Vámpír ​van a suliban! - Izzy 3. (értékelés és nyereményjáték)

 

A Móra kiadó jóvoltából Izzy és barátai újabb vicces kalandjában vehetünk részt. Az űrlények és kémek után most vámpíroktól kell megmenteniük az iskolát. Vagy legalábbis ők ezt hiszik. Tarts velünk egy kacagtatóan humoros és izgalmas nyomozásban, és a turné végén te is nyerhetsz egy példányt a könyvből.




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2024
Oldalszám: 272 oldal
Eredeti cím: My Head Teacher is a Vampire Rat!
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Thomas Flintham
ISBN: 9789636035563


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Izzy és barátai teljesen KIAKADNAK, amikor találkoznak az új igazgatójukkal, aki köpenyt hord, fekete haja és fura hernyószája van. Ráadásul a napon azonnal vörösre ég az arca!
Amikor a menzán betiltják a fokhagymás kenyeret, Izzyék már biztosan tudják: az új igazgató VÁMPÍR, és patkányhadseregével arra készül, hogy elfoglalja az iskolát.
NE MÁÁÁR!

A Pamela Butchart által írt és Thomas Flintham által illusztrált könyvsorozatban Izzy és barátai folyamatosan fura zűrökbe keverednek, amik tele vannak félreértésekkel, rejtélyekkel és rengeteg őrülettel.


Véleményem:

Tavaly nagyon a szívemhez nőtt Pamela Butchart Izzy sorozata, imádom az olyan ifjúsági- vagy gyerekregényeket, melyek a felnőtt olvasó számára is abszolút élvezetesek és szórakoztatóak. Szerencsére nem is kellett sokat várni a következő részre, én pedig kíváncsian vártam, hogy Izzy és barátai ezúttal miféle félreértésbe és kalamajkába keverednek a Vámpír ​van a suliban! című kötetben. Amikor először láttam, hogy eredeti nyelven már több, mint 10 kötet is megjelent, kicsit elgondolkodtam, vajon van-e még ennyi ötlet a sorozatban, de most egyelőre teljesen megnyugodtam, mert a harmadik rész simán hozta a megszokott színvonalat, és ismét fergeteges helyzetkomikumokkal mulattatott. 


Ahogy már megszokhattuk, az Izzy-könyvekben mindig úgy kezdődik a bonyodalom, hogy főszereplőink valami furcsa jelenségre lesznek figyelmesek az iskolában, és persze egyből bele is lovalják magukat az összeesküvés-elméletekbe. Ezúttal sincs másként, a kiindulási pontot pedig az a váratlan esemény jelenti, hogy új igazgató érkezik az iskolába. Mr. Graves szobájában folyton sötét van, elég gyanúsan öltözködik, ráadásul a vér látványára is furcsán reagál. Ha ez még nem lenne elég az alapos gyanúhoz, az iskolában rejtélyes szükségállapotok uralkodnak, felbukkan néhány rágcsáló is, így nem lehet kérdés, hogy az új diri vámpírpatkányokból akar hadsereget verbuválni, hogy átvegye a világuralmat. 

Jól ismert kis csapatunk tagjai, Izzy, Zach, Jodi és Maisie egyre gyakorlottabbak abban, hogy azonnal válságstábot hívjanak össze, és különféle logikus érvek és listák segítségével felállítsák hipotézisüket. Már csak az a kérdés, hogyan tudnák kiugrasztani a nyulat, akarom mondani a vámpírt a bokorból? Innentől kezdve a vadabbnál vadabb ötleteknek csak a képzelet szab határt, barátaink pedig megint egyre jobban belemásznak a slamasztikába, hiszen hiába vannak megdönthetetlen bizonyítékaik, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy a hadsereg, a parlament vagy a rendőrség intézkedjen. És hogy mi lesz a megoldás? Természetesen ez csak akkor derül ki, ha elolvassátok ezt a vicces és ötletes könyvet. 


Kimondottan szeretem az írónő humorát, az pedig változatlanul nagyon tetszik, hogy az egész történet iskolai környezetben játszódik. Néha belegondoltam, hogy azért tanárként alaposan fel kellene kötnöm a gatyámat, ha Izzy-éket kellene tanítanom, na persze nem mintha rossz gyerekek lennének, csupán kicsit élénk a fantáziájuk. Összevetve az eddigi részeket, nekem eddig ez tetszett a legjobban, a poénokat egyszer sem éreztem erőltetettnek, ráadásul az is érzékelhető, hogy a négy barát egyre jobban összekovácsolódik, ismerik egymás erősségeit és gyengeségeit, és ezekkel együtt fogadják el egymást. Ez az üzenet szerintem nagyon pozitív, és a könnyed stílus mellett is jól átjön a történetből.

Nem hiszem, hogy valaha meg tudnám unni ezeket a könyveket, ami azt illeti, már alig várom, hogy a sorozat többi része is megjelenjen magyarul. Tényleg olyan történetek ezek, amik bármilyen korosztályt meg tudnak szólítani, így akár közös, családi olvasásra is ajánlottak. Thomas Flintham rajzai most is remekül kiegészítik a szöveget, és egyben szellőssé, könnyen olvashatóvá is teszik. Olvassátok hát, és ne feledjétek: mindig legyen nálatok elegendő fokhagyma!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  8-10 éves kortól mindenkinek, aki szeretne egy vicces, szórakoztató gyerekkönyvet olvasni. Bár ez egy sorozat harmadik része, szigorúan véve nem függenek össze egymással, így akár önállóan is olvasható.

Nyereményjáték:

Izzyék vámpírok után nyomoznak a kötetben. Te mennyit tudsz a vámpírokról? Játékunk során ezúttal minden állomáson vámpírokkal kapcsolatos kérdéseket teszünk fel. Nincs más dolgod, mint a helyes választ beírni a Rafflecopter megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mely valóban létező betegséget hozták összefüggésbe a vámpirizmussal?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07. 04. Könyv és más
07. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra

Megjegyzések