Amikor beüt a cukor (értékelés és nyereményjáték)

 


A Kalliopé kiadó gondozásában frissen megjelent ifjúsági regény a cukorbeteg fiatalok mindennapjaiba enged betekintést, ami ha nem lenne így is elég izgalmas téma, egy nyári táborozást enged végigkövetni. Tarts bloggereinkkel és fedezd fel te is a tábor különleges atmoszféráját, az első szerelem és az igaz barátokkal megosztott titkok izgalmát! Ha szerencsés vagy, a turné végére egy saját példánnyal is gazdagodhatsz a kötetből!




Kiadó: Kalliopé, 2021
Oldalszám: 334 oldal
ISBN: 9786155378386


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Izolda: ​13 éves vagyok, van egy majom bátyám, és szerelmes vagyok az úszásba. Az életem fél évvel ezelőtt kifordult a négy sarkából. Diabéteszes lettem, úgyhogy a napjaim anya vizslató tekintete mellett vércukormérésből, inzulinadagolásból és diétázásból állnak. A testem megváltozott, de nem csak úgy, ahogy a kortársaimnak, a lehetőségeim szűkültek, a világot pillanatnyilag eléggé utálom. Nem akarok táborozni, inzulinpumpát viselni, sőt, ha lehet, nem is szólnék senkihez. Köszönöm a figyelmet!
Panka: Annyira várom a diabéteszes tábort! Addig is shoppingolok anyával, ottalvós bulikat tartunk Lillával, és elmegyek az orvosomhoz is, hogy megnézzük az értékeimet. A fiúkkal leszámoltam, főleg azokkal, akik egészségesek, de amúgy jól vagyok. Minden reggel pozitív megerősítésekkel indítom a napot, az ágyam alatt rejtegetem a rajzaimat, és imádom a tábort. Vagy ezt már mondtam?
Mór: Fesztiválozni akartam azon a héten, vágod? De most ott tartunk, hogy a húgomat, Izzit kell elkísérnem egy táborba, amiről semmit nem tudok, és nem is érdekel. Arról már ne is beszéljünk, hogy a családom fél éve átnéz rajtam, mert minden percüket szénhidráttáblázatok fölött töltik. Az persze feltűnik nekik, amikor picikét kések otthonról egy buli után…


Véleményem:

Ling-Balogh Erna nevével még nem találkoztam korábban, de amikor lehetőségem van rá, igyekszem elolvasni a kortárs magyar szerzők regényeit, különösen akkor, ha olyan témában írnak, ami szerintem fontos. Az Amikor beüt a cukor ezzel hívta fel magára a figyelmemet, hiszen egy olyan betegség áll a középpontjában, ami rengeteg embert érint - köztük sok fiatalt is -, kíváncsi voltam, hogyan és honnan fogja megközelíteni a diabétesz témáját, és mennyire alkalmas arra, hogy a tinédzser korosztályt érzékenyítse, vagy segítsen nekik megbirkózni állapotukkal. A tapasztalataim nagyon pozitívak voltak, hiszen ez a könyv amellett, hogy hitelesen mutatja be a témát és segít átérezni, milyen együtt élni a cukorbetegséggel, ízig-vérig ifjúsági történet is, romantikával, nyári kalandokkal és némi izgalommal. 

A regénynek három főszereplője van, a fejezetek pedig váltakoznak aszerint, éppen melyikük szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket. A gimnazista Panka már kiskora óta él cukorbetegként, számára ez az állapot már nagyrészt természetes, ugyanakkor még mindig adódnak olyan helyzetek, amikor ez megnehezíti az életét, különösen akkor, ha fiúkkal szeretne ismerkedni. Izolda fiatalabb és nemrég diagnosztizálták, számára még sok minden ijesztő a betegséggel kapcsolatban, ugyanakkor a segítséggel szemben is kicsit elutasító. Szülei szeretnék, ha elmenne egy cukorbeteg gyerekek, fiatalok számára szervezett nyári táborba, ő viszont a háta közepére kívánja az egészet. A harmadik szereplőnk az ő bátyja, Mór, akinek kicsit keresztbehúzták a számításait a szüleik, hiszen fesztiválozás helyett Izoldát kell elkísérnie a nyári táborba. Később a három szereplő szála összefut, hiszen mindannyian ugyanabban a táborban nyaralnak, és ahogy annak lennie kell egy könnyed ifjúsági regényben, románcok születnek, barátságok köttetnek, és végül mindenki közelebb lép ahhoz, hogy elfogadja azt, amit az élet neki szánt.

Önmagában a cselekmény szerintem nem annyira újszerű, hiszen romantikus, nyári táboros történeteket olvashattunk már, az viszont egyedivé teszi a regényt, hogy ennyire középpontba helyezi a cukorbetegséget. A két lány nézőpontján keresztül megtudhatjuk, milyen nehéz ezzel a betegséggel élni, mi mindenre kell folyamatosan odafigyelni, illetve milyen lemondásokkal jár, ugyanakkor azt is, hogy mennyi lehetőség van arra, hogy kicsit könnyebb legyen együtt élni ezzel az egésszel. Tetszett, hogy a lányok mellett a családtagok helyzetét is megismerhettük, pontosabban azt, hogy akár egy szülőnek, akár egy testvérnek milyen nehézségeket vagy kihívásokat okozhat a cukorbetegség, illetve azt is, hogy szeretettel és támogatással mennyire meg lehet könnyíteni a dolgokat. 

A stílus és a nyelvezet igényes és könnyed, nagyon gyorsan lehet haladni az olvasással, még ha nincs is olyan őrületes fordulat a cselekményben, akkor is berántja az olvasót a sok apró-cseprő dolog, kérdés, probléma vagy mulatságos jelenet, amiben a szereplőknek része van. És ha már szereplők, szerintem mindannyian nagyon szerethetők voltak, lehetett azonosulni a gondolataikkal, félelmeikkel. Igaz, nem én vagyok az elsődleges célközönség, de a történet által én is újraéltem sok fiatalkori emlékemet, jó volt egy kicsit elmerülni a tinédzserek világában és az őket foglalkoztató gondolatokban. Az pedig tényleg nagyon fontos és jó dolog, hogy ennyi információt tartalmaz a cukorbetegséggel kapcsolatban, és hogy azok, akik keveset tudnak erről, picit jobban beleláthatnak az ebben érintettek mindennapjaiba és nehézségeibe. Apró ráadásként a könyv végén találunk egy rövid fogalomtárat is, ami a diabéteszhez kapcsolódó fontosabb kifejezéseket magyarázza el.

Összességében jó szívvel ajánlom mindenkinek, akit érdekel ez a téma, akár azért, mert ő maga érintett, akár azért, mert van olyan ember a környezetében, aki cukorbeteg. Bár már jó úton haladunk afelé, hogy ennek ténye ne legyen tabu vagy ciki, azért az sosem árt, ha minél természetesebben és nyitottabban viszonyulunk hozzá. Ling-Balogh Erna kifejezetten jól ír ebben a műfajban, kíváncsi leszek, hogy mikor olvashatunk majd tőle valami mást is. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szívesen olvasnak magyar, kortárs ifjúsági irodalmat, és mindenkinek, akit bármilyen szempontból érint a cukorbetegség.

Nyereményjáték:

A kötet legtöbb szereplője szenved valamilyen tartós betegségben. Az ifjúsgái irodalom világában ez nem ritka motívum, ahogy az életben sem. A mostani játékban az a feladatotok, hogy felismerjétek melyik könyvből idéztünk egy-egy állomáson. A kérdéses könyvekben közös, hogy egy betegség fontos szerepet játszik. A keresett kötet címét írjátok a megfelelő állomás pontjához a dobozba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

 

“Az, hogy nem élhetsz meg mindent, nem jelenti, hogy semmit sem szabad megélned. Különben is, a fájdalmas szerelem az élet része.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
2021. 11. 14. - Ambivalentina
2021. 11. 16. - Könyv és más
2021. 11. 18. - Kelly és Lupi olvas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések