Madárhatározó - Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója (értékelés és nyereményjáték)


A Park Könyvkiadó gondozásában idén megjelent a Madárhatározó című kötet új, bővített kiadása. A könyv tulajdonképpen a Magyarországon, Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten megfigyelhető madárfajok átfogó kézikönyve, mely kezdő és tapasztalt madármegfigyelők számára egyaránt alapműnek számít. Ez a rendkívül informatív és csodaszép kézikönyv elrabolta bloggereink szívét is. Tartsatok velünk a turnén és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet. 




Kiadó: Park Kiadó, 2024
Oldalszám: 480 oldal
Fordította:  Magyar Gábor, Schmidt András, Sós Endre
Illusztrálta: Dan Zetterström, Killian Mullarney
ISBN: 9789636330798


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Madárhatározó a Magyarországon, Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten megfigyelhető madárfajok átfogó kézikönyve. Kezdő és tapasztalt madármegfigyelők számára egyaránt alapműnek számít. A magyar piacon már 21 éve folyamatosan jelen lévő könyv új, átdolgozott, bővített kiadásában - a legfrissebb kutatási és rendszerezési eredményekkel összhangban - újabb tudományos nevek módosultak. Emellett a magyarországi madárfajok gyakorisági kódjainak frissítésére is sor került.
- A kötet több mint 900 különböző fajt és számos alfajt tárgyal áttekinthető rendszerezésben, részletesen. Ez azt jelenti, hogy a világ madárfajainak közel egytizedéről szó esik benne.
- A precízen szerkesztett szövegek ismertetik az egyes fajok testméretét, élőhelyét, elterjedését, határozóbélyegeit, alfajait és hangját.
- A mintegy 200 képoldalon több mint 3500 madárfestmény mutatja be, hogy nemétől, korától, elterjedésétől és az évszaktól függően miképpen változik egy-egy faj megjelenése. Az illusztrációk a madarakat esetenként jellegzetes környezetükben is szemléltetik.
- A képtáblákon a madarak fontos bélyegeit kiemelő nyilak és képaláírások segítik a könnyebb eligazodást.
- Az elterjedési térképek tájékoztatnak a költő- és telelőterületekről, valamint a vonulási útvonalakról is.

Véleményem:

A madarak szeretetét szerintem apukámnak köszönhetem, az egyik legkedvesebb gyerekkori emlékeim közé tartozik, amikor a balatoni teraszon ücsörögve távcsővel néztük a kert fáira letelepedő példányokat. Azóta is abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan helyen élhetek, ahol sok a madár, így a reggeli rutin részét szokta képezni, hogy kávékortyolgatás közben "terepszemlét" tartok, éppen kiket hallok, látok a kertben tevékenykedni. Imádom ezeket az állatokat a közelemben, szeretem, amikor tavaszi gereblyézés közben a feketerigó sürgetően néz rám alig egy méterről, hogy "gyerünk, keress még nekem kukacokat", vagy azt, amikor a cinkék télen ugrálnak a bokrokon. Régóta esedékes hát, hogy beszerezzek egy tisztességes határozót, mert azért a népszerűbb fajokon kívül rengeteg madarat nem ismerek fel, pláne azóta lett erre nagyobb az igény részemről, hogy sokszor járunk kirándulni, túrázni. Nagyon megörültem, hogy a Park Könyvkiadó gondozásában megjelent, felújított kötet, Lars Svensson, Killian Mullarney és Dan Zetterström Madárhatározója eljuthatott hozzám, hogy ezentúl mindig a segítségemre legyen. 


Ahogy jobban utánanéztem, hamar kiderült, hogy ez a kötet már rengeteg kiadást megélt, a köszönetnyilvánításban is olvashatjuk, hogy az eddig 23 nyelven megjelent könyvből több, mint egymillió példányt adtak ki. Hazánkban is többszörös újrakiadás már ez, és bár az elődeit nem ismerem, ez a példány a terjedelemhez képest egészen kompakt, nagyon mutatós darab. Belepillantva azért kiderül, hogy valamit valamiért, hiszen a szöveges részek egészen apró betűkkel szerepelnek, ugyanakkor ez vállalható kényelmetlenség, ha azt tekintjük, milyen elképesztő mennyiségű információ található a kötetben. 

A bevezető egyébként nem túlságosan hosszú, cserébe egy csomó segítséget ad ahhoz, hogyan használjuk a határozót. Olvashatunk arról, hogyan jelölik a szerzők egyes madaraknál az előfordulás gyakoriságát, a méreteket, a kiadott hangokat, vagy éppen az életkorukra vonatkozó információkat. Elképesztően gazdag és kiterjedt gyűjtemény ez, hiszen az Európában fészkelő vagy rendszeresen előforduló összes madarat tartalmazza, ezen felül pedig még kitekint a Közel-Keletre vagy éppen Észak-Afrikára is. Bár a fordítói munkát sokszor magától értetődőnek vesszük, azért ennél a kötetnél ez nagyon komoly munka lehetett, hiszen nem puszta nyelvi feladatról volt szó, hanem arról is, hogy kifejezetten Magyarországra adaptálják a határozót. Tetszett, hogy a madarak azonosításával kapcsolatban apróbb érdekességeket is olvashattam, például azt a részt, amikor arról írnak a szerzők, hogy bizonyos fényviszonyok és színek hogyan torzíthatják a mérettel kapcsolatos észlelésünket. Nagyon hasznosnak találtam a rövid szószedetet is, ami a madarakkal kapcsolatos szakkifejezéseket tisztázza. 


Ezután végre következik a lényegi rész, vagyis a különböző, hasonló megjelenésű madarakat bemutató táblák és a hozzájuk kapcsolódó leírások. A felépítés teljesen logikus, egyik oldalon a szöveget, másikon a gyönyörűséges képeket találjuk. A szöveges rész kitér az adott faj méreteire, elterjedésére, általános meghatározására és hangjára is (nekem ezt kell még kicsit tanulnom, megszoktam, hogy applikációval azonosítom a madarak hangját, jó lenne ilyen formában is gyakorolni a dolgot). Az illusztrációk szerintem gyönyörűek és pontosak, egy adott madarat több nézőpontból/életszakaszban is megmutatnak, és tényleg alkalmasak arra, hogy azok alapján beazonosítsunk egy kedves látogatót. A kötet végén összegyűjtve találjuk még meg az úgynevezett kóborlókat, akik csak ritkán bukkannak fel más földrészekről, illetve olyan fajokat is, akik szökések következtében jelenhetnek meg a természetben. 


Bár sokat forgattam a könyvet az utóbbi időkben, azért ez nem olyasmi, amit az ember egy ültő helyében kiolvas. Ugyanakkor én például szívesen töltöm azzal az időt, hogy esténként csak felcsapom valahol és gyönyörködöm a képekben. Egyelőre itt a kertben és a közeli erdőben vettem hasznát, de azt már most tudom, hogy ezentúl a hosszabb kirándulásaimra is magammal fogom vinni, akkor is, ha egyébként nem egy pehelysúlyú játékos. A könyv minősége szerintem átlagon felüli, legfeljebb a puha kötés miatt lehet azon aggódni, hogy a sűrű használat egy idő után meg fog látszani rajta. Úgy gondolom, ebben az esetben ez elhanyagolható veszteség, mert tényleg olyan értéket képvisel a határozó, olyan mennyiségű tudás és információ van benne, ami jelen esetben fontosabb egy-két gyűrődésnél a sarkokban. Nagyon örülök, hogy a blogturné keretében bemutathattuk nektek, őszintén ajánlom mindenkinek, aki hozzánk hasonlóan állat- és természetbarát. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Elsősorban a hozzám hasonló amatőr természetbúvároknak, akik szeretnék jobban megismerni, azonosítani szárnyas barátainkat. Ugyanakkor a rendkívül gazdag tudásanyag miatt szerintem azoknak is hasznos lehet, akik már profibb szinten foglalkoznak a madarak azonosításával. 

Nyereményjáték:

Mostani játékunkat a madarak ihlették. Minden állomáson találtok egy képet, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik madarat látjátok rajta. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.18.: Csak olvass!
06.24.: Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések