11 ​éjszaka (értékelés és nyereményjáték)

 

Mártonffy András nyolc év után újabb remek - abszurd és hihetetlen - történettel lepte meg olvasóit, mely a rendszerváltozás időszakában egy kilencven éves nő történetét meséli el - a szerzőtől nem ismeretlen módon - meghökkentő, fordulatos elbeszélésben. A Blogturné Klub két bloggere három állomásos turnéban mutatja be nektek a könyvet. Tartsatok velünk, s a turné végén meg is nyerhetitek a kötet egy példányát a Trend Kiadó jóvoltából!


Kiadó: Trend Kiadó, 2024
Oldalszám: 320 oldal
ISBN: 9786156469212


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mártonffy András második regényében a csáthi világot megidézve, hétköznapi emberek tragédiáin keresztül mutatja be a 20. század első felének sorsfordító eseményeit és Budapest kevésbé ismert, sötét arcát.
A rendszerváltás elbizonytalanító időszakában a Tanácstól kijáró gondozó, Győző elrabolja a kilencvenéves Kamillát, mivel mindennél jobban vágyik egy biztonságot jelentő, „igazi” nagymamára. A sokat látott öregasszony gyorsan alkalmazkodik a különös helyzethez, hiszen nemcsak saját életének pusztító traumáit és a század nagy háborúit vészelte át, hanem a tragikus sorsú Brenner Józseffel (Csáth Géza) való ismeretsége is egy teljesen új világot nyitott meg előtte. Kamilla tíz éjszakán keresztül kénytelen mesélni a mentális problémákkal küzdő Győzőnek, akit lassan maguk alá gyűrnek az egyre riasztóbbá váló történetek.

Véleményem:

Nagyon sok dolog van, amiért szerencsésnek érzem magam, hogy a Blogturné Klub tagja lehetek, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az utóbbi években már rengeteg olyan, remek könyv került a látóterembe ezen a közösségen keresztül, amikre egyébként sajnos nem biztos, hogy felfigyeltem volna. Ez volt a helyzet Mártonffy András 11 ​éjszaka című regényével is, csak akkor került fel a radaromra, amikor felmerült a blogturné lehetősége, amikor viszont jobban utánaolvastam, már sejtettem, hogy ez egy nagy találkozás lesz közöttünk. A megérzéseim szerencsére helyesnek bizonyultak, és most őszintén azt gondolom, hogy 2024 egyik legütősebb olvasmányától fosztottam volna meg magamat, ha nem kerül a kezembe. 


A regény cselekménye a rendszerváltás idején játszódik Magyarországon. Az egyik főszereplőnk Kamilla, a kilencvenéves, egyedül élő asszony, aki gyakorlatilag végigélte a teljes 20. századot, rengeteg arcát látta a világnak és a történelemnek, így elég kevés dolog van, ami még képes igazán kizökkenteni őt az egyensúlyából. Még azon sem ütközik meg különösebben, amikor a szociális gondozója, aki az ebédet szokta hozni neki, egy váratlan pillanatban elrabolja, bezárja egy padlásszobába, és felszólítja, hogy ezentúl legyen ő a nagymamája. Kamilla gyorsan alkalmazkodik a helyzethez, és a rémület helyett higgadtan terveket kezd szőni. Ugyanakkor ezekből a tervekből nem sokat látunk eleinte, csak annyit, hogy minden este elmesél egy mesét Győzőnek, tizenegy éjszakán keresztül. De ha valaki arra számítana, hogy ezek a mesék valamiféle könnyed tündérvilágba repítenek minket, nagyot fog csalódni: Kamilla meséi ugyanis az emberi lélek legmélyére, a legsötétebb félelmek és legbűnösebb tabuk mezejére kísérnek, ihletként felhasználva mindazt a borzalmat, melyeket az asszony életében megtapasztalt. 

A regény narrátora maga a Halál, az ő elbeszéléséből ismerhetjük meg Kamilla életét és nehéz sorsát, a Csáth Gézával való különleges kapcsolatát, rettenetes házasságát és a háborúkban megélt tapasztalatait. A fejezetek egy-egy éjszaka történéseit is elmesélik, miután felidézzük az asszony életének egy-egy szegmensét, mindig visszatérünk a poros padlásra, és Győzővel együtt hallgatjuk végig a félelmetesebbnél félelmetesebb meséket. Igazság szerint, bár a horror címke nem szerepel a regényen, a meséket tekintve rég olvastam a műfajon belül is ennyire ütős darabokat. Kamilla történeteiben visszatérő elem a halál, aminek rengeteg arcát ismerhetjük meg, de ugyanígy központi szerepet töltenek be az alantasabb, általában titkolt vagy szégyellt érzelmek is. Folyamatosan megjelenik a kísértés és a bűnbeesés, a bűn és büntetés kettőse, vagy éppen az embereket maguk alá gyűrő félelmek és szorongások. Elképesztő jó dinamikával került ábrázolásra, ahogy Győző egyre jobban összeroppan ezen mesék súlya alatt, és egy ponton túl már magunk sem tudjuk, tulajdonképpen ki is az igazi áldozat ebben a történetben. 

Nagyon szeretem, amikor egy regény ennyire sokoldalú. Gondolok jelen esetben arra, hogy egyrészt kaptam egy nagyon erős, lélektani regényt egy elképesztően ütős karakterrel, de emellett például megtudhattam egy csomó mindent a történelem bizonyos szeleteiről is. Ahogy említettem, szerintem horrornak sem utolsó ez a könyv, hiszen a benne szereplő mesék önmagukban is teljes értékűek, és igazán borzongatóak. Kamilla figurája az egyik legizgalmasabb, akiről az utóbbi időkben olvastam. Gyakorlatilag fejezetről fejezetre változott róla a véleményem, éreztem, hogy nem hagyja magát kiismerni, olyan láthatatlan fal mögött áll, amin olvasóként sem tudok áthatolni. Ugyanakkor ez jelen esetben nem hátrányként jelent meg, nem arról volt szó, hogy nehéz vele azonosulni, furcsa ezt leírni, de mintha egyenesen az ő döntése lett volna, hogy megtartja a titkait előttem. Nagyon kíváncsi voltam, hová fog kifutni a történet, mi fog történni a 11. éjszaka végén, ugyanakkor maga a könyv igen tömény, így csak lassabban tudtam vele haladni (amit egyébként most nem is bántam, mert megérdemelte azt az időt, amit az emésztgetésével töltöttem). 

Szerintem fontos kihangsúlyozni, hogy a regényben vannak egészen elborzasztó jelenetek, így nem biztos, hogy a gyengébb idegzetű olvasóknak jó szívvel ajánlanám, de szerintem mindenkinek érdemes próbát tennie vele, akit kicsit is érdekel a pszichológia, a különböző traumák hatásai, a 20. század történelme, vagy éppen a sötét, felnőtteknek szóló mesék világa. A nyelvezet és a fogalmazásmód igényes, az atmoszféra nagyon erős, tényleg csak az szabott gátat annak, hogy gyorsabban haladjak vele, hogy egyébként nem egy könnyű olvasmány. Ezek után biztos, hogy a szerző másik könyvét is el fogom olvasni, és nagyon remélem, hogy a jövőben még további történetekkel is megörvendeztet minket, én a kortárs, magyar regények közül abszolút kiemelkedő darabnak tartom ezt a kötetet és nagyon hálás vagyok, hogy megismerhettem.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a sötétebb tónusú, lélektani regényeket.

Nyereményjáték:

A történetben több, a 20. században meghatározó személy is megjelenik valamilyen formában. A könyvhöz tartozó nyereményjátékunkban közülük rántjuk le a leplet háromról. Minden állomáson találtok egy kis segítséget, a feladat pedig, hogy az adott (irodalmi) személy nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

A történetben több helyen is felbukkan Desiré. Ki lehetett ő? Ez a versrészlet talán segíthet:

“És akarok még sok másszínű tintát,
bronzot, ezüstöt, zöldet, aranyat,
és kellene még sok száz és ezer
és kellene még aztán millió:
tréfás-lila, bor-színű, néma-szürke,
szemérmetes, szerelmes, rikító,
és kellene szomorú-viola
és téglabarna és kék is, de halvány,
akár a színes kapuablak árnya
augusztusi délkor a kapualján.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.13. Könyv és más
06.15. Szembetűnő (extra)
06.17. Szembetűnő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések