Amína ​asz-Sziráfi kalandjai (értékelés és nyereményjáték)



Az Agave Könyvek ismét egy különleges fantasyt hozott el a magyar olvasóknak Channon Chakrabortytól, melyben egy kalóznő hihetetlen kalandjait ismerhetjük meg. Bloggereink már alig várták, hogy megismerkedhessenek Amína asz-Sziráfival, és ha te is így vagy ezzel, akkor tarts velünk a blogturné során, és játssz velünk, hogy megnyerhesd a könyv egy példányát.



Kiadó: Agave Könyvek, 2024
Oldalszám: 554 oldal
Eredeti cím: The Adventures of Amina Al-Sirafi 
Fordította: Tamás Gábor
ISBN: 9789635982882


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Amína ​asz-Sziráfi az Indiai-óceán hírhedt kalózaként túlélt ármánykodó zsiványokat, bosszúszomjas kalmárhercegeket, számos férjet és még egy démont is, hogy most visszavonultan élhessen anyaként a családjával, mentesen mindentől, aminek akár a leghalványabb köze lehet a természetfölöttihez.

Amikor azonban egy olyan munkát ajánlanak neki, melyre egyetlen rabló sem mondhat nemet, Amína lelkesen tér vissza egykori életéhez régi legénységével. Egy eltűnt lányt kell megtalálniuk, cserébe pedig akkora gazdagságra tehet szert, hogy egyszer s mindenkorra biztosíthatja vele családja jövőjét. Ám minél mélyebbre ássa magát, annál világosabban látszik, hogy jóval több van ebben a munkában és a lány eltűnése mögött, mint amennyit elárultak neki.

Shannon Chakraborty, a Dévábád-trilógia szerzője tengereken játszódó, varázslatokkal és veszedelmekkel teli új regényében kalózokról és bűbájosokról, titkos és tiltott ereklyékről és ősi rejtélyekről szóló történetet mesél el, amelyben egy nő eltökélt célja, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a dicsőségre… és saját maga írja meg a legendáját.


Véleményem:

Azoknak a táborát erősítem, akik még nem olvastak semmit Shannon Chakraborty műveiből, bár a Dévábád-trilógia a kívánságlistámra került évekkel ezelőtt, nem jutottam el odáig, hogy be is szerezzem a köteteket. Most viszont egyből kaptam a lehetőségen, nem csupán azért, mert az Agave Könyvek neve garancia számomra a minőségi olvasmányokra, hanem azért is, mert az Amína ​asz-Sziráfi kalandjai egyszerűen gyönyörűséges kötet, és hát mi tagadás, ilyenkor előrobban a gyűjtögető énem, aki imádja szép könyvekkel megtölteni a polcát. Persze nem volt mellékes a fülszöveg sem, nem igazán szoktam kalózos történeteket olvasni, a regény pedig remek apropónak tűnt, hogy ezt pótoljam. 


A történetünk sok szempontból sajátos, maga az elbeszélés tulajdonképpen egy tollba mondott krónika, melyet az egykor legendás kalóznő, Amína ​asz-Sziráfi mond el írnokának. Amína annak idején rettegett és elismert tengerészként és rablóként szelte az Indiai-óceán habjait csapatával a Marávatri nevű hajója fedélzetén, tíz évvel ezelőtt azonban visszavonult, hogy békés életet biztosíthasson lánya, Mardzsána számára. Mi tehát már egy visszavonult, a középkor kezdetének testi jeleit magán viselő édesanya alakját ismerjük meg, aki, bár nem elégedetlen az életével, de azért a nélkülözés közepette sokszor gondol nosztalgiával vissza a dicsőséges időkre. Egy nap váratlan látogató érkezik Amínához. A gazdag úrinő pontosan tudja, ki volt egykor a nákúdzá, és mesés vagyont ígér neki, ha segít megtalálni egy frank férfi által elrabolt unokáját. Mivel az elrabolt unoka Amína egykori társának lánya, nem csupán a pénz ígérete, hanem a becsület is arra sarkallja az asszonyt, hogy fogadja el a megbízást. 

Eleinte Amína azt gondolja, könnyű dolga lesz, csak kicsit kérdezősködik a régi ismerősök között, és ha szerencséje van, még vissza is tudja szerezni a lányt. De a ravasz olvasó már a történet kezdetén biztosra veheti, hogy ennyire nem lesz egyszerű a helyzet, és ez be is bizonyosodik, amikor már a kezdet kezdetén megbonyolódnak a dolgok. Amína elkezdi összegyűjteni régi legénységét, de közöttük van, akit egyenesen a börtönből kell kiszabadítania, így lőttek a feltűnésmentes kérdezősködésnek. Miután újra feláll a csapat, Amína pedig végre újra saját hajója fedélzetén állhat, megkezdődnek az igazi kalandok földön és vízen, melynek konfliktusai sokkal messzebbre vezetnek, mint azt a regény elején sejteni lehet, és amiben a természetfeletti is komoly szerepet fog játszani. A kezdeti tét is sokkal nagyobb, és már nem csak az a kérdés, sikerül-e előkeríteni az elveszett unokát, hanem az is, hogy hőseink egyáltalán megússzák-e ép bőrrel a lehetetlen küldetést. 

Nagyon sok szempontból éreztem különlegesnek ezt a történetet. Az első mindjárt maga a főhős, Amína alakja. A fantasy regényekben általában egy ereje teljében lévő, fiatal főszereplőt szoktunk megismerni, itt pedig kapásból teljesen más a helyzet. Nem ismertük Amínát fénykorában, csak a regénybe tűzdelt mellékletekből és mások anekdotáiból áll össze a kép a fejünkben, milyen is lehetett valaha a rettegett nákúdzá. Az az Amína, aki a könyv elején felbukkan, már sokat tapasztalt, némileg lehiggadt asszony, aki már nem vállal fel minden őrültséget gondolkodás nélkül, főként azért, mert már nem elsősorban kalóz, hanem édesanya, akinek másokról is gondoskodnia kell. Ettől függetlenül persze sosem múlik benne a tenger iránti szenvedély, ezért sem kell olyan sokat győzködni azzal kapcsolatban, hogy fogadja el a megbízást. A másik dolog, ami nagyon tetszett, a felrajzolt környezet és világ volt, mely valós, 12. századi történelmi alapokon nyugszik, és a meglévő történelmi hátteret színezte ki az írónő fantasztikus elemekkel. Az Indiai-óceán térségét a kötet elején található térképen is tanulmányozhatjuk, Chakraborty pedig bemutatja, hogy társadalmi, etnikai és vallási szempontból mennyire színes világ volt ez, aminek megvoltak a saját törvényei és konfliktusai. A harmadik dolog, amit kiemelnék, a kalózok, és köztük főleg Amína sajátos erkölcsi iránytűje. Mivel a rablástól sem ódzkodó hősökről beszélünk, eleve adott, hogy senki sem fekete vagy fehér morálisan, ugyanakkor a saját világukon belül nagyon fontos a szereplők számára a becsület, és hogy azokat az íratlan szabályokat ne hágják át, melyek a fedélzeten uralkodnak. Így válhat a legénység igazi testvériséggé és családdá, mi pedig akkor is szurkolunk nekik, ha tudjuk, nem egészen tiszta a lelkiismeretük. 

A regény stílusa végig nagyon olvasmányos, szinte meg sem lehet érezni a hosszú terjedelmet, annyira bele lehet veszni a kalandokba. Tetszett, hogy a fejezeteket néha dokumentum-töredékek szakítják meg, ahogy a kis belső illusztrációk is, tényleg nagyon szép és igényes lett az egész kötet. Úgy tűnik, hogy bár egykötetes történetre számítottam eredetileg, várhatjuk majd a folytatásokat, amit cseppet sem bánok, mert ez egy olyan kaland volt, amit bármikor szívesen újráznék, főleg amiatt, mert a szereplők sorsának alakulásában még sok lehetőséget látok. Nagyon örülök, hogy a Kiadó elhozta nekünk Amína történetét, amit bátran ajánlok olyan olvasóknak is, akik eddig kicsit húzódoztak a kalózos történetektől: én sem voltam a rajongójuk, de most azt érzem, bármikor újra szívesen hajóra pattannék!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki egy remekül megírt, egzotikus világban játszódó kalózos fantasyt szeretne olvasni sok-sok kalanddal és akcióval. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban híres kalózok nyomába eredünk! Minden állomáson egy-egy fotót találtok, a ti feladatotok pedig az, hogy felismerjétek őket, és beírjátok a nevüket a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07. 24. Utószó
07. 25. Readinspo
07. 27. Csak olvass!
07. 31. Könyv és más
08. 02. Dreamworld

Megjegyzések