Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam 4. (értékelés és nyereményjáték)

 


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Alice Oseman nagysikerű képregény sorozatának folytatása, a Heartstopper a negyedik része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Charlie és Nick felismerésekkel és vallomásokkal teli tanévkezdését, mely ezúttal bőven tartogat nehézséget… és még annál is több szeretetet.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet, annak szereplőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát. 


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 384 oldal
ISBN: 9789635974320
Eredeti cím: Heartstopper 4. 
Fordította: Riesenberger Mónika 
Illusztrálta: Alice Oseman


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Nick naplója

Azt hiszem, szerelmes vagyok Charlie-ba.
Csodálatos volt együtt tölteni vele és a
barátainkkal ezt a nyarat, és annyira
szeretném kimondani neki, hogy szeretem,
de... azt hiszem, vannak más dolgok,
amik jobban aggasztanak mostanában…

Ha boldogságra van szükséged, lapozz bele
”Az volt a célom, hogy olyan történetet
írjak, amilyet én is szerettem volna
olvasni, amikor én voltam tini."
- Alice Oseman


Véleményem:

Nagyon vártam már Charlie és Nick újabb kalandjait, főleg amiatt, hogy a 3. kötet után maradt bennem egy leheletnyi hiányérzet, féltem, hogy az írónő már nem igazán tudja hozni az első részekben megszokott szintet. Szerencsére az aggodalmam alaptalan volt, most, a 4. rész olvasása közben úgy éreztem, megint szárnyalunk, legalábbis a minőséget illetően, ugyanis a téma szempontjából kicsit komorabb vizekre evezünk. Alice Oseman most is nagyon fontos és érzékeny témákról mesél, ráadásul olyanokról, amikkel ritkán találkozom ifjúsági könyvekben, ilyen szempontból akkor is hiánypótlónak tartanám a képregényt, ha amúgy nem imádnám Charlie és Nick párosát. 


Az előző kötetben a legfontosabb feladat hőseink számára - különösen Nicknek - az volt, hogy bátran és nyíltan felvállalják a kapcsolatukat a külvilág számára. Charlie sokat szorongott amiatt, hogy Nicknek majd ugyanazt a bántást és fájdalmat kell elszenvednie, mint neki, amikor annak idején előbújt, de szerencsére a környezetük egészen pozitívan fogadja a fejleményeket. Most, a 4. kötetben, már csak annyi feladat maradt Nick számára, hogy édesapjának is elmondja az igazat, ami nem egyszerű, tekintve, hogy a férfi évente maximum néhány alkalommal látogatja meg őket. 

A mostani rész egyik kulcskérdése, hogy a fiúk ki merik-e mondani, hogy szeretik egymást, ezek a jelenetek szerintem borzasztó aranyosra sikerültek, felidézve az olvasóban a saját, ezzel kapcsolatos emlékeit. Sajnos a könnyed kezdés ellenére hamarosan szomorúbb témák kerülnek előtérbe. A nyár egy nagy részére Nick elutazik a családjával, és bár tartják a kapcsolatot Charlie-val, a fiú érzi, hogy valami nincs egészen rendben. Charlie evészavara már az előző kötetben is felmerült, ebben a részben még jobban megismerjük ezt a problémát és a mögötte húzódó okokat. Mire elkezdődik a tanév, Charlie szorongása és mentális betegsége olyan szintre jut, hogy muszáj bevonnia szüleit és szakembert is, az ezzel kapcsolatos hosszú, fájdalmas út nagyon hitelesen lett ábrázolva, és borzasztóan örültem, hogy nagyon fontos mondatok és szempontok hangzanak el a képregényben. 




Bár a betegség Charlie-t érinti elsősorban, a fókusz sokkal inkább Nick karakterén van, ami nagyon hasznos, mert pontosan bemutatja, milyen tehetetlenséget és elkeseredést érez valaki akkor, ha az, akit szeret, szenved és nem tud neki segíteni. Nagyon fontos, hogy egy ilyen helyzetben megértsük, hogy nem a mi feladatunk megmenteni a másikat, ahogy azt is, hogy a másik jólléte nem azon múlik, mennyire szeretjük. Szerencsére Nick mögött elég erős támogató háttér áll ahhoz, hogy jól vegye ezeket a kihívásokat, képes arra, hogy jól segítsen Charlie-nak, anélkül, hogy ő maga túlságosan nagy felelősséget venne a nyakába. Az ehhez hasonló helyzetek, problémák szerintem most már sajnos mindennaposak a tinédzserek életében is, és nagyon fontos része a mentális egészségnek, hogy képesek legyünk az ezzel kapcsolatos határainkat meghúzni. Nem tudok elég hálás lenni Alice Osemannak, hogy foglalkozott ezzel a témával. 

A komolyabb témák mellett persze ez a rész is tele van kedves, vidám szösszenetekkel, életképekkel, és talán ebben a kötetben nagyobb szerepet kapott a család is. Hőseink az utóbbi időkben nagyon egymásra koncentráltak, ideje volt, hogy kicsit hátrébb lépjenek és nyissanak a külvilág felé. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy fog majd lezárulni a sorozat, az biztos, hogy nehéz szívvel fogom elengedni a srácokat.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot - az összefüggő részek miatt- mindenkinek, aki szeretne egy bájos, hiteles, őszinte és szívmelengető történetet olvasni barátságról, szerelemről, önelfogadásról.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a könyvek szereplőit. Minden állomáson összekevertük egy-egy karakter nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a betűket helyes sorrendbe rakni, majd az így kapott vezeték- és keresztnevet beírni a rafflecopter megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

RAHYR REGEN


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12/19 Könyv és más
12/20 Spirit Bliss Sárga könyves út
12/21 Fanni's Library
12/22 Utószó

Megjegyzések