Holttest ​a fürdőkádban (értékelés és nyereményjáték)



Dorothy L. Sayers igazi klasszikus krimiszerzőként van számon tartva és kiváló amatőr nyomozóját, Lord Peter Wimseyt egy ligában szokás emlegetni Agatha Christie vagy Sir Arthur Conan Doyle detektívjeivel. A General Press Krimikönyvtár sorozatában először találkozhatunk vele. Ha szeretnétek ti is megismerkedni ezzel a kiváló íróval és hősével, tartsatok három bloggerünkkel a turné állomásain, játszatok velünk és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt!


Kiadó: General Press Kiadó, 2024
Oldalszám: 288 oldal
Eredeti cím: Whose Body?
Fordította: Rácz Péter
ISBN: 9789634528647


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy londoni kispolgár lakásában különös dologra ébrednek: a fürdőkádban egy teljesen meztelen holttest fekszik, orrán aranykeretes cvikkerrel. Az illető kilétét homály fedi, ám a nyomozásba hamar bekapcsolódik a detektívvé avanzsált Lord Peter Wimsey, aki elhatározza, hogy a kezébe veszi a rejtélyes ügyet.

A rendőrség azt feltételezi, hogy a holttest az előző este eltűnt bankáré, Sir Reuben Levyé lehet. A londoni pénzember ügyében szerencsére Lord Peter barátja nyomoz, így Wimsey csatlakozik hozzá, és arra a következtetésre jutnak, hogy a két eset valószínűleg nem függ össze egymással.
De akkor vajon ki lehetett a kádban talált ismeretlen, és mi történhetett egy jómódú, köztiszteletnek örvendő bankárral, akinek, úgy tudni, nem voltak ellenségei? A megválaszolatlan kérdések látszólag Lord Wimsey csavaros észjárásán is kifognak, ám pár lépéssel így is a rendőrök előtt jár…


Véleményem:

Annak ellenére, hogy nagyon kedvelem a krimi és thriller műfaját, az alapművek és klasszikusok tekintetében bőven van még lemaradásom. Szerencsére több kiadónak, köztük a General Pressnek köszönhetően manapság könnyű pótolni ezeket a mulasztásokat, az elmúlt időszakban már több könyvet is elolvastam a Krimikönyvtár sorozatból. A legújabb kötetben Dorothy L. Sayers Holttest ​a fürdőkádban című, sorozatindító történetét olvashatjuk, melyben Lord Peter Wimsey, önjelölt nyomozónk igyekszik felgöngyölíteni mindjárt két gyanús esetet is, melyből az egyik egy igen különös haláleset. 


Történetünk azzal indul, hogy egy szerencsétlen mesterember,  Mr. Thipps egy nap bemegy a fürdőszobájába, ahol egy ruhátlan, mindössze cvikkert viselő holttestre bukkan. A különös esetről Lord Peter édesanyja tájékoztatja főhősünket (hiszen az asszony jól tudja, hogy fia él-hal a bűnügyekért), Wimsey pedig nem is habozik sokáig, nyakába veszi a várost és kedvenc komornyikját, hogy megoldja ezt a nem mindennapi halálesetet. Munkája során együttműködik egy nyomozóval, Parkerrel, akinek ugyan ez az igazi hivatása, mégis mintha ő lenne a kevésbé talpraesett kettejük közül. Parker eleinte egy másik ügyben kezd el nyomozni, ugyanis eltűnik a híres bankár, Reuben Levy, ráadásul gyanús módon pont egy fontos üzlet megkötése előtt. Az ügyben eljáró főfelügyelő szeretné rövidre zárni a dolgot és a két esetet összekötni, de Wimsey úgy sejti, ennél sokkal összetettebb a kérdés. Persze, hogy mi is történt valójában, ki a rejtélyes holttest, ki tette el láb alól és miért, az mind csak akkor derül ki, ha elolvassuk a könyvet. 

Bevallom, eleinte nehezen rázódtam bele a több, mint száz éves történet stílusába, nyelvezetébe, körülbelül háromszor futottam neki az olvasásnak, mire elkapott a gépszíj. Akkor azonban már nem volt megállás, különösen, amikor kibontakozott Sayers rendkívül jó humora és ügyes karakterábrázolása. Lord Peter nagyon eredeti és szerethető figura, persze megvannak a maga különcségei, néha kicsit okostojás, de alapjában véve hamar megkedveltem, különösen a vicces beszólásait. Érdekesen egészítették ki egymást Parkerrel, amolyan Sherlock és Watson módra, mely műre - és sok másikra is- egyébként rengeteg utalás van a regényben. 

A főbb szereplők mellett szerintem nagyon sokat számított a mellékszereplők kidolgozottsága. Észrevettem már magamon, hogy például Agatha Christie novelláiban is az apró részletek nyernek meg maguknak, itt is hasonló volt a helyzet. Lehet, hogy a mai regények fényében picit körülményesnek vagy túlírtnak tűnhet helyenként, mégis olyan elevenek voltak a helyszínek és a mellékesebb figurák is, hogy tökéletesen oda tudtam képzelni magam a könyv lapjaira. És hát muszáj megemlítenem a szívem csücskét, a komornyik Mr. Buntert, aki nélkül Lord Peter félkarú óriás lenne, és aki, ha kell, egész komoly fényképészeti tudását veti be, ha pedig arra van szükség, akkor az alkalmazottakkal találja meg a közös hangot - főleg, ha közben picit odaszúrhat munkaadójának is egy-egy megjegyzés erejéig. :) 

Összességében remekül szórakoztam, nem mondom, hogy minden fejezeten könnyű volt átrágni magam, de ezt tényleg csak annak tudom be, hogy egészen más stílusban íródott, mint a mai regények. Tetszett, hogy végig jelen lehettem a nyomozás során, élveztem hőseink hosszasabb okfejtéseit, mindenre kiterjedő vizsgálódását és a különböző hipotéziseket, amiket felállítottak vagy éppen elvetettek. Azt hiszem, nem ez volt az utolsó kísérletezésem a klasszikusabb vonalon, és bízom benne, hogy a Kiadó jóvoltából még sok hasonlóan izgalmas történetet ismerhetek meg.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szereti a klasszikusabb krimiket, detektívtörténeteket. 

Nyereményjáték:

Hullák nem csak fürdőkádban de máshol is előfordulnak. Játékunkban olyan regények fülszövegéből találtok részletet, amelyek címében szerepel a holttest szó. A feladatotok pedig, hogy a regény szerzőjét és címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"A felismerhetetlenségig összezúzott arc nem árulja el az áldozat kilétét, sokáig rejtély marad, ki a halott nő. A nyomozás során Exner százados és munkatársai rengeteg emberrel kénytelenek foglalkozni – már csak azért is, mert a színház egy hírügynökség épületében van, ahol a gyilkosság elkövetésének időpontjában nagyon sokan tartózkodtak. Az idő telik, s a nyomozás valahogy egy helyben topog. Hogyan árulja el magát mégis a körmönfont gyilkos, és miképp találja meg Exner százados a gyilkosság indítékát, kibogozva a szálakat, amelyek néhány látszólag semmitmondó név köré fonódnak – ezt mondják el a történet gyorsan pergő fejezetei."
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.29 Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések