A ​titkok erdeje (értékelés és nyereményjáték)



Sok évvel ezelőtt, gyerekként Naomi és két barátnője, Cassidy és Olivia az egész nyarat a közeli erdőben töltötte, saját varázsvilágot képzelve el maguk számára. Az ártatlan játék aztán tragikus véget ért, amikor Naomit megtámadta és kis híján megölte valaki. Annak idején egy férfit elítéltek a támadásért, azonban a lányok nem a teljes igazságot mondták el a felnőtteknek. Most, évekkel később Naominak szembe kell néznie azzal, hogy előbb-utóbb minden hazugság kiderül. Ha kíváncsiak vagytok, milyen rejtélyeket tartogat Kate Alice Marshall A ​titkok erdeje című regénye, tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Magnólia Kiadó által felajánlott példányt!




Kiadó: Magnólia Kiadó, 2024
Oldalszám: 416 oldal
Eredeti cím: What Lies in the Woods
Fordította: Horváth Norbert
ISBN: 9789635982325


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Naomi Shaw egykor hitt a dolgok különlegességében. Huszonkét évvel ezelőtt két legjobb barátnőjével, Cassidyvel és Oliviával az erdőben barangolva töltötték a nyarat, saját varázslatos játékukat játszva. A vakációjuk azonban tragikus véget ért: Naomit megtámadták. Csodával határos módon túlélte a tizenhét késszúrást, és azonosította támadóját. A lányok vallomása börtönbe juttatott egy sorozatgyilkost, aki korábban már hat áldozatot szedett. Mindenki hősként ünnepelte őket.

Pedig hazudtak.

Évtizedekig őrizték végzetes titkukat. Most azonban Olivia el akarja mondani az igazságot, így Naomi visszatér a kisvárosba, ahol felnőtt, hogy kiderítse, mi történt valójában az erdőben. Bármilyen veszélyes is legyen a válasz.

Kate Alice Marshall első felnőtteknek írt regénye 2023 váratlan meglepetése volt a krimi- és thrillerrajongók körében, a kötet több év végi toplistára is felkerült új tehetséget üdvözölve a műfajban.

Véleményem:

Egyébként is nagyon szeretem a thrillereket, de valahogy az utóbbi időben még a szokásosnál is jobban csúsznak, így igyekszem minél több kiadó kínálatából szemezni, hátha gyöngyszemekre bukkanok. Kate Alice Marshall-t külföldön elsősorban ifjúsági szerzőként tartják számon, hazánkban mégis elsőként pszicho-thrillere, A titkok erdeje jelent meg a Magnólia Kiadó gondozásában. Mivel a történet a fülszövege alapján eléggé a profilomba vágónak tűnt, egyből repült is a kívánságlistámra, és amint kézhez kaptam, nem is hagytam abba addig, amíg a végére nem értem. A titkok erdeje nálam szépen bele is simult azon könyvek halmazába, melyek ugyan nem világmegváltó módon tökéletesek, mégis nagyon visznek magukkal és berántanak a világukba. 


A regény főhőse az esküvői fotósként dolgozó Naomi, kinek múltjában nem mindennapi traumák rejtőznek. Tizenegy éves korában elválaszthatatlanok voltak két barátnőjével, Livvel és Cass-szel, azon a nyáron szinte végig a helyi erdőben játszottak, ahol saját, mágikus világot teremtettek maguknak. Egy nap azonban olyasmi történt, aminek hatására a lányok, valamint családjaik élete örökre megváltozott: Naomit az erdőben megtámadták, és tizenhét késszúrással kis híján végeztek vele. A gyilkossági kísérletért elítéltek egy Stahl nevű sorozatgyilkost, aki után már régóta nyomozott a rendőrség, de a lányok tanúvallomása kellett ahhoz, hogy végre tényleg rács mögé zárhassák. A gyerekeket szinte hősként ünnepelték, Naomit pedig, akit korábban nehezen fogadott be a közösség különcségei miatt, mindenki a saját áldozatának tekintette, és azóta is sokan akarják megismerni a történetét. 

Egy nap Naomi zaklatott hívást kap barátnőjétől, Livtől, melynek során a nő arra utal, hogy nem bírja tovább elviselni a hazugságokat. Naomi visszautazik szülővárosába, találkozik gyerekkori barátnőivel, és azokkal az emberekkel is, akikhez igencsak felemás érzelmekkel viszonyul. Az írónő sokáig kétségek között tart minket azzal kapcsolatban, hogy mi is történt pontosan azon az éjszakán, és ezen az sem segít, hogy Naomi emlékei sem tökéletesen megbízhatók. Annak idején teljes meggyőződéssel hittek abban, hogy ki a valódi bűnös, de vajon ezek valódi emlékek, vagy csak mindannyian azt szerették volna, ha ez lenne az igazság? Nos, az értékelésben természetesen én sem szeretnék többet elárulni arról, mi fog kiderülni és milyen csavarokat tartogat a regény, de azt elárulhatom, hogy bármit is gondoltam olvasás közben arról, mik fognak felszínre kerülni, az írónő mindenen tudott legalább egyet csavarni. 

Naomi karakterét érdekesnek és izgalmasnak találtam. Egyre jobban tetszenek az olyan thrillerek, ahol a főszereplő nem teljesen megbízható, így hiába ismerjük meg az ő nézőpontját és kezdünk vele azonosulni, simán megtörténhet, hogy ennek ellenére teljes fordulatot vesz a történet iránya vagy felülíródik a múlt narratívája. Naomi sok sebet és sérelmet hordoz magában, ez megmutatkozik diszfunkcionális párkapcsolataiban és a barátnőihez fűződő ellentmondásos viszonyában is. Az első ember, akinek úgy tűnik, meg tud nyílni, egy podcast kapcsán nyomozó férfi, Ethan, akivel együtt kezdik el felgöngyölíteni a múlt történéseit, hogy a nő végre lezárhassa a régi sebeket és megnyugvást találhasson. Csakhogy a kutakodás nem megnyugvást, hanem még több kérdést hoz magával, amikre nem biztos, hogy olyan választ fognak kapni, amilyet szeretnének. 

Műfaji szempontból ez a történet inkább a lélektani mozzanatokra helyezi a hangsúlyt, nem mondanám véresnek vagy brutálisnak, ugyanakkor elég jól adagolja a feszültséget. Engem végig lekötött az, ahogy szép lassan kibontakozik a teljes kép, és olvasás közben egy csomó teóriát gyártottam. Tetszett, hogy az írónő sok szereplőt mozgat a regényben, mindenki gyanúsnak tűnik és mindenkinek van valami rejtegetnivalója, így tényleg nem egyértelmű, mi fog kiderülni, vagy hogy Naomi kiben bízhat meg és kiben nem. Menet közben volt egy csomó ötletem arra vonatkozóan, mi lesz a csattanó, és kimondottan örültem annak, hogy ezek egyike sem igazolódott be teljes egészében. A történet hangulata nekem tetszett, abszolút bele tudtam élni magam abba a mágikus világba, ami a lányok világát uralta tizenegy éves korukban, és ami egyébként nagyon jól szimbolizálja az ártatlanságért való küzdelmet és annak végső elvesztését. Nem mondom, hogy nem akadtak benne kicsit laposabb részek, vagy hogy nem lehetett volna ennél jobban megírni, de azt gondolom, mivel ez Kate Alice Marshall első felnőtteknek szóló regénye, teljesen jó bemutatkozás volt és én szívesen olvasnám a további próbálkozásait is. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a sok fordulatot rejtő, lassan kibontakozó, mégis feszült lélektani thrillereket. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Magnólia Kiadó további kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Most már nála van a szó. Kiadtam magamból. Az övé – a titkom. Az igazság. Többé már nem szívhatom vissza. Nem hazudhatok."

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.14. Könyv és más 
05.16. Milyen könyvet olvassak?
05.18. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések