Charlie ​és a csokigyár (értékelés és nyereményjáték)

 

A Kolibri Kiadó új fordítással hozta el a hazai olvasóknak Roald Dahl örök klasszikusát, a Charlie és a csokigyárat! A Blogturné Klub három bloggere invitál most titeket Willy Wonka csokigyárába, hogy bemutassa nektek a mozikban is nagy sikereknek örvendő filmek alaptörténetét. Tartsatok velünk, s a turné végén - ha nem is kamionnyi csokival, de - egy példánnyal gazdagodhattok a Kiadó jóvoltából!

Kiadó: Kolibri Kiadó, 2024
Oldalszám: 228 oldal
Eredeti cím: Charlie and the Chocolate Factory 
Fordította:  Molnár Edit, Kövesdi Miklós Gábor
Illusztrálta: Quentin Blake
ISBN: 9789635991846


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A kis Charlie Fikarc egyetlen vágya az, hogy csokoládét ehessen.
Sajnos a Fikarc család koldusszegény, mindössze annyit engedhetnek meg maguknak, hogy a születésnapján vegyenek a fiúnak egy kicsi tábla Wonka-féle csokit. Így aztán Charlie-nak csak az nyújt némi vigaszt, hogy mélyen beszívja a csokoládégyárból kiáramló mesés illatokat, este pedig hallgatja nagypapája történeteit a rejtélyes Willy Wonka úrról és bámulatos találmányairól.
Ám egy nap az újságban megjelenik a hír, amely lázba hozza az egész világot:
A WONKA-GYÁR VÉGRE MEGNYÍLIK A SZERENCSÉS KEVESEK ELŐTT
Vajon ezegyszer Charlie mellé szegődik a szerencse? Lesz-e alkalma megismerni Wonka urat és felderíteni a csodálatos csokoládégyár valamennyi titkát? És mit szólnak mindehhez az umpalumpák?

Véleményem:

Roald Dahl-lal akkor kezdődött az ismeretségem, amikor először láttam videokazettán a Boszorkányok című, 1990-es filmet Anjelica Huston főszereplésével. Később a film alapjául szolgáló regényt is nagyon megszerettem, csakúgy, ahogy a Matildát és a Charlie és a csokigyárat (bár akkor még Karcsi néven futott, amikor először olvastam). Úgy éreztem, ideje lenne egy újrázásnak, és ennek jó apropót teremtett a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent új kiadás, mely friss fordítással, de változatlanul Quentin Blake karakteres és szerethető rajzaival örvendeztet meg minket. 


Történetünk főhőse Charlie Fikarc, egy végtelenül szelíd és jószívű kisfiú, aki szüleivel és négy nagyszülőjével él együtt egy rozoga viskóban. A családnak éppen csak annyi pénze van, hogy híg káposztalevesre és némi kenyérre fussa, de még a nagy szegénységben és nélkülözésben is viszonylag boldogan élnek, hiszen összetartanak és szeretik egymást. Charlie nagyon szeret iskolába menet megállni Willy Wonka híres csokoládégyára előtt és beszippantani az ínycsiklandó illatokat, egész évben az tartja benne a lelket, hogy a születésnapjára mindig kap egyetlen tábla csokoládét, ami a világ legfenségesebb finomsága. Regényünk kezdetén azonban hamar felröppen egy hír, ami után már nem csak a finomság miatt lesz csábító a csokoládé: Willy Wonka ugyanis öt édességben elrejtett egy különleges Aranysorsjegyet, az az öt gyerek pedig, aki ezeket megtalálja, ellátogathat a csokigyárba, ahol Wonka Úr személyesen fogja őket kalauzolni. 

Bár a szegény kisfiúnak nem sok esélye van arra, hogy megszerezzen egy ilyen sorsjegyet, Charlie-ban mégis feléled a remény, hogy hátha ő lesz az egyik szerencsés. Talán a sors is látja, hogy mennyire megérdemli, ugyanis a véletlenek összjátékának köszönhetően a kisfiú valóban megtalálja az utolsó sorsjegyet, másnap pedig nagypapájával együtt izgatottan áll a gyár kapujában. Hamar látjuk a kontrasztot főhősünk és a többi nyertes között: míg Charlie szerény, kíváncsi és türelmes gyerek, a másik négy kiválasztott megtestesít minden olyan gyerektípust, melyet a rossz nevelés eredményez. Ott van a túlsúlyos, csak az evésre gondoló Augustus Plötty, az akaratos Veruca Szurka, a flegma Violet Műbáj és a folyton a televízió előtt ülő Mike Tévés. A szerző nagyon sarkosan ábrázolta a karaktereit, így különösebben egy percig sem tudunk szimpatizálni velük, míg Charlie-t őszinte csodálattal tölti el a gyár és az a sok varázslat, ami ott folyik, a többi gyereket csak az érdekli, mit kaphatnak meg, lehetőleg azonnal. 

A gyárlátogatás nagyon izgalmas, egyrészt Dahl szuper fantáziával álmodta meg a különleges édességeket és az intézmény működését, és persze magát Willy Wonkát is, aki egyszerre különc és szerethető figura. Míg hőseink a különféle termeket járják, a négy gyerek rossz tulajdonságai egyre kiütköznek, és el is nyerik minden esetben méltó büntetésüket (na, ez például olyasmi, ami miatt borzasztó kielégítő az olvasás élménye, hiszen a szerző nagyon igazságos a szereplőivel kapcsolatban). Hogy Charlie-ra milyen sors vár a látogatás végén, azt természetesen csak akkor tudhatjátok meg, ha elolvassátok a könyvet (vagy megnézitek a filmet), de annyit elárulhatok, hogy szerintem egy szépen felépített, tanulságos és humoros történetről beszélünk, ami számomra sok szempontból meghatározó volt az életemben. 

Ahogy fent is említettem, a regény egyik legnagyobb erőssége abban áll, hogy megerősíti az igazságos világban való hitet. Lehet, hogy mi kiábrándult felnőttként már tudjuk, hogy a dolgok nem mindig így működnek, de szerintem ennyi idősen is jólesik néha azzal szembesülni, hogy a jóság igenis elnyeri méltó jutalmát. Nagyon szeretem a Fikarc családot, akik a szegénységben és a gondok közepette is próbálnak örülni a legapróbb dolgoknak és persze egymásnak. És ott van Charlie, ez a csupaszív kisfiú, aki nem csak úgy tűnik ki a többiek közül, hogy mennyire szelíd és kedves, hanem úgy is, hogy pontosan azzal a gyermeki ártatlansággal csodálkozik rá a világra, amit a felnőttek rossz nevelése módszeresen kiöl a többi látogató gyerekből. A mondanivaló elég markánsan megjelenik a könyvben, miért nem jó, ha a gyerekekre mindent ráhagyunk, elkényeztetjük őket, vagy éppen hagyjuk, hogy a tévé nevelje őket helyettünk. Fontos társadalomkritika ez, ami napjainkban talán még aktuálisabb is, mint a regény eredeti megjelenésének idején. És ott van Willy Wonka, aki egyfajta összekötő kapocs a gyerekek és felnőttek között, és aki minden furcsasága ellenére is azonnal a szívünkbe lopja magát. Nekem most nagyon jólesett ez az újraolvasás, és megerősödött bennem, mennyire szeretem a szerzőt. Remélem, hogy egyszer az összes könyvét a polcomon tudhatom ebben a szépséges, új kiadásban.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? 7-8 éves kortól mindenkinek, aki egy ötletes, tanulságos és humoros gyerekkönyvet szeretne olvasni. 

Nyereményjáték:

Charlie történetét a legtöbben valamely mozifilmből már ismerhetjük, így a kötethez kapcsolódó nyereményjáték is a szereplőkhöz és az adaptációkhoz kapcsolódik (de persze, sokat segíthet a fülszöveg is). Minden állomáson találtok egy kérdést, a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Hány szerencsés gyermek tehet látogatást Willy Wonka gyárában?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.25. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések