Krabat (értékelés és nyereményjáték)

 

A Móra Könyvkiadó idén újra megjelentette Otfried Preußler: Krabat  című ifjúsági fantasy regényét, mely a német mondavilágon alapuló történetével számos irodalmi díjat zsebelt be világszerte. Az alakváltó molnárlegények történetéről három bloggerünk számol be, kövesd az állomásokat, és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 


Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2024
Oldalszám: 232 oldal
Eredeti cím: Krabat 
Fordította: Farkas Tünde
ISBN: 9789634153108


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A koselbruchi malomban titokzatos iskola működik: a félszemű Mester varázslást tanít tizenkét tanítványának, köztük a tizennégy éves Krabatnak, aki szegényen és árván érkezik a malomba. Krabat eszével és szorgalmával hamarosan kitűnik a többiek közül, s idővel ráébred, micsoda gonosz erők játékszere ő és tizenegy sorstársa. Lázadni próbál, szövetségeseket keres és talál a tanítványok közt, ám a legnagyobb segítség a faluból érkezik egy kántorlány személyében, akibe Krabat szerelmes lesz. Az izgalmas, fordulatokban gazdag regény jó és rossz összecsapásának megrendítő, hősies, örök érvényű története.

Véleményem:

Annak ellenére, hogy nagyon szeretem az ifjúsági irodalmat, azért mindig kiderül, mennyi olyan szerző van, akinek még nem ismerem a munkásságát. Így volt ez Otfried Preußlerrel is, aki a német ifjúsági könyvek terén ismert névnek számít, mégsem volt eddig szerencsém hozzá. Azért is örülök, amikor egy-egy kiadó felkarol klasszikusabb műveket is, mint jelen esetben a Móra Könyvkiadó Klassz sorozata, mert így nem csak eme hiányosságokat pótolhatjuk, hanem még egy esztétikus gyűjteményt is a polcunkon tudhatunk. A Krabat (vagy más címen Krabat ​a Fekete Malomban) eredetileg 1971-ben jelent meg, ilyen szempontból nem számít nagyon régi olvasmánynak, mégis úgy éreztem, hogy egy különleges gyöngyszem a műfaj darabjai között. 


A történetünk főhőse egy tizenéves fiú, Krabat, aki amolyan szegény kolduslegény, napi betevőjét is azzal keresi, hogy néhány barátjával járják a falu házait, hogy rögtönzött előadásukkal némi adományt kunyeráljanak. Egy nap elkeveredik a koselbruchi malomba, ahol egy igencsak titokzatos és félelmetes figura, a Mester felajánlja neki, szegődjön hozzá molnárinasnak. Mivel a fiúnak nincs vesztenivalója vagy jobb kilátása a télre, rááll a dologra, és tizenegy másik legény mellett megkezdi a munkát. Ez a munka igazán fáradtságos, sokszor éppen csak arra van erejük, hogy esténként bezuhanjanak az ágyba, Krabat mégis megpróbál helytállni, és ebben sokat segít, hogy egy idősebb fiú, Tonda igyekszik támogatni őt.

Ahogy telik az idő, Krabat számára világossá válik, hogy a hely baljós hangulata, és az időről időre felbukkanó furcsa jelenségek nem véletlenek. A malom afféle Feketeiskolaként működik, a Mester pedig a molnármesterség mellett mágiára is tanítja inasait. Miután főhősünk rájön arra, hogy innen megszökni is lehetetlen, ráadásul a titkos tudományok is vonzzák, itt marad, míg inasból teljes értékű legénnyé léptetik elő, ezzel is a tudás egy magasabb szintjébe avatva őt. Nem is lenne ezzel még akkora gond, csakhogy az első esztendő után kiderül, hogy az újév mindig hatalmas veszteséggel jár: egy legényt ilyenkor holtan találnak, Krabat pedig kezdi végre igazán megérteni, micsoda veszedelembe került, milyen gonosz erők játszanak vele. 

A könyv három nagyobb egységből épül fel, elmesélve azt a három évet, amíg Krabat a malomban dolgozik. A három nagyobb rész olyan szempontból is jól elkülönül egymástól, hogy főhősünk éppen hogyan szemléli a történéseket, milyen szinten van beavatva az itt folyó sötét ügyletekbe. Míg az első időkben inkább csak próbálja megérteni, mi történik vele, később egyre keményebben igyekszik és tanul, végül pedig már azon gondolkodik, hogyan tudna szembeszállni a Mesterrel. Kérdés azonban, hogy ehhez elég lesz-e az elszántsága és a bátorsága, és hogy képes lesz-e ellenállni azoknak a csábításoknak, amikkel a mágus megkísérti. Bár a történet összességében nem kimondottan hosszú, nem nevezném könnyed olvasmánynak, egyrészt az eléggé nyomasztó hangulat miatt sem, másrészt a kicsit régiesebb nyelvezet miatt. Ami miatt szerintem különleges ez a történet, az az, hogy a szerző nagyon jó érzékkel csempészi bele a klasszikus rémtörténeteket és a népmesei elemeket (bár sajnos nem vagyok elég járatos a német nyelvterület meséiben, azért gyanítom, hogy ennek a regénynek bőven volt ilyen jellegű forrása). 

A vegyes érzéseim talán leginkább annak szólnak, hogy néha számomra kicsit leült a cselekmény, lassan haladtunk előre, nem tudom, hogy ez mennyire előnyös ifjúsági történet esetében. Másrészt viszont az is igaz, hogy olyan erős a könyv hangulata, ami ritkaságnak számít a műfajon belül, még rám is borzongató hatással volt, pedig olvastam már egy s mást életemben. Szintén nagyon tetszett a fiúk közötti kapcsolat, az, hogy sok helyzetben mennyire lojálisak egymáshoz, illetve a könyv morális kérdéseit, dilemmáit is át lehetett érezni. Az biztos, hogy még egy darabig velem fog maradni a történet, mert tényleg nagyon erős az atmoszférája, és ha lesz rá lehetőségem, biztosan meg fogom nézni a belőle készült báb-előadást is. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Inkább középiskolás kortól, mindenkinek, aki szereti a sötét, kicsit gótikus ifjúsági történeteket. 

Nyereményjáték:

A játék nagyon egyszerű, a feltett kérdéseinket a beleolvasó elolvasásával könnyen megválaszolhatjátok. A megoldásokat szokás szerint írjátok be a  rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mi volt Krabat első reggelije a malomban?

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.17 Könyv és más
06.20 Spirit Bliss - Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések