A ​hercegnő és a sárkány (értékelés és nyereményjáték)

 

A Cartaphilus kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Evelyn Skye A hercegnő és a sárkány c. regénye, mely Dan Mazeau forgatókönyve alapján íródott. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, ismerjétek meg a Netflixen nagy sikerrel futó film könyvváltozatát és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.




Kiadó: Cartaphilus Kiadó, 2024
Oldalszám: 408 oldal
Eredeti cím: Damsel
Fordította: Stemler Miklós
ISBN: 9789632669335


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Életet ​az életért. Vért a tűzért.

Elodie Brayford élete nem épp tündérmesébe illő. Egy aprócska, éhínséggel küzdő fejedelemség örökösnőjeként a fiatal lány napjait ügyes-bajos dolgok töltik ki: gondoskodni országa, Inophe népének élelméről, lakhelyéről – avagy épp latrináiról. Élete azonban mesébe illő fordulatot vesz, amikor Aurea titokzatos királyságának trónörököse, Henry királyfi feleségül kéri. A királyi frigy révén Inophe nélkülöző népe részesülhet Aurea bőséges javaiból, Elodie pedig egy csodálatos, varázslattal átitatott földön élhet boldogan, míg meg nem hal jóvágású és kedves hitvese oldalán.
Azonban a tündérmesék nem mindig érnek jó véget. Aurea aranyló búzában bővelkedő mezőinek és gyógyító gyümölcsökkel teli erdőségeinek ára van, amit minden egyes nemzedék vérrel vált meg – mégpedig fiatal lányok vérével. Elodie-nak rá kell döbbennie, hogy számára nem adatik meg a boldog élet; ehelyett áldozatként kell szolgálnia új népét, ahogy azt az őt megelőző hercegnők sora tette. Ő viszont nem holmi tehetetlen hercegnő, hanem Inophe szikár, kemény földjének szülöttje, aki nem adja fel harc nélkül. Sorstársai vérbe zárt emlékei segítségével szembeszáll az Aureát rettegésben tartó sárkánnyal. Ám lehet-e bármi esélye egyetlen lánynak a világ legpusztítóbb szörnyetegével és az egész királyság szörnyűséges hagyományaival szemben?


Véleményem:

Viszonylag ritkának mondható, amikor előbb van meg egy film, és abból készítenek regényt, de Evelyn Skye A ​hercegnő és a sárkány című kötetének esetében pontosan erről van szó. Én még nem láttam a Netflixen megtekinthető filmet, maga a könyv keltette fel a figyelmemet, reméltem, hogy egy izgalmas, kalandos fantasyt olvashatok egy belevaló női főhőssel, legalábbis a borító és a fülszöveg alapján valami ilyesmire lehetett számítani. Részben meg is kaptam, amit szerettem volna, azzal együtt, hogy az egész regény hangulata, stílusa sok szempontból nagyon újszerű volt, ritka, amikor ennyi elolvasott történet után úgy érzem, hogy hasonlóhoz nem volt még szerencsém. 


A történetünk főhőse Elodie Brayford, aki egy Inophe nevű fejedelemség urának az idősebb lánya. Inophe vidékein régóta éhínség és nélkülözés uralkodik, Elodie számára pedig természetes, hogy nem fényűzésben él, hanem amiben csak tud, segít a népének: ha kell, mesét mond a gyerekeknek, ha kell, latrinákat ás ki. Nehéz boldogulásukban egy nap felragyog a fénysugár, amikor a titokzatos Aurea királyságából követ érkezik, és tolmácsolja a herceg házassági ajánlatát Elodie családjának. A királyság azt ígéri, hogy a házasságért cserébe támogatni fogja Inophe népét, hogy többet ne kelljen nélkülözniük. Elodie számára már ekkor gyanús egy kicsit, hogy mégis mit nyerne Aurea ebből a nászból, ugyanakkor egy pillanatig sem hezitál, és meghozza döntését: örömmel férjhez megy, ha ezzel segíteni tud a hazájában nélkülöző embereknek. 

Segíti elhatározását az is, hogy Henry királyfi igazán jóképű és szimpatikus a számára, ráadásul, amikor szüleivel és húgával Aureába látogat, hatalmas fényűzésben, pompában és barátságos fogadtatásban van részük. Csak az esküvő után ébred rá főhősünk a brutális igazságra, miszerint az alku értelmében őt fogják feláldozni az Aureát rettegésben tartó sárkánynak, hiszen ez az ára annak, hogy a királyság bőségben és biztonságban élhet. Elodie azonban nem olyan hercegnő, aki könnyen beletörődik a sorsába: miután a sárkány barlangjába vetik, minden erejével a túlélésért küzd. Ebben a harcban segítségére lesznek a rég elfeledett hercegnők emlékei, valamint az az elszántság és bátorság, ami egész életében jellemző volt rá. Hogy hogyan alakul sorsa, sikerül-e megmenekülnie a sárkánytól, természetesen csak akkor derül ki, ha elolvassátok a könyvet (vagy megnézitek a filmet), mindenesetre annyit elárulok, hogy egy nem szokványos, modern és sok szempontból elgondolkodtató mesét olvashattam. 

Ugyanis a jelző, amit erre a történetre alkalmaznék, inkább a mese lenne, mint a fantasy. A felépített világ és a részletek nem túlságosan precízen kidolgozottak, de úgy éreztem, ez nem is baj, mert nem ezen van a fő hangsúly. Inkább azon, hogy egy viszonylag tipikus hercegnős mesei alapot megcsavartak az alkotók, hogy egy igazán feminista, ugyanakkor sok szempontból megható regényt kerekítsenek belőle. Elodie nagyon erős női karakter, olyan lány, aki számára mindennél fontosabb a népe és a családja, és nem habozik áldozatokat hozni azért, hogy megmentse őket. A sárkány barlangjában a rettegés és kétségbeesés helyett gondolkodik, küzd és figyel, és még a legreménytelenebb helyzetben sem adja fel. Nekem emiatt nagyon szimpatikus volt, de a másik személyes kedvencem a mostohaanyja volt, aki sokkal összetettebb és érzékenyebb karakter, mint elsőre tűnik. 

A fejezeteket zömmel Elodie nézőpontjából olvashatjuk, de időről időre más, kizárólag női hősök szemszögébe is betekinthetünk. Külön izgalmasnak találtam a nyolc évszázaddal korábban játszódó jeleneteket, melyek képet adtak arról, mi vezetett ehhez a szörnyű szokáshoz, ami meghatározza Aureát. Összességében egy nagyon érdekes történet volt, azt hittem, sokkal nagyobb ívű mesét fog elmondani, de a cselekmény nagy része Elodie túlélésért folytatott küzdelmére korlátozódott, ami miatt végig elég izgalmas volt a könyv. Nem mondom, hogy nem találtam benne hibát (főleg logikai értelemben, lásd. a sárkányok nyelvének ilyen gyors elsajátítását), de ha úgy tekintek az egészre, mint modern mesére, akkor nincs baj ezzel sem, és mint ilyen, szerintem igazán egyedire sikeredett. Ezek után biztos, hogy a filmre is hamarosan sort kerítek.


Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szeretne egy egyedi és izgalmas hercegnős mesét olvasni. 

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során a Netflixen látható könyvadaptációké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik filmből származik, majd az angol vagy magyar címét beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07/17 Könyv és más
07/20 Kelly és Lupi olvas 
07/23 Dreamworld

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések