Árnyékmunka ​terápiás napló - Hogy túllépj az árnyékaidon, és megtaláld a helyed az életben (értékelés és nyereményjáték)



Keila Shaheen és az Árnyékmunka terápiás napló segítségével feltárhatjuk a pszichénk rejtett aspektusait, az „árnyékszemélyiségünket”, hogy a negatív mintáinkat pozitívvá formálhassuk. Ezúttal három bloggerünk lép az önfelfedezés és átalakulás útjára, tartsatok velünk, és a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a naplóból.



Kiadó: Libri Kiadó, 2024
Oldalszám: 228 oldal
Fordította: Gázsity Mila
ISBN: 9789636044114


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Fedezd fel az önismeret és a belső átalakulás erejét az Árnyékmunka terápiás napló segítségével! Ez a nélkülözhetetlen útmutató világos keretet nyújt ahhoz, hogy feltárd pszichéd rejtett aspektusait, azaz az „árnyékszemélyiséged”, és a negatív mintákat pozitív mintákká formáld.

Megvilágító erejű, az önreflexiót segítő gyakorlatokon keresztül segít azonosítani és feldolgozni azokat a korlátozó gondolatokat, amelyek visszatartanak attól, hogy kibontakoztasd a benned rejlő lehetőségeket. A napló segítségével fejlesztheted az önismeretedet, gyakorolhatod az önszeretetet és az elfogadást, és mélyebb kapcsolatot alakíthatsz ki a valódi, autentikus éneddel.

Ez a kötet értékes segítség mindazok számára, akik az önfelfedezés és átalakulás útjára szeretnének lépni.

Véleményem:

Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozni olyan kötetekkel a könyvesboltokban, melyek középpontjában az önismereti munka áll. Szintén felfedezhető tendencia, hogy ezek között egyre több az interaktív darab, ami az olvasótól nem a passzív befogadást, hanem az aktív közreműködést kívánja meg. Szerencsére manapság már sem tabunak, sem cikinek nem számít, ha valaki érdemben foglalkozni szeretne önmagával, sőt, talán soha nem volt még ilyen égető szükség arra, hogy ehhez megfelelő mankókat kapjunk. Ha nem is folyamatosan, de én is igyekszem az életembe időről időre beépíteni olyan olvasmányokat, amik segítenek az önismeretben, éppen ezért egyből lecsaptam a lehetőségre, hogy megismerjem Keila Shaheen Árnyékmunka ​terápiás napló című munkafüzetét. 


Ez a kötet kicsit sajátos abból a szempontból, hogy egy gyűrűs, keményfedeles, vastag spirálfüzet, de ha meglátjuk, milyen funkciót tölt be, hamar rájövünk, mennyire praktikus és kényelmes ez a fajta kivitelezés. Hiszen ez a szó szoros értelmében vett napló, amibe rengeteget írhatunk majd, és ez sokkal kényelmesebb, ha nem egy hagyományos könyv formátumba kell megtenni. A kötet négy nagyobb tartalmi egységből épül fel, elsőként egy rövid, de világos és jól felépített elméleti áttekintést találunk, melyben a szerző ismerteti velünk az árnyékmunka mibenlétét. Az egész folyamat tulajdonképpen arra épül, hogy ismerjük meg tudatunk rejtett dimenzióit, énünk azon, "sötét" oldalát, mely tartalmazza mindazokat a sebeket, beidegződéseket, traumákat, tapasztalatokat, amikkel életünk egy bizonyos pontján nem szerettünk volna szembenézni. Szó esik dióhéjban Carl Gustav Jung munkásságáról és a psziché tudattalan részével kapcsolatos elméletéről, illetve arról is, mit profitálhatunk az életünkben abból, ha ezeket a rejtett dimenziókat igyekszünk a felszínre hozni. Fontos és szimpatikus lépés, hogy a szerző már a napló elején leírja, hogy komolyabb traumák esetében mindenképpen érdemes szakembert is felkeresni, ez a napló főleg akkor lehet segítség, ha valaki csak nagyobb fokú önismeretre szeretne szert tenni. 


A kötet elején egyébként egy szándéknyilatkozatot is találunk, ami mókásnak tűnhet, hiszen saját magunkkal kell szerződni, mégis segíti az elköteleződést azzal kapcsolatban, hogy komolyan vegyük az előttünk álló belső munkát. Az elméleti ismeretek után a második nagyobb egységben már konkrét gyakorlatok, feladatlapok következnek, melyekben legalább akkora szerepe van a szabad asszociációnak, mint a tudatosan végiggondolt válaszadásnak - ami nem is csoda, hiszen lényünk egy olyan területéhez akarunk nyúlni, ami kívül esik a tudatosság és átgondoltság hatáskörén. Nagyon tetszettek azok az oldalak, ahol mondatokban kell behelyettesíteni üresen hagyott szavakat. Nekem ez a forma sokkal jobban megy, ha van valamiféle támpont vagy konkrét kérdés, ami mentén válaszolhatok, könnyebb utat találnom saját magamhoz. 

A kötet legnagyobb része a tulajdonképpeni napló. Itt nagy, üresen hagyott részeket találunk, ahová egy-egy téma és segítő kérdések kapcsán írhatjuk le az érzéseinket, gondolatainkat. Szóba kerülnek a szülői hatások, a gyermekkori emlékek, a különféle tulajdonságaink és az arról alkotott véleményünk, félelmeink, vagy a különféle érzelmek hatására megjelenő viselkedésformáink. Ezen a ponton már tényleg minden azon múlik, hogy mi magunk beletesszük-e a munkába a saját részünket, a napló nem kötelez semmire. A kötet végén már nehezebb feladatok következnek, de ha lelkiismeretesen végighaladtunk az oldalakon, akkor elvileg ezek sem lesznek megugorhatatlanok. Itt már el kell jutnunk az árnyékunk gyökeréhez, és optimális esetben tudatosíthatjuk magunkban, hogy egy-egy trigger és az arra adott reakció mögött pontosan milyen élmény vagy működésmód áll, így változtatni is könnyebben tudunk. 


A naplóban találunk még egyéb érdekességeket és különféle segédanyagokat, többek között QR-kóddal beolvasható meditációkat, légzőgyakorlatokat, azt viszont nagy hiányosságnak érzem, hogy ezek angol nyelven érhetők csak el, így olyan, mintha a magyar olvasóközönség hátrányos helyzetbe kerülne az eredetiben olvasókhoz képest. Olvashatunk még az EFT kopogtató technikáról is, ami bevallom, nekem elsőre nem igazán nyerte el a bizalmamat, de mivel annyi másféle tartalom is van a naplóban, szerintem ezzel sincs semmi gond. Az az igazság, hogy egyelőre csak elolvastam a könyvet, néhány kérdés alaposabb végiggondolásával, szóval arról még nincsenek konkrét tapasztalataim, mennyit ad majd, ha ténylegesen kitöltöm a lapokat. Az viszont már ennyiből is megállapítható, hogy nagyon jó és használható kérdések, feladatok találhatók benne (számomra pl. már olvasás közben is volt olyan kérdés, ahol meglepett, milyen válasz bukott ki belőlem gondolkodás nélkül), és borzasztó hasznos lesz, ha módszeresen végighaladok rajta. Szerintem mindenképpen érdemes belevágni, ha valaki egyébként is szereti a naplóírás műfaját, és szeretne jobban elmélyedni az önismeretben. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Olyan felnőtteknek, akik szeretnék jobban megismerni önmaguk rejtett oldalait egy kreatív, izgalmas munkafüzet segítségével. 

Nyereményjáték:

Különböző pszichológiai fogalmakat kell ezúttal megfejtenetek. Olvassátok el a blogjainkon a fogalmak leírását, a fogalom nevét pedig írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Egy esemény, szó, kép vagy helyzet, ami intenzív érzelmi reakciót vált ki egy személyből.

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06. 22. Könyv és más
06. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések