Nick ​és Charlie - Pasziánsz 1,5 (értékelés és nyereményjáték)

 

Térjünk vissza a Heartstopperből ismert szerelmesekhez, Nickhez és Charliehoz! Ebben a rövid kötetben Nick egyetemre meg, Charlie pedig a Truham Gimnáziumvégzős tanulója marad - vajon hogy érez ezzel kapcsolatban az elválaszthatatlan páros?
Tartsatok bloggereinkkel, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyeri Alice Oseman Nick ​és Charlie című kötetét!




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2023
Oldalszám: 128 oldal
Eredeti cím: Nick and Charlie 
Fordította: Hujder Adrienn
ISBN: 9789635976898


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A hiánytól jobban szeret a szív, igaz?

Mindenki tudja, hogy Nick és Charlie a tökéletes pár, és elválaszthatatlanok. De Nick most egyetemre megy, Charlie pedig végzősként a suliban marad. Ahogy közeledik a búcsú ideje, mindkét fiúban felmerül a kérdés: vajon elég erős a szerelmük ahhoz, hogy túléljék a különválást? Elvégre az első szerelem ritkán tart örökké…

Gyere, és olvasd el Nick és Charlie történetének újabb fejezetét!

Véleményem:

Az elmúlt években nagyon belopta magát a szívembe Alice Oseman Heartstopper sorozata. Egyrészt, mint képregény is kifejezetten tetszik, de ami miatt ennél is jobban szeretem, hogy borzasztó fontos, fiatalokat érintő témákat dolgoz fel, hiteles és végtelenül szerethető módon. A képregény részei után egy ideje már kisregényeket is olvashatunk, a Nick és Charlie a Pasziánsz sorozat harmadik (vagy a konkrét sorrendet tekintve, másfeledik) része. Bevallom, ezek a regények, ha alapvetően tetszettek is eddig, azért nem értek fel a képregény darabjaihoz, de mivel a mostani kötet időrendben a Heartstopper 5. része után játszódik, mindenképpen el akartam olvasni, kíváncsi voltam, hogyan alakul a srácok sorsa, miután egyre közeledik Nick egyetemre költözésének dátuma. 


A történet azt az időszakot öleli fel, amikor a srácok az utolsó, év végi vizsgáikra készülnek. Még előttük van ugyan a teljes nyári szünet, ugyanakkor már biztosan lehet tudni, hogy Nick egy távolabbi egyetemet szemelt ki magának, emiatt a jövőben valószínűleg csak kéthetente tudnak majd találkozni Charlie-val. A Heartstopper 5. részében úgy tűnt, hogy Charlie jól viseli ezt a helyzetet, mivel szereti Nick-et, a legjobbat akarja neki, és támogatni szeretné a döntéseiben. A helyzet csupán annyit változott, hogy az elválás ténye egyre reálisabbá válik, és az érzelmileg egyébként is labilis fiú elkezd rettenetesen szorongani. Ezen nem segít az sem, hogy a közösségi médián és a közvetlen baráti körén keresztül is sok kétellyel találkozik a távkapcsolatokat illetően, ráadásul az is ijesztő jövőképnek tűnik, hogy ezentúl minden máshogy lesz, nem csinálhatják többé együtt a szokásos dolgaikat, Charlie pedig fél a változástól és a magánytól. 

Egy ideig nem történik semmi, de érezzük, hogy folyamatosan nő a feszültség. Nick lelkesen tervezgeti az egyetemi életét, bútorokat és tantárgyakat nézeget, úgy érzi, egy nagyon izgalmas, új fejezet kezdődik számára, ahol végre elkezdheti a saját döntéseit meghozni. Ahogy mindent, ezt az izgatottságot is szeretné megosztani szerelmével, de nem veszi észre, hogy Charlie számára ez inkább idegesítő és fájdalmas, míg egy napon robban a bomba, és a két srác a kapcsolata eddigi legsúlyosabb veszekedését éli meg. Vajon kiállja a szerelmük ezt a próbát, és sikerül valahogy visszatalálniuk egymáshoz? Nos, ez csak akkor derülhet ki, ha elolvassátok a kisregényt. 

Ahogy az univerzum eddigi köteteinél, úgy most sem kellett csalódnom azzal kapcsolatban, hogy fontos témák kerülnek napirendre. Eleve a középiskola elvégzése egy fontos mérföldkő az ember életében, itt csupán annyi a probléma, hogy Nick és Charlie ezt nem egy időben élik meg. Charlie úgy érzi, ő az, akit "itt hagynak", és valahol ez érthető is, ugyanakkor érezzük, hogy a kapcsolatuknak (és persze a srácok önismeretének) muszáj továbbfejlődnie egy következő szintre, ha nem akarják elveszíteni egymást. Aki volt már párkapcsolatban, pontosan ismeri ezeket a félelmeket, a bizonytalanságot, hogy mi lesz, ha a másik fél majd olyan dolgokat él meg, olyan ingerek érik, ami miatt a régi kapcsolata esetleg unalmassá válhat. Teljesen validok tehát Charlie érzései, ugyanakkor ebben a részben is tűpontosan kiderül, mennyire fontos, hogy a felek folyamatosan és megfelelően kommunikáljanak egymással. Két főszereplőnknek ez az eddigi részekben elég jól ment, most azonban akadtak nehézségeik ezen a téren. 

Ahogy eddig, most is nagyon kedveltem a mellékszereplőket is, Tori számomra sok szempontból megosztó karakter, viszont ebben a kisregényben nagyon szerettem, ahogy igyekszik segíteni öccsének. Tao és Elle kettőse is felbukkan a történetben (és ami azt illeti, fontos katalizátorrá válnak), sajnáltam, hogy ez szinte megmaradt az említés szintjén, érdekelt volna, ők pontosan hogyan oldják meg a hasonló élethelyzetüket. Ami viszont pozitívum, hogy a történetben felváltva olvashatjuk Charlie és Nick nézőpontját, így könnyebb mind a két féllel azonosulnunk. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon mennyi lehetőség, mennyi sztori van még ebben az univerzumban, én szívesen olvasnék még a srácokról, de közben azért azt is érzem, hogy lassan érdemes lenne vagy más szereplők, vagy teljesen más élethelyzet felé kitekinteni. Erre megoldás lehet majd, ha esetleg Nick egyetemi életét követhetjük nyomon, akinek egyébként borzasztóan drukkolok, hogy találja meg a számításait és fedezze fel, mivel is szeretne igazán foglalkozni. Jólesett kicsit visszarázódni ebbe a világba, még akkor is, ha egy-egy jelenetnél majdnem megszakadt a szívem. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a sorozatot, szerintem érdemes a Heartstopper 5. kötete után olvasni. 

Nyereményjáték:

A Könyvmolyképző kiadónak hála bele is tudtok olvasni Nick és Charlie történetébe, és azt javasoljuk, hogy tegyétek is meg, ugyanis az egyes állomásokon feltett kérdésekre megtaláljátok benne a válaszokat! 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Ki kéri meg Charlie-t, hogy vigyen neki egy hambit?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06/10 - Könyv és más
06/13 - Hagyjatok! Olvasok! 
06/16 - Dreamworld
06/19 - Utószó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések