Kányádi Sándor blogturné - Világlátott ​egérke (értékelés és nyereményjáték)



1929 májusában született Kányádi Sándor, ennek alkalmából pedig a Blogturné Klub három bloggerével tehettek egy nagy körutazást a szerző mesekönyveinek birodalmában. Június 12 és 22. között ugyanis öt Kányádi-könyvet is bemutatunk Nektek. Váltsatok jegyet Ti is a turnénkra! Ha részt vesztek játékunkon, a turné végén választhattok egyet a bemutatott könyvek közül a Móra Könyvkiadó jóvoltából.


Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2024
Oldalszám: 70 oldal
Illusztrálta: Bogdán Viktória
ISBN: 9789636030971


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Egy árva mezeiegérke megunta a hosszú őszi esőket, s meg a koplalást. Gondolt egyet, bemerészkedett a faluba. Tudta az egértörténelmet. Hallotta az öregebbektől, hogy a házi egereknek, azoknak mindenünk megvan. Pince, kamra, padlás tele minden jóval.” E gondolattal kezdődik hősünk kalandos utazása. Bizony, a házi egerek kipenderítik a nem várt vendéget, s ő a jó tanácsot megfogadva, „belerágja” magát egy bőröndbe, s vonattal folytatja útját. Előbb egy elhízott házimacska ajánlja fel neki barátságát, majd a patkánykirály udvari főkóstolója lesz. Az életveszélyes hivatalból megszökik, s a fázó éhező kisegeret egy csapat vidám iskolás fogadja be. Hősünk sorsa jóra fordul, s tavaszi kirándulás közben még csinos feleségnekvalóra is bukkan…"


Véleményem:

Kányádi Sándor munkássága már nem volt ismeretlen számomra, pár évvel ezelőtt olvastam tőle a Világgá ​ment a nyár című kötetet (értékelésem ITT), ami meggyőzött arról, hogy olyan költőről/íróról van szó, aki számára nagyon kedves volt a természet és az a küldetés, hogy ezt a szeretetet átadja kisebb és nagyobb olvasóinak. A szerző születésnapjának apropójából szervezett blogturné keretében ezúttal három könyvet is kiválasztottam, első körben pedig a Világlátott egérke című mesét szeretném alaposabban bemutatni. Sok hosszabb és nehezebb olvasmány után rendkívül jólesett elmerülni ebben a kedves, mégis összetett és elgondolkodtató mesében, ami újfent arra tanít, hogy a természetben és a világban a legapróbbakat is segíteni, becsülni kell. 


A mese eredetileg 1985-ben jelent meg, kicsit csodálkoztam is, hogy korábban nem került még a látóterembe. Az új kiadás Bogdán Viki aranyos illusztrációival jelent meg, számomra már a borító is nagyon hívogató volt az imádni való egérkével. Ő ugyanis történetünk főhőse, aki történetesen egy árván maradt mezei egér, aki egy nap úgy dönt, elindul szerencsét próbálni egy szebb jövő reményében. Útja meglehetősen viszontagságos, rengeteg kalandot él át, melynek során igazán veszélyes helyzetekbe is kerül, de ahogy az a mesékben lenni szokott, előbb-utóbb rámosolyog a szerencse, hogy megtalálja végül az igazi otthonát. 

Az egérke először a faluban próbál szerencsét, de az itteni egerek nem túl barátságosak, nem akarják maguk közé fogadni. Főhősünk ezután egy diák bőröndjébe bújik, hogy abban utazva kerülhessen a városba, ebben a bőröndben jut el először egy vonatra. Sajnos itt sem éppen kedves és segítőkész egereket talál, vannak, akik ki akarják használni naivitását és kiszolgáltatottságát, és miután innen odébbáll sem kerül sokkal jobb helyzetbe. Akad itt gonosz macska, még gonoszabb patkányok, egérkénk pedig többször is kerül halálos veszedelembe. Bevallom, egészen eddig a pontig én komolyan féltem attól, hogy ez a mese mégsem kerül majd igazán közel hozzám. Meglepően sok volt a borús, ijesztő rész, nem éreztem úgy, hogy ez a történet minden kisgyermeket meg tudna szólítani. Aztán egyszer csak jött az átütő fordulat, mintha csak egy másik mesét kezdtem volna el hirtelen olvasni, és elkezdtem borzasztóan élvezni a történetet. 


Ez a fordulat akkor áll be, amikor az egérke egy iskolába kerül, ahol az ott tanuló diákok egyből kedvesen befogadják, védelmezni kezdik. Mind a gyerekek, mind a tanárok nagy szeretettel bánnak a kis állattal, aki hamarosan magához való társat is talál egy egérlány személyében. Innentől kezdve az egész mese hangulata végtelenül bájos és szerethető, és ugyan itt is lesznek még izgalmak, mégis sokkal vidámabb az egész történet. Ha összességében nézem az egész cselekményt, akkor persze érthető, miért volt szükség az elején a sötétebb epizódokra, hiszen fontos volt ábrázolni, mennyi félelem és viszontagság után érkezik el a megnyugvás, így kerekedett ki igazán annak a súlya, mit ér a biztonság és az, ha nem kell valakinek rettegésben élnie. 


Nem is lehet kérdés, hogy Kányádi Sándor számára nagyon kedves volt a természet annak minden kisebb-nagyobb lakójával együtt, én is borzasztóan izgultam és szorítottam, hogy a kisegérnek ne essen bántódása (de ha már itt tartunk, én mondjuk a való életben is úgy fogom az egeret itthon, hogy utána kedvesen elsétáltatjuk egy biztonságosnak tűnő helyre, ahol aztán szabadon ereszthetjük). Maga a karakter azért is jó választás, mert az egereket sokan nem szeretik vagy éppen félnek tőlük, ebben a mesében viszont lehetetlen nem szeretni apró főhősünket. Bogdán Viki illusztrációi nagyon aranyosak és jól kiegészítik a történetet, ahogy a hosszabb-rövidebb versbetétek is. Tetszett, hogy sok régies kifejezés, szépen megfogalmazott, ízes mondatok vannak a mesében, így az ember tényleg úgy érzi olvasás közben, hogy a kultúra egy értékes szeletkéjét menti át éppen a következő generációra. Én végül nagyon megszerettem ezt a történetet, és kíváncsian várom a turné többi kötetét is. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól minden állatbarát olvasónak. 

Nyereményjáték:

Ki másról szólhatna játékunk, ha nem magáról a szerzőről? Minden állomáson találtok egy-egy kérdést Kányádi Sándor életéről, munkásságáról, műveiről. A feladat pedig roppant egyszerű: a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Ki volt a felesége?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.15. Könyv és más (A világlátott egérke)
06.16. Spirit Bliss Sárga könyves út (Talpas történetek)
06.17. Szembetűnő (Világgá ment a nyár)
06.18. Szembetűnő (Fából vaskarika)
06.19. Könyv és más (Talpas történetek)
06.20. Könyv és más (Fából vaskarika)
06.21. Spirit Bliss Sárga könyves út (Az okos kos)
06.22. Spirit Bliss Sárga könyves út (Világgá ment a nyár)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések