Frankie (értékelés és nyereményjáték)

 

A Kossuth Kiadó jelentette meg Jochen Gutsch, Maxim Leo: Frankie című regényét, melyben egy végzetes lépésre készülő férfi és egy otthonra vágyó macska találkozásáról olvashatsz, ami mindkettőjük életét megváltoztatja.  Kövesd  a blogturné állomásait, ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában. 


Kiadó: Kossuth Kiadó, 2024
Oldalszám: 218 oldal
Eredeti cím: Frankie
Fordította: Várnai Péter
ISBN: 9789636362881 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy rendkívüli barátság története

„Az élet értelme nekem smafu. Azt, ugye, először is meg kell találni. Aztán meg vigyázhatunk rá, nehogy elveszítsük.”
Richard Gold mindent előkészített. Ma lesz a napja, hogy végez magával. A kötél már a nyakán van, amikor észreveszi, hogy az ablaka előtt egy vézna kandúr nagy érdeklődéssel bámulja őt. Goldot ez teljesen összezavarja. Aztán a kandúr be is költözik hozzá, merthogy Goldnak nagy tévéje, „irtó” puha ágya van, és az ennivalót mindig hajszálpontosan a megfelelő időben szolgálja fel. Ezzel különös barátság veszi kezdetét két kívülálló között, akiknek legalább az egyike szilárdan hisz abban, hogy az életben van happy end.
Egy férfi meg akar halni. Egy kandúr otthont keres. Megható, ugyanakkor páratlan humorral átszőtt történet egy rendkívüli barátságról, és az útról, amely visszavezet az életbe.

Véleményem:

Akik jobban ismernek, tudják, hogy egy macskás történetre soha nem tudnék nemet mondani. Gyerekkorom óta az életem részei ezek a csodálatos állatok, a maguk egyszerre gondoskodó és flegma módján, és nagyon szeretem, amikor egy regényen keresztül kicsit belepillanthatok a gondolataikba, érzéseikbe. Jochen Gutsch és Maxim Leo Frankie című kötete már a látványos borítójával felkeltette a figyelmemet, a fülszöveg pedig egy egyszerre humoros és keserédes történetet ígért, ami tökéletesen passzol az ízlésemhez. Nem is kellett csalódnom, mert a rövidke, de annál tartalmasabb regénytől mindent megkaptam, amit előzetesen vártam tőle. 

A történetünket a címadó Frankie meséli el nekünk, aki egy utcán élő kóbor kandúr. A sokat tapasztalt és kissé viharvert macsek napjai általában a túlélésről szólnak, legyen szó a mindennapi ennivaló megszerzéséről vagy a helyi mosómedvékkel való hadakozásról. Egy nap Frankie meglát az ablakon keresztül egy embert, aki éppen egy plafonról lelógó, vastag fonallal játszik, és ekkor még maga sem tudja, hogy közbelépésével alapjaiban fogja megváltoztatni a férfi és a saját életét is. Richard Gold végül befogadja Frankie-t, és igencsak meglepődik, amikor kiderül, hogy a macska beszélni is tud. Bár ezek a beszélgetések sokszor igen fárasztóak, a nyomukban mégis csak elkezdődik egyfajta törékeny bizalom kiépülése, ami talán ahhoz is elegendő lesz, hogy segítsen Gold-nak újra értelmet találni az életében. 

Bár Frankie számára ez lassabban áll össze, mint nekünk, olvasóknak, Gold súlyos depresszióban szenved, amióta elvesztette a feleségét. Tulajdonképpen csak a véletlenen múlik, hogy nem sikerül az öngyilkossági kísérlete, amikor Frankie felbukkan. A történet dinamikája innentől kezdve olyasmi, amit alapvetően olvashattunk már máshol is (egy nagyon kétségbeesett embert megismer egy állatot, aki képes arra, hogy újra boldogságot vigyen az életébe), ugyanakkor nagyon tetszett, hogy ez a kérdéskör egyáltalán nincsen leegyszerűsítve vagy elbagatellizálva a regényben. Persze az itt is megjelenik, hogy mekkora hatással lehet az életünkre, ha váratlanul felbukkan benne valaki, akihez kötődni kezdünk, és akiről gondoskodnunk kell. Frankie ráadásul nem csupán passzív résztvevője ennek a folyamatnak, hanem nagyon is egyértelműen hangot ad a világról vallott nézeteinek, ami legalább annyiszor elgondolkodtató, mint ahányszor fergetegesen vicces. 

Frankie-t lehetetlen nem imádni az első pillanattól kezdve. A vagány kis kandúr egyszerre tapasztalt és emberi szemmel nézve naiv, ugyanakkor az, ahogyan ő látja a világot, nagyon sok kérdésben tükröt tart a számunkra. Az ilyen nézőpont pedig sokat segíthet abban, hogy egy kicsit jobban megbecsüljük az élet apró, pillanatnyi örömeit, ahogy azt is, hogy van, akire számíthatunk. A regény, bár komoly témákkal foglalkozik, tele van humorral, nagyon sokat nevettem a különböző jeleneteken vagy párbeszédeken. Különösen az tetszett, amikor Frankie beleszeret egy környékbeli macskalányba, Pusnelka Snurrilenko-ba, vagy amikor színészi babérokra tör. A történetben akadnak még szerethető mellékszereplők is, közülük Frankie egyik barátja, az izmos mókus lett a kedvencem. 

A könyv végig nagyon olvasmányos, és mivel nem is túl hosszú, gyakorlatilag egy nap alatt kényelmesen el lehet olvasni. Szeretem, amikor ilyen jó arányban keveredik a könnyedség és a mélyebb tartalom (például Fredrik Backman regényeit is ezért kedvelem), az pedig csak hab a tortán, amikor az állatok ilyen formában főszerepet kapnak a történetben. Az biztos, hogy Frankie belépett a kedvenc könyves macskáim klubjába, és bár nem tudom, hogy van-e ezzel kapcsolatos szándék, én nagyon szívesen olvasnék arról a jövőben, hogyan alakul a továbbiakban a sorsa. Ha valaki egy vicces, szívmelengető macskás történetre vágyik, szerintem ne habozzon, hanem vágjon bele bátran a Frankie-be!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Minden macskabarátnak, és persze azoknak is, akik szeretik az egyszerre vicces, elgondolkodtató és megható történeteket. 

Nyereményjáték:

A könyv beleolvasóját érdemes elolvasni, így könnyedén megválaszolhatjátok kérdéseinket. A helyes válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mit evett a tónál Frankie?

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.14 Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések