Váljunk ​láthatatlanná! / A Láz-mocsár vérfarkasa - Libabőr 2-3. (értékelés és nyereményjáték)

 


Bloggereink ezúttal R. L. Stine igazi klasszikusait veszik górcső alá! 
Legújabb blogturnénkban a Könyvmolyképző Kiadó által újonnan kiadott két részről olvashattok - tartsatok velünk a turnén és játsszatok a kiadó által felajánlott Kísértet-part (1.) és Váljunk ​láthatatlanná! / A Láz-mocsár vérfarkasa (2-3.) kötetekért.



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2023
Oldalszám: 264 oldal
Eredeti cím: Let's Get Invisible!/The Werewolf of Fever Swamp
Fordította: Sárai Vanda
ISBN: 9789635973170


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az ​eltűnés halálos is lehet.
Mekkora fogaid vannak!

Max a születésnapján a padláson talál egy varázstükröt, amelynek segítségével láthatatlanná tud válni. Így a barátaival kísérletezni kezdenek a tükörrel. Max azonban azzal szembesül, hogy kezd kicsúszni a kezéből az irányítás. Először túlságosan sokáig marad láthatatlan. Aztán egyre nehezebben változik vissza. A láthatatlanná válás pedig hamarosan nagyon veszélyes játékká válik.

Borzalmas dolgok történnek a Láz-mocsárban. Valami igazán rettenetes. Minden a furcsa, éjszakai vonyítással kezdődött. Aztán jött az a szétmarcangolt nyúl.
Mindenki azt gondolja, hogy Grady új kutyája a felelős mindezért. Végtére is úgy néz ki, mint egy farkas. És elég vadnak is tűnik. De Grady tudja, hogy a kutyája nem több egy átlagos, idős ebnél. És a legtöbb kutya nem vonyít a holdra. És nem tűnik el az éjszaka közepén. És nem alakul át hátborzongató lénnyé teliholdkor.

Vagy mégis?

Legközelebb, amikor Max láthatatlanná válik… lehet, hogy örökké az is marad?

Olvasó, vigyázz – nehogy kitörjön a frász!
Borzongj vele!



Véleményem:

A Könyvmolyképző Kiadó által újra kiadott első kötet után izgatottan vártam R. L. Stine Libabőr-sorozatának következő részét, a Váljunk ​láthatatlanná! / A Láz-mocsár vérfarkasa című könyvet. Az első dolog, ami egyből szembeötlött, hogy ezúttal két történetet is olvashatok, a sorozat második és harmadik része ugyanis egy kötetben jelent meg. Mivel az első rész nagyon tetszett, de rövid terjedelme miatt hamar ki is végeztem, igazán örültem, hogy ezúttal kicsit többet kapok a borzongásból. Az olvasás végére érve pedig újfent csak azon tudok sajnálkozni, hogy miért nem találkoztam az író műveivel kiskamasz koromban, amikor először kezdtem el igazán érdeklődni a rémisztőbb történetek iránt. No de semmi gond, jobb későn, mint soha, és az az igazság, hogy valójában háromszor annyi idősen is borzasztóan élveztem ezeket a köteteket. 


Váljunk ​láthatatlanná! című történetben a tizenkét éves Max és öccse, Bali, egy rejtett szobára bukkannak a családi ház padlásán. Ebben a szobában egy ódon, különleges tükör, valamint egy mennyezetről lógó lámpa található. A gyerekek eléggé meglepődnek, amikor kiderül, hogy a lámpa felkapcsolásával láthatatlanná tudnak válni, majd újra megjelenhetnek, ha a lámpát lekapcsolják. Az egyszerre izgalmas és ijesztő felfedezést nem tudják sokáig magukban tartani, hamarosan Max barátainak is megmutatják a különös jelenséget. Ezzel veszik kezdetét az egyre baljósabb események. A srácok versengeni kezdenek, ki bírja tovább láthatatlanul, ugyanakkor érezhető, hogy a visszatérés mindig egy kicsivel nehezebbé válik számukra. Max érzi, hogy valami rossz van készülőben, és próbálja is lebeszélni a többieket a további kísérletezgetésről, de ugyanakkor a csoportnyomás is erős rajta, hogy társai ne tartsák gyávának. Természetesen a fő csattanókat nem árulom el, de ahogy a sorozat első részében, itt is egy igen ütős befejezést kapunk. 

A Láz-mocsár vérfarkasa című, harmadik résztől egy vérbeli (haha) borzongatós sztorit vártam, és tulajdonképpen az ehhez szükséges atmoszférát már az első oldalakon meg is kaptam. Grady a szüleivel és a nővérével Floridába költözik egy mocsár mellé, tudós apukája itt szeretne tanulmányozni néhány szarvast. A fiú izgatottan kezdi felfedezni a környéket, ugyanakkor éjszakánként egyre furcsább dolgok történnek. A család tagjai ijesztő vonyításokra ébrednek fel, reggelre halott állatok vannak a környéken, ráadásul hamarosan felbukkan a kertjükben egy hatalmas kutya is, akinek nincs gazdája, és valamiért szeretne Grady mellé szegődni. Ha ez sem lenne elég, ott van még a mocsári remete is, akiről sokan suttognak a környéken, Grady pedig, bár eleinte szkeptikus, egyre inkább hajlik arra, hogy egy vérfarkas garázdálkodik a mocsárban. 

Mind a két történetre jellemző, hogy a szerző nagyon erős hangulatot teremt, ráadásul a feszültséget is remekül adagolja. A rövid fejezetek vége általában frappáns és izgalmas, olyan, aminek a hatására egyből tovább akarunk olvasni. A cselekmény, a stílus és a nyelvezet szerintem mindkét esetben tökéletesen megfelel a kiskamasz korosztálynak, ráadásul a könyveket körüllengi egyfajta nosztalgikus báj is, hiszen már legalább harminc éve íródtak. Olvasva őket felrémlett előttem a saját boldog gyerekkorom, amikor még mobilozás helyett az utcákon lófráltunk, bicikliztünk, felfedeztük a természetet, és minden roppanó gally fölé szörnyeket képzeltünk. Én úgy érzem, hogy ez a fajta hangulat egy mai fiatalt is könnyen be tud szippantani, különösen akkor, ha egyébként is kedveli a kicsit ijesztő, borzongató történeteket. 

Nagyon örülök annak, hogy legalább most megismerkedtem R. L. Stine munkásságával, és ezerrel drukkolok azért, hogy a Kiadó megjelentesse majd a folytatásokat is. Úgy gondolom, hogy ezek a könyvek értéket képviselnek, nem feltétlenül a kimagasló irodalmi jellemzők miatt, hanem azért, mert az író minőségi ifjúsági horrort tesz le az asztalra, ami sehol sincs túltolva, mégis magában hordozza a szükséges műfaji elemeket. Én egyértelműen rajongó lettem, azt pedig csak nektek árulom el, mennyire berezeltem az előbb, amikor a sötétben halkan felbúgott a hűtőszekrény...:)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kiskamasz kortól mindenkinek, aki egy igazán izgalmas, borzongató olvasmányra vágyik ifjúsági kategóriában. 

Nyereményjáték:

Vessetek árgus pillantásokat a Libabőr-sorozat borítóira, ugyanis a feladatotok nem más, mint az állomásokon található borító részletekből a könyvek címeinek a kitalálása! Jó kutatást kívánunk
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06/03 - Könyv és más (1. könyv)
06/06 - Zakkant olvas (1. és 2. könyv)
06/12 - Hagyjatok! Olvasok! (1. könyv)
06/15 - Hagyjatok! Olvasok! ~ extra
06/21 - Könyv és más (2. könyv)
06/24 - Spirit Bliss Sárga könyves út  (2. könyv)
06/27 - Hagyjatok! Olvasok! (2. könyv)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések