Anne ​Avonlea-ben (értékelés és nyereményjáték)

 


A Manó Könyvek gondozásában megjelent az Anne sorozat folytatása, vagyis az Anne Avonlea-ben című kötet. Tartsatok velünk, látogassunk el együtt a Prince Edward-szigetre és a Zöld Oromba. Legyünk társai Anne-nek, aki egyszerűen vonzza a kalandokat és legyünk társai abban, hogy miként próbál meg felelősségteljes felnőttként viselkedni. Ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 




Kiadó: Manó Könyvek, 2024
Oldalszám: 318 oldal
Eredeti cím: Anne of Avonlea 
Fordította: Ruff Orsolya
ISBN: 9789635844869


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az Anne a Zöld Oromból folytatásában Anne már tizenhat és fél éves, de ugyanolyan önfejű és romantikus is, mint korábban. Tanárnőnek készül, és arról álmodik, hogy mi mindent fog megváltoztatni régi iskolájában. Ám felelősségteljes pozíciója és érett ambíciói sem akadályozzák meg abban, hogy kamaszosan belegabalyodjon újabb nehézségekbe, amelyek a legjobb szándéka ellenére is mindig körül veszik.
Lucy Maud Montgomery Anne Shirley-sorozatának második kötete csoda szép kiadásban, a szerző emlékét ápoló Montgomery Alapítvány hozzájárulásával és Ruff Orsolya új fordításában jelenik meg.
A FELNŐTTÉ VÁLÁS KACAGTATÓ, UGYANAKKOR MEGHATÓ TÖRTÉNETE.


Véleményem:

Bár a történet teljes mértékben a profilomba vág, azoknak a táborát erősítem, akik nagyon sokáig nem találkoztak Lucy Maud Montgomery híres sorozatával, sőt, a belőle készült adaptációkat sem láttam. Annak idején a TV-ben néztem a Váratlan utazást, de Anne Shirley történetére csak most kerítettem sort, amikor a Manó Könyveknek köszönhetően végre egy csodaszép új kiadásban szerezhetjük be a részeket. Gyorsan meg is kaparintottam az eddig megjelent két kötetet, és fejest ugrottam Avonlea csodálatosan ártatlan, meghitt világába, hogy Anne személyében egy igazán szeretni való és különleges főhőst ismerhessek meg. 


Az első részben még gyerekként találkozhattunk Anne-el, aki egy félreértésnek köszönhetően kerül Matthew és Marilla Cuthbert otthonába. Bár a testvérpár eredetileg egy fiút szeretett volna örökbe fogadni, a vörös hajú és eleven kislány mégis elvarázsolja őket, és hatalmas szívének és múlhatatlan kíváncsiságának köszönhetően eléri, hogy a Zöld Oromban maradhasson. Az első rész főként az összecsiszolódás korszaka, amikor is főhősünk felfedezi új otthonát és az itt élő embereket, barátságokat köt, és persze valamennyire jelleme is csiszolódik, mert hát annak ellenére, hogy csupaszív kislány, azért rendre belekeveredik mindenféle kalamajkába, aminek köszönhetően számos humoros jelenetnek lehetünk tanúi. 

Az Anne ​Avonlea-ben című, második rész idején Anne már majdnem tizenhét éves, ebben a korszakban gyakorlatilag már felnőttnek számít, és éppen most kezdi meg tanítói munkáját a helyi iskolában. Emellett a társadalmi élet színterén sem tétlenkedik, aktív tagja az Avonlea Faluszépítő Egyletnek, és örök idealistaként mindent megtesz annak érdekében, hogy tágabb környezetének is a javára váljon. Egy másik fontos aspektusa a regénynek, amikor Marilla magához veszi a félárva ikerpárt, Davy-t és Dorát. A kislány még nem lenne nagy kihívás, Davy azonban a legfinomabb kifejezéssel élve is eleven és engedetlen, én pedig nagyon mókásnak találtam, hogy Anne számára valamelyest tükröt tart azzal kapcsolatban, milyen egy olyan gyermeket nevelni, aki nagyon más, mint a többiek (persze csak nagy vonalakban, hiszen Anne azért nem volt annyira kisördög, de karakterükben mégis sok hasonlóságot felfedeztem). A fontosabb események mellett pedig ott vannak a mindennapi élet apró-cseprő történései, a helyi pletykák, örömök és bosszúságok, régi és új barátságok, egyszóval mindaz, ami olyan kellemes, időtlen és meghitt hellyé teszi a regény által teremtett világot. 

Amellett, hogy ezt a részt is nagyon élveztem a csodaszép és humoros stílusa miatt, akadtak benne kiemelten olyan témák, amik kedvesek a szívemnek. Anne-nek most már pedagógusként is helyt kell állnia, és nagyon tetszettek az ezzel kapcsolatos nézetei. Azért a 19. században még viszonylag általános volt például a testi fenyítés vagy a kérdés nélküli engedelmesség, Anne mégis azt akarja, hogy a tanítványai bátran kifejthessék véleményüket, és lehetőség szerint szeretettel és megértéssel, nem pedig puszta szigorral akar tekintélyt kivívni. Emellett külön érdekes, hogy ebbe az elhatározásába egyszer bele is bukik, és nagyon rosszul érzi magát amiatt, hogy a hirtelen haragja vezérelte egy döntésében. Emellett is számtalan fontos érték és erkölcsi tanulság jelenik meg a történetben, mindig előkerül a józanság, tisztesség és őszinteség fontossága, ahogy az is, hogy az ember igyekezzen a lehetőségeihez mérten szolgálni a környezetét és boldoggá tenni másokat. Ez a fajta szemléletmód visszaköszön például Louisa M. Alcott regényeiben is, és nekem is közel áll a szívemhez. 

Összességében nagyon tetszett a második kötet, de azért azt be kell vallanom, hogy az első rész picit jobban a szívembe lopta magát. Az viszont nagyon tetszett, hogy Anne jellemfejlődése, személyiségének alakulása nagyon hitelesen van ábrázolva, látjuk, hogy sok szempontból megkomolyodott és felelősségteljesebb lett, ugyanakkor még mindig tele van szenvedéllyel, és sosem mondana nemet egy jó kis álmodozásra. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a továbbiakban hogyan alakul a sorsa, és bízom benne, hogy előbb-utóbb a sorozat összes részét a polcomon tudhatom ebben a csodálatos kiadásban. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom?  Magát a sorozatot mindenkinek, aki szeretne egy bájos, szívmelengető történetet olvasni egy különleges lányról. 

Nyereményjáték:

Az Anne Avonlea-ben című kötet beleolvasója már elérhető a Líra oldalán, így arra gondoltunk, hogy ebben a játékban ezt hívjuk segítségül. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Kinek a jerseytehenét adta el Anne?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.16.: Könyv és más
07.17.: Szembetűnő
07.20.: Zakkant olvas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések