Postás Palkó (értékelés és nyereményjáték)

 


A Kalliopé Kiadónak köszönhetően nemrég megjelent Sárközi Judit Postás Palkó című mesekönyve, amely bepillantást enged a postások munkásságába, életébe, hétköznapjaikba. Ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét a könyvről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.



Kiadó: Kalliopé Kiadó, 2020
Oldalszám: 212 oldal
ISBN: 9786155378348

Illusztrálta: Sárközi Judit

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Csatlakozzatok Palkóhoz, és fedezzétek fel a postáskodás örömeit! Ismerkedjetek meg barátaival, Mentős Misivel, Rendőr Robival, Tűzoltó Tomival és a kis Misuval, aki temperamentumával mozgásban tartja főhőseinket és számtalan kalandot élnek át együtt. Tudjátok, hogy mi a Postagalamb Olimpia? Van valami törvény arra, hogy a kutyáknak utálniuk kell a postásokat? Kényelmes az egyenruha? Menthet életet egy figyelmes postás? A válaszokat megtudhatjátok Sárközi Judit maga illusztrálta bűbájos meséiből.

Véleményem:

Sárközi Judit mesekönyvével ezen blogturné kapcsán találkoztam először, aminek utólag nagyon örülök, mert egyébként nem biztos, hogy a látókörömbe került volna. Manapság irgalmatlan mennyiségű új gyermekkönyv jelenik meg szinte naponta, így azt gondolom, komolyan fel van adva a lecke az íróknak, hogy valami eredetit és újszerűt alkossanak. Pont amiatt szerettem volna elolvasni a Postás Palkót, mert a mostanában népszerű királylányok, unikornisok és szuperhősök világában egészen újszerű, egyben nosztalgikus ötletnek tűnt, hogy valaki egy gyakori és hétköznapi foglalkozás képviselőjét tegye meg mesekönyve főhősének. 


A Postás Palkó egy viszonylag hosszú, több mint 200 oldalas kötet, azonban a szöveg ehhez képest elég szellős, ráadásul minden második oldalon a szerző saját illusztrációit találjuk. Megismerkedhetünk főhősünkkel, Palkóval, aki már gyermekkorában is vonzódott a postás hivatáshoz, fiatalemberként pedig lelkesen és vidáman vág bele ebbe a munkába. A különálló kis történeteket elmesélő fejezetekben az ő mindennapi kalandjait ismerhetjük meg, melyek részben a munkájával, részben a magánéletével kapcsolatosak. A mesék által kicsit jobban beleláthatunk, hogyan telik egy postai dolgozó napja, milyen feladatokat kell elvégeznie, illetve mik azok a jellegzetes problémák, amikkel a munkája során találkozhat (lásd a postások és a kutyák kapcsolata:)). Palkó azonban sokkal több egy egyszerű alkalmazottnál:  ő szívvel-lélekkel végzi a hivatását, nagyon lelkiismeretes, és igyekszik őszintén odafigyelni és segíteni azoknak az embereknek, akikkel kapcsolatban áll. A történetek egy része összefüggésben is áll ezzel a tulajdonságával, többször keveredik olyan szituációba, amikor valakinek segíteni kell, például amikor egy idős néni nem nyit ajtót elsőre, és később kiderül, hogy rosszul lett. Szerencsére nem csak a jószívű Palkóra számíthat a közösség, hanem Mentős Misire, Rendőr Robira és Tűzoltó Tomira is. 

Szerintem nagyon klassz dolog, hogy egy mesekönyvön keresztül ilyen átfogó képet kaphatunk erről a szakmáról, ráadásul a könyvben elég komoly az ismeretterjesztő funkció is. Sok olyan fogalmat (és nem csak a postához kapcsolódóan) ismerhetnek meg belőle a gyerekek, amivel egyébként nem találkoznának. Emellett akad sok olyan szituáció, amikkel a gyerekkönyvek nem gyakran szoktak foglalkozni (például a közúti balesetek, vagy egy idős ismerősünk váratlan rosszulléte), mégis érdemes lehet beszélgetni róluk, mert az életünk részei, és fontos, hogy a lehetséges tanulságokat levonjuk az ilyen történetekből (a baleset kapcsán például, hogy miért nem szabad telefonozni vezetés közben). Azzal kapcsolatban egy kicsit bizonytalan vagyok, hogy hány éves kortól ajánlanám. Mi itthon olvastuk együtt párom ovis kislányával, de néhány fejezetet azért kihagytam, mert úgy gondoltam, a cselekmény talán picit ijesztő lenne számára. Aztán az is lehet, hogy én aggódtam túl a dolgot, mert az viszont tény, hogy Palkó történetei sokkal jobban lekötötték, mint arra számítottam volna. 


Ha van olyan gyerek a környezetünkben, aki érdeklődik a postás hivatás iránt, akkor mindenképpen érdemes beszerezni ezt a könyvet, de szerintem egyébként is, mert nagyon hétköznapi, praktikus ismereteket ad át, nagyon reális eseményeket jelenít meg, ugyanakkor a stílusa és a hangulata kedves és vidám végig. Nagyon fontos üzenete, hogy minden szakma és munka hasznos és értékes, különösen akkor, ha valaki teljes szívéből csinálja, és felelősséget vállal a saját feladatai iránt. Nekem nagyon pozitív volt Palkó attitűdje és viselkedése, egy igazi, átlagos srác, aki emellett segítőkész, barátságos, kedvesen és jól bánik a rokonaival, barátaival, szomszédaival, egyszóval olyan postás, akit mi is jó szívvel látnánk mindig az otthonunkban. A mesekönyv illusztrációit az írónő, Sárközi Judit készítette, ami szerintem mindig szerencsés dolog, hiszen a történet gazdája tudhatja a leginkább, milyen képi világot álmodott meg hőseinek. Bár a rajzok stílusukat tekintve kevésbé állnak hozzám közel, de a célközönség számára szerintem nagyon vonzók lehetnek, hiszen színesek, vidámak, és betöltik az egész oldalt, kerek egésszé téve a történetet.


Összességében szerintem ez egy különleges kötet, én nagyon üdvözlöm azt a szándékot, hogy kínáljuk meg a gyerekeket hétköznapi hősökkel, és hogy ismertessük meg velük a különböző foglalkozásokat, mindennapos eseményeket és történéseket. Annyira klassz lenne, ha más hivatásokkal bővülve sorozattá nőhetné ki magát, én biztosan szívesen olvasnék akár Hentes Henrikről, Könyvtáros Kálmánról vagy Villanyszerelő Viktorról is. :)

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól felfelé minden gyereknek, akit érdekelnek a praktikus dolgok, kíváncsiak a különböző szakmákra, vagy egyenesen arról álmodnak, hogy ha nagyok lesznek, postások lesznek. :)

Nyereményjáték:

Mivel a mesekönyv a postáséletről szól, ezért ezúttal olyan fogalmakat kell kitalálnotok, amelyek a postához kapcsolódnak. A turné minden állomásán találhattok egy rövid leírást, ki kell találnotok, hogy milyen fogalomhoz kapcsolódik, és ezt beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

 

A szolgáltatás keretében feladott könyvelt levélküldemények kézbesítésekor a címzettel, vagy a jogosult átvevővel elismertetik a küldemények átvételét.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista
12. 01. Könyv és más
12. 03. Veronika’s Reader Feeder

Megjegyzések