, hogy csak néhányat említsek közülük, az pedig külön öröm volt, hogy ha nem is kaphattak a terjedelem végett nagy szerepet, azért egy-egy jellegzetesebb vonásuk így is remekül megmutatkozott. 

Bár a sorozat eddigi szinte összes darabja nagyon a szívemhez nőtt, A fotográfuslány az abszolút kedvencek közé emelkedett, valahogy most nagyon egyben volt minden, a karakterek, a cselekmény lendülete, a helyszínek és életképek filmszerű leírásai, és a kimagaslóan igényes stílus. Kertész Edina tökéletesen szólaltatja meg a több, mint száz évvel ezelőtti figuráit, ügyel a korhűségre, mégis eléggé olvasmányosan fogalmaz ahhoz, hogy egy mai iskolás számára is élvezetes legyen a regény. Én borzasztóan szerettem, és nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeretné egy kicsit jobban megismerni a magyar történelem ezen korszakát, vagy akár a Nyugat folyóirat vagy a fotózás történetét. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szeretne egy különleges, valóban létező női főhőst megismerni, és barangolni kicsit az 1910-es évek Budapestjén. 

Nyereményjáték:

A fotográfuslány című kötet főszereplője Visy Masa, aki annak idején rengeteg fotót készített a korabeli Budapestről, így játékunkat is a fényképek ihlették. Minden állomáson találtok egy világhírű képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a készítője nevét. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.08.: Csak olvass!
07.09.: Szembetűnő
07.10.: Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések