Emily ​Wilde tündérenciklopédiája (értékelés és nyereményjáték)

 


Az Agave Könyveknek hála végre Magyarországra is megérkezett Heather Fawcett különleges fantasy regénye, az Emily Wilde tündérenciklopédiája! A történet főhőse, Emily egészen a sarkkörig megy, hogy vége befejezze különleges enciklopédiáját, és megírja a szócikkjét az ezen a tájon élő különös rejtetteknek. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan folytatódik Emily nem mindennapi története, akkor tarts bloggereinkkel, és ha velünk játszol, akár a könyv egy példányát is megnyerheted!




Kiadó: Agave Könyvek, 2024
Oldalszám: 336 oldal
Eredeti cím: Emily Wilde's Encyclopaedia of Faeries 
Fordította: Ballai Mária
ISBN: 9789635982752


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Jóllehet ​Emily Wilde professzor nem tudja, hogyan kell társaságban viselkedni – vagy egyáltalán elérni, hogy meghívják valahova –, de jó úton jár afelé, hogy a világ egyik legnevesebb drüadológusa, azaz szerzeteket tanulmányozó tudósa legyen. Épp a tudományos közösség első, mindent átfogó tündérenciklopédiáján dolgozik, amitől pályafutása felívelését várja, és már csak egy fejezet van hátra, ami a sarkköri Ljoslandon élő titokzatos rejtettekről szólna.

Ám Emily teljesen idegen terepen találja magát, amikor megérkezik Hrafnsvik csodás, de zord falujába. A külvilágtól szinte teljesen elszigetelten élő helyieknek egymásra kell hagyatkozniuk a túlélés érdekében, és Emily társas készségek hiányában hamar magára haragítja a fél falut. A dolgok tovább bonyolódnak Wendell Bambleby professzor érkezésével, aki Emily egyetemi riválisa, és szintén a rejtetteket kutatja.

Amikor a lehengerlő természetű férfi felajánlja Emilynek, hogy dolgozzanak együtt, a nő kénytelen elfogadni az ajánlatát, máskülönben fennállna a veszélye annak, hogy Bambleby kisajátítja magának az összes felfedezés érdemét. Ugyanakkor azt is tudja, hogy Wendell több annál, mint aminek látszik, és nem bízhat meg benne. Emily csakhamar azon kapja magát, hogy hiába szeretne tudományos távolságot tartani a ljoslandi szerzetektől, belekeveredik gonosz játszmáikba. Ha Wendell-lel együtt segíteni akar Hrafnsvik lakóinak, nemcsak a hőn dédelgetett tudományos objektivitását kell kockára tennie, hanem az életét is.

Heather Fawcett regénye egy varázslatos izlandi tündérmese, ami az 1900-as évek egy képzeletbeli világában játszódik, ötvözve az Ezüstfonás, A Hollókirály és a Ház az égszínkék tengernél különleges hangulatát.


Véleményem:

Az Agave Könyvek új megjelenéseire mindig nagyon oda szoktam figyelni, különösen a horror vagy a fantasy műfaján belül. Azoknak a táborát erősítem, akiknek előzetesen semmilyen információja nem volt Heather Fawcett Emily ​Wilde tündérenciklopédiája című könyvéről (így nálam például fel sem merült, hogy az eredetihez hasonlítsam a borítót, ami így utólag, az olvasás tükrében szerintem teljesen jól illik a történethez), így először azt hittem, ténylegesen egy enciklopédiáról lesz szó. A fülszöveget olvasva persze hamar kiderült, hogy kicsit más a helyzet, mindenesetre nagyon kíváncsian vártam, hogy a regény milyen módon fogja feldolgozni a tündérek témáját, ami nálam elég sarkalatos kérdés (nagyon kedvelem az eredeti folklóron, meséken alapuló feldolgozásokat, a csini tündérmacsókkal viszont már ki lehet kergetni a világból). 


A könyvbe belelapozva hamar kiderül, hogy egy fiktív naplót olvashatunk, amit Emily ​Wilde professzor írt. Emily drüadológusként dolgozik, vagyis olyan tudós, aki a tündéreket kutatja. Legnagyobb célja, hogy a szakmán belül komoly elismertségre tegyen szert, ennek érdekében pedig feltett szándéka összeállítani egy alapos, mindenre kiterjedő enciklopédiát. Ehhez azonban még szüksége van némi információra a tündérek egy titokzatos fajtájáról, a rejtettekről, kiknek tanulmányozásának céljából egy zord skandináv faluba, Hrafnsvikba utazik. Itt kapcsolódunk be mi is a történetbe, először a kötet körvonalazza számunkra, mégis milyen karakter Emily, majd követhetjük viszontagságos kalandjait a rideg, mégis sok érdekességet - és a kutató számára kincseket - rejtő helyszínen. 

Wilde professzor egy kis kunyhót bérel ki, ahonnan majd a terepmunkáját végezheti, de hamar kiderül, hogy az itteni élet komoly kihívásokat állít elé. A helyiek a maguk zord stílusához mérten szívélyesen fogadják, Emily számára viszont kifejezetten nehézséget okoznak a szociális interakciók, így hamar magára haragítja a lakosokat. Amikor már úgy tűnik, ennél nehezebb nem lehet a helyzete, váratlanul felbukkan kollégája, Wendell Bambleby, akit a nő a háta közepére sem kíván. Nem elég, hogy kényes, lusta és szószátyár, de Emily attól is fél, hogy magának akarja majd tulajdonítani a kutatás eredményeit. Kettejük furcsa kapcsolata rengeteg szórakoztató párbeszédnek és vicces jelenetnek ad majd terepet, és a regényben előrehaladva azért az is kiderül, hogy nem teljesen alaptalanok Emily gondolatai azzal kapcsolatban, hogy a férfi titkol valamit. A későbbiekben két főhősünk egyre jobban belebonyolódik a helyi közösség ügyeibe, mind az emberek, mind a tündérek világát tekintve. Kiderül, mitől olyan rejtélyes és mágikus hely Hrafnsvik, szó esik száműzött uralkodókról, fába zárt lényekről és váltott gyermekekről, Emily pedig egyszer csak azon kapja magát, hogy az eddig oly szigorúan betartott tudományos távolságtartás egyre inkább leolvad róla, ahogy a szerzetek mellett az emberi sorsok is érdekelni kezdik. 

Az az igazság, hogy nagyon vegyes benyomásaim voltak ezzel a könyvvel kapcsolatban. Ami borzasztóan tetszett, hogy a tündéreknek egy olyan oldalát mutatja be, ami jobban alapoz a különféle folklorisztikus hagyományokra és mesékre, mint a modernebb fantasyknél láthatjuk. Szeretem, amikor a szerzők olyan alternatív valóságot teremtenek, amiben egy fiktív vagy mágikus dolog tudománynak számít, ebben az esetben a tündérek létezéséről mindenki tud, és komoly szakirodalma van a témának, amit a lábjegyzetekben láthatunk is. Tetszett a naplóforma is, mint megvalósítás, mert így tényleg olyan érzésem volt, mintha egy kutatást követhetnék nyomon, ráadásul Emily stílusa számomra gördülékeny és olvasmányos volt. Amivel viszont nehézségem volt, hogy roppant lassan bontakozott ki, miről is lesz szó tulajdonképpen, mi lesz a regény főbb konfliktusa vagy megoldandó problémája, és mintha ezen belül is lett volna egy kis csapongás az írónő részéről. Ugyanakkor újabb pozitívum, hogy nagyon kedveltem Emily és Wendell kettősét. A két karakter nem is különbözhetne jobban egymástól, és talán pont ezért működnek ilyen jól együtt, nagyon élveztem a közös jeleneteiket és csipkelődős beszélgetéseiket. 

Összességében nem vagyok elégedetlen, mert nagyon alapos és "tudományos" könyvet olvashattam a tündérekről. Erősen átjön a régi mesék és rémtörténetek hangulata is, hiszen a könyvben szereplő szerzetek - leszámítva egy-két kivételt-, alapvetően nem kedves és elragadó, hanem félelmetes, könyörtelen vagy éppen ravasz lények, akik igazán szörnyű dolgokra is képesek. A könyv olvastatta magát és nem is túl hosszú a terjedelme, viszont nekem tényleg hiányzott egy kicsit világosabb vezérlő fonal, amire az írónő felfűzhette volna a cselekményt. Emily figurája sok szempontból megosztó, nagyon tetszett a tudomány iránti elkötelezettsége, ugyanakkor sokszor úgy éreztem, hogy túl érzéketlen más dolgokkal kapcsolatban. Kíváncsi leszek, hogy a sorozat további részeiben milyen irányt vesz majd a történet, most kétesélyesnek látom, de bízom benne, hogy pont azok a dolgok fognak kiforrani és fejlődni, amiket most kicsit hiányoltam. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretné alaposan beleásni magát a tündérek világába, vagy csak szívesen részt venne egy izgalmas kalandban egy zord, titokzatos vidéken. 

Nyereményjáték:

Emily Wilde a történet során tündérek után kutat, és mivel vele tartunk, így mi is sokat megtudhatunk ezekről a különleges lényekről. Játékunkban ezért most a tündérekkel foglalkozunk: minden blogon egy rövid leírást találtok a tündérekről, nektek pedig csupán azt kell kitalálnotok, hogy melyik könyvből származik az idézet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Nem szabad lehetőséget teremtenie a tündérnek, hogy játsszon vele. Márpedig a vágy a tündéreknek játék. A sajátjuk is, a másiké is. Ezt már megtanulta."

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05. 22. Utószó
05. 28. Readinspo
05. 30. Könyv és más
06. 02. Dreamworld

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések