Az ​elátkozott erdő - Hova tűnt a jókedv? (értékelés és nyereményjáték)

 



Kertész Erzsi legújabb mesekönyvében egy sűrű erdőbe kalauzol bennünket, ahol főhősünk, Pán él barátaival, a különböző varázslatos lényekkel. De mi történik akkor, ha ebből a csodás erdőből egyszer csak minden jókedv eltűnik? Vajon ki lopta el és hogyan lehetne visszaszerezni? Ezekre a kérdésekre kaptok választ, ha két bloggerünkkel tartotok Az elátkozott erdő miniturné állomásain, és ha nektek kedvez a szerencse, megnyerhetitek a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2024
Oldalszám: 40 oldal
Illusztrálta: Káposztás Judit
ISBN: 9789636035297


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az erdőben minden nap vidáman telik: Pán zenél, a manók, nimfák és koboldok pedig örömmel hallgatják. Ám hirtelen sűrű köd gomolyog a fák között, és rosszkedv telepszik a lakókra. Valaki elátkozta az erdőt!
De vajon miért? Kövesd Pánt a városba, és derítsétek ki együtt, hova tűnt a jókedv!
Kertész Erzsi érzékletesen mutatja be a hangulataink természetét, a baráti kapcsolatok fontosságát, miközben elkalauzol egy különleges mitológiai kiállításra is.


Véleményem:

Ahogy már a turné első állomásán is írtam, eddig még nem volt szerencsém Kertész Erzsi mesekönyveihez, így adott volt végre a lehetőség, hogy ezt a hiányosságomat pótoljam. A Móra Könyvkiadó neve már régóta garancia a számomra, ha szórakoztató és igényes gyerekkönyvet szeretnék választani, de emellett az is szempont volt, hogy Az elátkozott erdő főszereplője egy mitológiai alak, nevezetesen Pán. Mivel ilyen témában viszonylag ritkán olvasok meséket, kíváncsian vártam, hogy fog tetszeni a történet, azt mindenesetre már az olvasás előtt megállapítottam, hogy nekem nagyon bejön a borítón is látható kékeslilás színvilág, illetve Káposztás Judit illusztrátor rajzai. 



Ahogy már a címből is kikövetkeztethetjük, történetünk alapproblémája az lesz, hogy egy szép napon egyszer csak eltűnik a jókedv. Főhősünk, Pán éppen egy fa ágán üldögél, amikor megállapítja, hogy nem tudja megszólaltatni hangszerét, hogy eljátsszon rajta egy vidám dalt. Az erdőre sűrű köd telepedett, valahogy elveszett a vidámság és a remény, az itt élő varázslatos lények pedig mind a híres mitológiai alaktól várják, hogy keressen megoldást a problémára. Nem is kell sokáig gondolkodniuk, hamarosan ugyanis felbukkan a közelben lakó Kalapács Károlyné, nyugdíjas csokidara-készítő kisiparos, aki magára vállalja, hogy boszorkányos képességeivel elvarázsolta a jókedvet, és eldugta valahová a városba. Nincs mese, Pánnak nyakába kell szednie a világot, hogy a városban keresgélve vissza tudja szerezni. 


Mókás jelenetek következnek abból, amikor egy mitológiai lény fogja magát, és meglátogatja az emberek által sűrűn lakott várost. Főhősünk felkeresi a piacot, ellátogat egy játékboltba, még egy moziba is beül, de hiába, a jókedvet csak nem találja. Végül egy múzeumban köt ki, ahol további humoros jelenetek adódnak abból, hogy az emberek azt hiszik, Pán is a személyzet egy hitelesen beöltözött tagja, de önmagában még ez sem elegendő ahhoz, hogy az elveszett jókedv megkerüljön. Persze, ahogy egy mesében ez elvárható, végül megoldódnak a gondok, és annyit elárulhatok, hogy a megoldásban szerepet játszik majd az összefogás és az egymásnak való segítségnyújtás is. Szeretem, ha egy mesekönyvben a történeten felül találok valamilyen extra tartalmat is, ebben az esetben pedig nem kellett csalódnom: a kötet végén rövid ismeretterjesztő szöveget olvashatunk arról, ki is volt Pán és milyen szerepet töltött be a görög/római mitológiában. 



Összességében nekem tetszett ez a történet, egyrészt a mitológiai háttér miatt, másrészt, mert ha nem is őrületes mélységekben, de azért fogalmazódtak meg benne tanulságos gondolatok. A szöveg stílusa olvasmányos és viszonylag modern, ez legalább annyira lehet előny, mint hátrány, én személy szerint jókat derültem a viccesebb részeken, például Kalapács Károlyné monológján vagy Pán és a Vízköpő beszélgetésén. A Kiadó 5 éves kortól ajánlja, én inkább olyan 6-7 éves kortól gondolnám ideálisnak, mert azért a szöveg és a történet is komplex valamennyire, ráadásul egy viszonylag hosszabb történetről van szó, ami nem feltétlenül fér bele egy esti mese keretébe. Az illusztrációk színvilága, hangulata nekem nagyon tetszett, ahogy az is, hogy végül hogyan oldódott meg a jókedv eltűnésének problémája. Ha kedvenc nem is lesz, de szívesen olvastam, és biztos, hogy a jövőben fogok még ismerkedni Kertész Erzsi mesekönyveivel. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól mindenkinek, aki szereti a mitológiai alakokat és a humorosabb, kicsit modernebb meséket. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Kertész Erzsi további könyveinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a feladatotok pedig, hogy a kötet címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Én tisztességes ember vagyok, egyszer vagy kétszer loptam egész életemben. De legrosszabb esetben is csak úgy nyolcszor.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.23. Könyv és más 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések