The ​Atlas Six – Az Atlas-hatos (értékelés és nyereményjáték)



Hat kiváltságos lehetőséget kap, hogy az Alexandriai Társaság tagjává váljon, de ebből végül csak öten élhetik túl. Ha kíváncsi vagy milyen kalandokkal, erkölcsi és morális kérdésekkel, megoldandó feladatokkal kell szembenézniük a kiválasztottaknak, tarts velünk a turné állomásain, és ha szerencsés vagy, a könyv egy példányát is megnyerheted.




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2024
Oldalszám: 488 oldal
Eredeti cím: The Atlas Six
Fordította: Révi
Illusztrálta: Little Chmura
ISBN: 9789635978342


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Titkok, árulás, csábítás.

Minden évtizedben hat, egyedi képességekkel rendelkező mágiahasználó megkapja a lehetőséget, hogy bekerüljön a világ legelőkelőbb titkos társaságába.

Üdv az Alexandriai Társaságban!

A kiválasztottak olyan hatalomhoz és befolyáshoz jutnak, ami még a legmerészebb álmaikat is túlszárnyalja. De vajon milyen árat kell fizetniük érte?

A hat kiválasztott mindegyikének megvan rá az oka, hogy elfogadja a Társaság rejtélyes meghívását. Foggal-körömmel fognak harcolni helyükért a Társaság soraiban – még akkor is, ha meg kell kockáztatniuk, hogy közelebb kerülnek legveszedelmesebb ellenségeikhez, vagy elárulhatja őket legmegbízhatóbb szövetségesük.

Még akkor is, ha nem fogják mind túlélni az évet.

Briliáns, lenyűgöző, sodró történet, TikTok-szenzáció dark academia fantasy, hatalmas rajongótáborral! #BookTok, #OlvassEgyJót

Vedd ki a részed az élményből!


Véleményem:

Mostanában már elég óvatosan választok a különféle YA/NA fantasy-k közül, mert bár kedvelem a műfajt, azért a nagy számok törvénye alapján egyre nehezebb igazán újat, eredetit alkotni ezen a területen. Mégis, amikor tüzetesebben tanulmányozni kezdtem Olivie Blake Az Atlas-hatos című, sorozatindító kötetének fülszövegét, úgy éreztem, ezt nem szeretném kihagyni, még akkor sem, ha kétesélyes, mennyire fog tetszeni a történet. Kifejezetten szeretem és keresem az olyan regényeket, ahol a mágia és a varázslás nem valami romantikus és idealizált dolog, hanem olyasmi, ami igenis próbára teszi a gyakorlója jellemét, és magában hordozza a bukás veszélyét is. Ez, és a dark academia-vonal ígérete volt az, ami végül olvasásra sarkallt, és utólag egyáltalán nem bánom, hogy belevágtam ebbe a kalandba.



A történetünk eléggé in medias res kezdődik, az írónő pedig fokozatosan, de egyébként teljesen érthetően avat be minket az általa teremtett világba. Urban fantasy lévén a regény az emberek világában játszódik, egy olyan alternatív valóságban, ahol néhányan különleges mágikus képességekkel rendelkeznek. Közülük is kiemelkednek a medeiánok, akik még ezen a körön belül is hatalmas erővel bírnak, és akik ezt az erőt többnyire arra használják, hogy minél nagyobb befolyással bírjanak a mágikus világ alakulására, beleértve a gazdaságot, vagy éppen a globális problémákra adott válaszokat. A cselekmény igazán azzal indul be, hogy hat főszereplőnket (nekem egyből felcsillant a szemem, amikor megláttam, hogy ennyi karakterrel operál az írónő) egyenként felkeresi a rejtélyes Atlas Blakely, hogy felajánljon nekik egy lehetőséget. Ha egy éven keresztül részt vesznek egy képzésben és próbatételek sorát állják ki, esélyük lehet bekerülni az Alexandriai Társaságba, ami még a mágusvilágon belül is egy igazán elit, titokzatos csoportnak számít. Hamarosan kiderül azonban, hogy a hat jelölt közül mindössze ötnek fog megadatni ez a lehetőség, közben pedig számtalan veszéllyel, árulással - és persze önmagukkal - kell szembenézniük. 

Maga az alaptörténet persze ismerős, sokszor olvashattunk már hasonlót, ugyanakkor mégis volt több olyan vonása a könyvnek, ami miatt számomra vagy újszerű, vagy komfortos volt. Először is, imádom, ha egy ilyen történetben a szereplők nem fekete-fehér sablonfigurák, hanem összetett jellemek, és ez szerintem mind a hat karakter esetében megállta a helyét. Libby és Nico már ismerték egymást korábban az egyetemről, ahol örökös vetélytársak voltak amiatt, hogy mind a ketten a fizikai világ manipulálására specializálódtak. További fűszert ad a cselekménynek, hogy a viszonyuk meglehetősen ellenséges volt mindig, örökös rivalizálás és csipkelődés után azt hitték, végre megszabadultak egymástól, de úgy tűnik, a Társaság jóvoltából még koránt sincs vége közös sorsuknak. Reina természetmágus, aki félelmetes módon képes irányítani a növényeket, nekem pedig egyből izgalmassá vált a visszafogott figurája és az, hogy látszólag egyáltalán nincs kibékülve a képességével. Tristan egy illuzionista, pontosabban olyan személy, aki képes azonnal átlátni más mágusok megtévesztésein. Családi öröksége megtagadásaként már éppen elkezdte volna azt az életet, amiről úgy gondolta, elégedetté teheti majd, de Atlas ajánlata olyan húrokat pendít meg benne is, amiknek nem tud nemet mondani. A seregszemle során a két legkevésbé szimpatikus szereplő számomra Callum és Parisa volt, míg a fiú egy olyan empata, aki képes mások érzéseit befolyásolni, addig a lány telepataként az elmét uralja. Nos, az már talán ebből a rövid palettából is látszik, hogy a hat karakter képességei elég különbözők, így külön érdekes, hogy nem csupán versengésre lesz szükségük az előrejutáshoz, hanem sokszor együttműködésre is. 

A történetnek szerintem voltak gyengébb oldalai is, viszont ezek talán most kevésbé zavartak, mert volt, ami ellensúlyozta őket. Példaként lehetne említeni a mágikus világ felépítését, ami nem lett túl részletesen megfestve, ugyanakkor tényleg úgy éreztem, hogy itt nem is ezen van a hangsúly. Sokat szépített számomra az, hogy az írónő inkább a varázslatok működésére helyezte a hangsúlyt. Nekem nagyon tetszett, hogy például egy gondolatolvasás esetében nem annyival lett elintézve a dolog, hogy Parisa látja, mi jár a másik fél fejében, hanem az ő szemén keresztül láthattuk, hogyan sejlenek fel előtte a különféle mentális szálak, hogyan tud kiskapukat nyitni valaki elméjében, és mindezek hogyan állnak össze jelentéssé. Ilyen aprólékossággal ezen a területen ritkán találkozom, így ez mindenképpen piros pont volt a szememben. Ugyanígy nagyon tetszett, hogy egyáltalán nem lehetett tudni, kitől mit várhatunk, hiszen az összetett karakterek azzal is járnak, hogy adott esetben nem félnek bepiszkolni a kezüket. Ráadásul az is nagyon jól volt szerintem megvalósítva, hogy olvasóként a jelöltekkel együtt fedezhettem fel a többiek képességeit, és mindig tartogatott újdonságot egy-egy szereplő ereje vagy megnyilvánulása. A váltott szemszögek szerintem nagyon jól működtek, egyrészt sikerült mindenkit jobban megismerni, másrészt a változatosságot is biztosították. 

Összességében azt látom, hogy az értékelések igen megosztók ennél a regénynél, én viszont határozottan azok halmazát erősítem, akiknek tetszett ez a történet. Csatlakozom Anitiger véleményéhez, nekem is nagyon sok szempontból megidézte ez a kötet Lev Grossman A varázslók-trilógiáját, bár azért ebben talán erősebbek voltak az NA műfaji jellemzői. Erős sorozatindító résznek tartom - még erősebb lezárással -, úgyhogy innentől csak drukkolni tudok, hogy a folytatások is üssék meg ezt a szintet, vagy ha lehet, múlják is felül. Azt pedig külön díjaznám, ha valakinek egyszer eszébe jutna a megfilmesítés, szerintem igazán látványos és izgalmas adaptációt lehetne készíteni belőle. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az olyan dark academia történeteket, ahol a mágia sötét oldala is szerepet kap.

Nyereményjáték:

A nyereményjátékhoz kapcsolódó kérdésekre a könyv beleolvasójában találhatod meg a választ. Nincs más dolgod, mint beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A Ptolemaiosz alapította alexandriai könyvtár pusztulása előtt hány tekercs volt ott megtalálható?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.08. - Kitablar
05.11. - Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések