Minden, ​amit a dinoszauruszokról tudtál, hamis (értékelés és nyereményjáték)



A Móra Kiadónál megjelenő Minden, amit a dinoszauruszokról tudtál, hamis! című könyv jóvoltából végre megtudhatjuk azt, hogy milyenek is voltak valójában a dinoszauruszok. Fedezd fel ezeket a csodás és veszélyes lényeket négy bloggerünkkel együtt, és a turné végén te is nyerhetsz egy példányt a könyvből.




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2024
Oldalszám: 64 oldal
Eredeti cím:
Fordította: Weltler Ildikó
Illusztrálta: Gavin Scott
ISBN: 9789636034832


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A DINOSZAURUSZOK KIHALTAK – HAMIS

A DINOSZAURUSZOK URALTÁK A FÖLDET – HAMIS

A DINOSZAURUSZOK MIND A SZÁRAZFÖLDÖN ÉLTEK – HAMIS

Úgy véled, már mindent tudsz, amit érdemes a dinoszauruszokról? Hatalmasak voltak, zöldek, pikkelyesek, és nem túl okosak? Úgy csattogtatták az állkapcsukat, mint a krokodilok? A Tyrannosaurus rex volt a legnagyobb ragadozó? A raptorok felhasították karmukkal a zsákmány testét?

Az őslénykutatók manapság is rengeteg izgalmas leletre bukkannak, és ennek következtében gyakran átértékelik azt, amit a dinoszauruszokról korábban gondoltak. De van egy jó hírünk! Legyen szó megkövesedett tollakról vagy hosszú nyakú hasonmásokról, könyvünk érdekes tényeinek ismeretében magad is az őslénytan szakértőjévé válhatsz!


Véleményem:

A tavalyi év nagyon erős volt a gyerekkönyvek terén, de a sok kincs között is az egyik személyes kedvencem volt Nick Crumpton Minden, ​amit a miniszörnyekről tudtál, hamis című kötete (értékelésem ITT). Bár alapvetően a dinoszauruszok iránti érdeklődésem megáll azon a ponton, hogy láttam a Jurassic Parkot és kicsit indokolatlanul félek az emuktól (én azt gondolom, erős összefüggés van a kettő között), amikor megtudtam, hogy a szerző ebben a témában adja ki a következő könyvét, tudtam, hogy azonnal olvasnom kell (bár az az igazság, hogy ha Crumpton az anyacsavarokról írna, valószínűleg az is érdekelne). Szerencsére pontosan azt kaptam, amire számítottam, egy zseniális, színes, érdekes és informatív ismeretterjesztő gyerekkönyvet, ami nem csak a legkisebbeket szólíthatja meg. Ez hát a Minden, amit a dinoszauruszokról tudtál, hamis!


Ahogy a cím is sugallja, a szerző könyvei egészen másfajta megvilágításba helyezik az ismeretterjesztés műfaját. Itt ugyanis kapásból az a kiindulási pont, hogy mik azok a dolgok, amiket rosszul tudunk a dinoszauruszokról. Ezeknek a tévedéseknek egyrészt az az oka, hogy a paleontológia folyamatosan szolgál új felfedezésekkel, így könnyen megeshet, hogy amit valamikor igaznak hittünk, arról pár év múlva bebizonyosodik az ellenkezője. Másrészt a popkultúra, a különböző filmek és mesék is sok téves információkat képviselnek ebben a témában. A gazdagon illusztrált kötetben tehát azokat a fontos kérdéseket járjuk körül, melyekre általánosan jellemző, hogy a legtöbb ember rossz választ adna rájuk, ezzel is felkeltve az érdeklődést és izgalmassá téve az olvasást. 

A rövid bevezető után összesen 28 fejezetet, vagyis 28 állítást találunk, melyek mindegyikére rácáfol a kötet. Ilyen például, hogy minden dinoszaurusz egy időben élt, hogy mindegyikükből fosszília lett, hogy a Tyrannosaurus rex gyorsan szalad, vagy hogy a dínók csak a fiúkat érdekelhetik. Persze sok állítás olyan volt, amiről egyébként sem gondoltam volna, hogy igaz, viszont a fejezetben kibontott részletes magyarázat nem egy esetben okozott meglepetést. Tetszett, hogy a fejezetek felépítése egyébként szépen, logikus sorrendben bontja ki a témával kapcsolatos ismereteket. Megtudhatjuk, egyáltalán mikor éltek a dinoszauruszok, hogy mennyi esély van arra, hogy egy csontváz fosszíliaként fent maradjon (meglepően kevés), illetve arról is olvashatunk, hogy mely ma élő állatokat tekinthetjük a dínók leszármazottainak (na ugye, hogy nem volt alaptalan az emutól való félelmem!). Találunk egy fejezetben mókás elnevezésű dinoszauruszokat, egy másikat a méretükről, vagy éppen arról, hogy mi borította valójában a testüket (bár ezzel kapcsolatban sem teljesen pontos a tudásunk, de egyáltalán nem evidens, hogy pikkelyes állatokról beszélünk). 


Nekem nagyon tetszett, hogy a könyv bemutatja azt is, mivel foglalkozik pontosan egy paleontológus, igazából ezzel én sem voltam különösebben tisztában, de most szinte kedvet kaptam a pályamódosításhoz. :) A másik kedvenc fejezetem az volt, amikor a szerző bemutat híres női dinoszauruszkutatókat, ezzel is rácáfolva arra, hogy ez egy tipikusan fiús érdeklődési kör. Szerintem szuper, ha egy gyerekkönyv ráerősít arra, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok azzal kapcsolatban, hogy melyik nem mivel foglalkozhat, és biztos vagyok benne, hogy a kislányok között is akadnak szép számmal dínóbolondok. 


Gavin Scott illusztrációi ismét fantasztikusak lettek, az oldalak nagyon színesek, a rajtuk ábrázolt állatok pedig egyszerre élethűek és szerethetőek. Én magam is meglepődtem, mennyire gazdag és változatos volt ezeknek a különös lényeknek a világa, szívesen visszamennék egy időutazás keretében, hogy kicsit körülnézzek az évmilliókkal korábbi korszakokban (mindig így kezdődik, aztán majd jön a futás és a sikítás...). Ez a kötet tele van izgalmas információkkal és apró érdekességekkel, így hosszú időre le tudja kötni akár az egész családot. Borzasztóan drukkolok, hogy a szerző ne álljon meg, és tovább folytassa ezt a sorozatot (na jó, nem baj, ha nem az anyacsavarokról ír, hanem valamilyen más állatcsoportról), én biztos, hogy arra is vevő leszek!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól mindenkinek, aki szeretne egy nagyon izgalmas, színes és humoros ismeretterjesztő könyvet olvasni a dínókról. 

Nyereményjáték:

A bejegyzéseinkben ott rejtőzik egy-egy dinoszaurusz. Találjátok meg őket, és írjátok az adott dinó fajtájának a nevét a Rafflecopter megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06. 28. Szembetűnő
06. 29. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések