Szavak kékben (értékelés és nyereményjáték)


A Menő Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Cath Crowley Szavak kékben című könyve. A szívmelengető ifjúsági regényről a blogturné tagjai is elmondják véleményüket egy kilenc állomásos turné keretében. Ha szeretnétek Ti is megismerni Rachel és Henry történetét, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.


Kiadó: Menő Könyvek, 2019

Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789634037378 
Eredeti cím: Words in Deep Blue
Fordító: Molnár-Hartinger Emese

A könyvet ITT tudod megrendelni



Fülszöveg:

Rachel ​néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon elrejtett egy szerelmeslevelet a kedvenc könyvébe a fiú családjának könyvesboltjában. Aztán várt. De Henry nem jelentkezett.

Most, hogy Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. De Rachelnek biztos pontokra van szüksége. A bátyja meghalt néhány hónapja, és Rachelből minden érzés kihalt.

Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet.

Díjnyertes könyvek-sorozatunkban olyan köteteket jelentetünk meg, melyek rangos ifjúsági irodalmi elismerésben részesültek.
Indie Book Awards for Young Adult fiction 2017
A Winner of the Prime Minister’ Literary Awards for Young Adult Fiction 2017

Véleményem:


Amikor elolvastam ennek a könyvnek a fülszövegét, egyből ráéreztem, hogy ez bizony az a fajta ifjúsági regény lesz, amit én nagyon-nagyon szeretek. Ezek azok a történetek, amikben tulajdonképpen semmi grandiózus vagy természetfeletti dolog nem történik, a szereplői is teljesen átlagos emberek, mégis olyan mélységeiben ismerhetjük meg őket és a sorsukat, ami varázslatossá és kicsit álomszerűvé teszi az élményt.  Nálam ebbe a sorba illeszkedik például a Suzy és a medúzák, a Hazatérés, vagy éppen az Életem kifürkészhetetlen logikája. Cath Crowley-tól ez az első könyv, amit a magyar olvasóközönség megismerhet, de szívből remélem, hogy nem az utolsó, hiszen az ausztrál írónő már most megmutatta, hogy a lélek finom kis rezdüléseit is képes papírra vetni.


Amikor belekezdünk ebbe a történetbe, kell egy kicsike idő, mire pontosan összeállnak a tér- és idődimenziók. Ennek legfőbb oka, hogy nem csak a jelen idejű cselekményt, hanem a múlt eseményeit is megismerjük, ráadásként pedig különféle levelek is belekerültek a kötetbe (hogy pontosan milyenek, arról egy picit később). A középpontban két fiatal, Rachel és Henry áll, akik gyerekkorukban elválaszthatatlan barátok voltak, de kapcsolatuk megszakadt, amikor a lány elköltözött a családjával. Ehhez hozzájárult az a nem mellékes tényező is, hogy Rachel titkon mindig is szerelmes volt Henrybe, aki azonban egy másik lány után epekedett és nem vette észre barátja érzéseinek igazi természetét. Egy súlyos családi veszteség után Rachel visszaköltözik abba a városba, ahol felnőtt, és mindent megtenne azért, hogy ne kelljen a fiúval találkoznia. Annak idején ugyanis hagyott számára egy búcsúlevelet, amiben bevallja érzéseit, és amit Henry válasz nélkül hagyott... persze, ahogy azt el is várjuk egy ilyen történet esetében, a találkozást nem tudja elkerülni, miután abban a könyvesboltban kap munkát, amit Henry családja vezet hosszú évek óta.

Itt el is érkezünk a regény egyik legszerethetőbb aspektusához, nevezetesen a könyvesbolthoz. Ez a hely szimpla üzlet helyett szinte mágikus helyszínné válik a könyvben, szép lassan megismerjük az ide járó emberek élettörténetét, fájdalmait és vágyait, ráadásul egy igazán különleges részleggel is rendelkezik, az Üzenetek Könyvtárával. Az ebben a részlegben található könyvekbe bárki kedvére beleírhat, kiemelheti a számára kedves részeket, sőt, leveleket is elrejthet bennük, hogy aztán akár egy konkrét személy, akár egy névtelen leendő olvasó megtalálja. A regényben több ilyen levelezést is olvashatunk, ami színessé, lélegzővé teszi a történetet. Sajnos az anyagi nehézségek miatt úgy tűnik, a könyvesbolt jövője nagyon bizonytalan, Henrynek pedig döntenie kell, milyen jövőt álmodik magának: olyat, amiben sikeres és meg tud felelni az általa idealizált Amy-nek, vagy egy olyat, amiben igazán önmaga lehet, és amiben Rachel is újra fontos szereplővé válhat.

Rachel karaktere, bár időbe telt, mire igazán sikerült megszeretnem, érdekesre sikeredett. A csalódás és a veszteség után, ami érte, úgy érzi, kiüresedett, fiatal kora ellenére cinikusan és kiábrándultan szemléli a világot. Ugyanakkor az írónő remekül ábrázolta, hogy a felszíni érdektelenség alatt nagyon is vágyik az őszintén megélt érzésekre és a boldogságra, csak éppen nehezen találja meg hozzá az eszközöket. Harryvel szemben bizalmatlan és óvatos, így kérdésessé válik, hogy az ő esetükben létezik-e megbocsátás vagy tiszta lap, akár a barátságukat, akár valami mást tekintve. És ha már Henryről beszélünk, őt viszont egyből sikerült a szívembe zárni. Szerettem, hogy azokat a könyveket olvassa, amiket én is, tetszett a kicsit naiv, ugyanakkor barátságos természete és a szerettei iránti odaadása. A két főhős mellett, ha nem is ilyen mélységekben, de megismerünk jó pár érdekes mellékszereplőt, például a fiú szüleit és testvérét, akik szintén hordoznak magukban sebeket és félelmeket, amiket leginkább az általuk írt levelekből érthetünk meg. Közben persze kapunk rengeteg lélekmelengető gondolatot és sok-sok érzést, a regény pedig több aspektusból, vissza-visszatérve járja körül a szavak jelentőségét és súlyát az életünkben, hogy aztán az olvasás végeztével tökéletesen értsük, miért ez lett a könyv címe.


Ha kritikát kellene megfogalmaznom, talán csak azt hoznám fel, hogy még ennél is több potenciált láttam volna a regényben, lehetett volna még jobban árnyalni és boncolgatni a különböző sorsokat és történeteket. Azt azonban így sem állíthatom, hogy csak a felszínt kapargatta, mert bőven volt benne tartalom és rengeteg gondolkodnivaló, talán csak azért éreztem így, mert olyan jó lett volna kicsit tovább olvasni. Nagyon erős hangulattal rendelkezik, ami tényleg alkalmas arra, hogy az olvasót kiszippantsa a mindennapokból, és egy időtlen, szimbólumokban gazdag világba repítse. Sokszor megjelentek olyan problémák és élethelyzetek, melyek ismerősek lehetnek a fiatal felnőtteknek, akár a jövőjükkel kapcsolatos bizonytalanság, akár a kötődési nehézségek vagy a gyász formájában. Ez a könyv a gyógyító szavak és a megbocsátás története, így azt gondolom, ha jó kezekbe kerül, képes segíteni a nehéz helyzetek feldolgozásában.

Összességében abszolút jogosnak érzem a díjnyertes kategóriát, mivel, bár témáját tekintve nem hoz akkora újdonságokat, a megvalósítás módjában és az elbeszélés szépségében igen. Talán egy csipetnyi fűszer hiányzott ahhoz, hogy kedvenccé váljon, de így is figyelemre méltó, érzékeny és szívmelengető olvasmány volt. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Akik szeretik a kifinomult ifjúsági regényeket, az érzékeny lelkű főhősöket, és mindenekfelett a szavakat és könyveket. :)

Nyereményjáték:

A történetben az egyik legfontosabb helyszín Henry-ék könyvesboltja, ezért a mostani nyereményjátékban is erre összpontosítunk. Minden állomáson idézetet fogtok találni egy olyan könyvből, amiben szintén fontos szerepet kap egy könyvesbolt. A feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvről van szó, és beírjátok a Rafflecopter dobozba a könyv szerzőjének nevét és a címét. 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Feladvány:

“A jó könyv olyan, mint a jó barát. Veled lesz, amíg élsz.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.06. Könyvvilág
11.08. Readinspo
11.10. Fanni's Library
11.12. Flora the Sweaterist
11.14. Zakkant olvas
11.16. Könyv és más
11.18. Csak olvass!
11.20. Kelly és Lupi olvas
11.22. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések