Sword ​Catcher – A kardfogó (értékelés és nyereményjáték)

 

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Cassandra Clare új sorozatának első részét Sword Catcher -  A kardfogó címmel. A szerző rajongói és persze bloggereink is alig várták már, hogy elmerülhessenek ebben a művészien részletezett, keleties hangulatú fantasy világban, ahol hatalmi harcok dúlnak a királyságért és az alvilágért. A sármos Conor herceget fenyegető veszélyeket egy dublőr és egy titokzatos orvosnő próbálja elhárítani. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2024
Oldalszám: 592 oldal
Eredeti cím: Sword Catcher
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
ISBN: 9789635977741


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​tiltott szerelem romba dönthet egy királyságot?

Kel árva, akit azért szakítottak ki megszokott életéből, hogy kardfogó legyen – a királyi trónörökös, Conor Aurelian herceg dublőre.

A herceggel együtt nevelkedett, remek kiképzést kapott harcművészetekből és az államvezetés művészetéből. Olyan közel állnak egymáshoz Conorral, mintha fivérek lennének, ám Kel tudja, az a végzete, hogy meghaljon Conorért…

Lin Caster az ashkarok közül való, így mágikus képességekkel bír, és titokban folyamatosan ellátja Castellane betegeit. Képességei ellenére sem tudja meggyógyítani a legjobb barátnőjét anélkül, hogy hozzáférne a tiltott tudáshoz.

Miután egy sikertelen gyilkossági kísérlet összehozza Lint és Kelt, bekerülnek a rejtélyes Guberáló Király hálójába, aki a castellane-i alvilág vezéreként mindkettőjüknek felajánlja azt, amire a legjobban vágynak, de magas árat kér a tudásért…

Ahogy a régóta őrzött titkok kezdenek kiderülni, fel kell tenniük maguknak a kérdést: megéri a tudásért árulónak lenni? A tiltott szerelem romba dönthet egy királyságot? A felfedezéseik vajon háborúba taszítják az országot, és káoszba a világot?

A #1 New York Times bestsellerszerző Cassandra Clare új sorozata az árulás, a veszélyes mágia és a sötét titkok pompásan felépített világába enged betekintést.

Olvasd el, ha egy igazán felejthetetlen kalandra vágysz!

Véleményem:

Cassandra Clare regényei meghatározóak voltak számomra a húszas éveimben, akkoriban még témáját tekintve is újszerűnek számított A Végzet Ereklyéi sorozat. Az Árnyvadász univerzum azóta szépen bővült tovább, és bár Az utolsó órák trilógia szerintem kimondottan erősre sikeredett, az bennem is megfogalmazódott, hogy szívesen olvasnék már az írónőtől valami teljesen mást. Mivel a stílusát és az általa teremtett karaktereket nagyon kedvelem, reméltem, hogy a sorozatnyitó A kardfogó című regény sem fog csalódást okozni, az olvasás elején mégis megijedtem picit. Az első pártíz oldalon keresztül nehezen rázódtam bele a történetbe (konkrétan háromszor kezdtem el elölről a könyvet), utána viszont varázsütésre megérkeztem, és engedtem, hogy kibontakozzon előttem egy újabb ötletes, varázslatosan részletgazdag és izgalmas világ. 


A történetünk egy elképzelt birodalomban játszódik, mely annak idején három királyságra szakadt. A cselekmény ebben a részben Castellane-re korlátozódik, ahol a királyi család igyekszik megőrizni a kényes hatalmi egyensúlyt. A társadalom alapvetően több részre oszlik, a Hegynek nevezett területeken él az uralkodó és a nemesség, míg a szegényebb rétegek a város alsóbb részeiben. A könyv elején megismerkedünk egy helyben szokásos hagyománnyal, miszerint a trónörökös herceg mellé kiválasztanak egy hozzá hasonló, árva fiút, hogy vele együtt nevelkedve kiképezzék a kardfogójának. Ez az árva fiú Kel, aki szabad akaratából dönt úgy, hogy felteszi az életét Conor herceg szolgálatára, ami nem csupán annyit jelent, hogy ha kell, felfogja előle az ütéseket és halálos csapásokat, hanem azt is, hogy az évek során igazi barátjává, szinte a testvérévé válik. 

A birodalmon belül akad egy olyan réteg, akik sok szempontból hátrányos helyzetben vannak, mégis ők az egyetlenek, akik képesek a varázslatra. Ők az ashkarok, akik őrzik annak a mágiának a csekély lenyomatát, ami századokkal korábban megsemmisült az Elválás során. A hatalmuknak köszönhetően Kel képes arra, hogy a külvilág számára Conorrá változzon, így nem csupán a testőreként szolgálhat, de bizonyos helyzetekben helyettesítheti is őt. Ez az izgalmas kis Koldus és királyfi áthallás szerintem eleve izgalmassá tette a történetet, de ezzel még nem ér véget az érdekes karakterek sora. Egy másik főszereplőnk Lin, egy fiatal ashkar nő, aki egész életét annak szentelte, hogy orvosnak tanuljon, bár amiatt, hogy nem született férfinak, igen nehéz érvényesülnie. Lin legfőbb motivációja, hogy megmentse haldokló beteg barátnője életét, de egy nap keresztezi a koronaherceg és Kel sorsát. Miután a lány mindkettejüknek segít, törékeny szövetség kezd kialakulni közöttük, ugyanakkor a birodalmon belül annyi az intrika, ráadásul közelgő veszélyről is suttognak a jóslatok, hogy senki sem tudhatja, kiben bízhat meg igazából. És ha ez még mind nem lenne elég, előkerül egy titokzatos kő is, ami szokatlan erővel bír, így még az is lehetséges, hogy az a hatalmas mágia, ami egyszer eltűnt a világból, egy nap újra visszatérjen. 

Ahogy korábban is említettem, az első néhány fejezet alatt még erősen aggódtam. Nehezen állt rá az agyam az új világra és szereplőkre, a leíró részek borzasztó részletesek voltak, és azzal fenyegettek, hogy elveszek majd a sok száraz információ között. Aztán egyszer csak elkezdett megelevenedni előttem a birodalom, minden keleties varázsával, lenyűgöző hangulatával és nyüzsgő életével együtt, innentől pedig már teljesen elkapott a gépszíj. Mind a társadalmi berendezkedés, mind a történelem, mind a mágia természete logikus, világosan felépített és jól ábrázolt, így annak ellenére sem unatkoztam, hogy a konkrét események szintjén nem történtek olyan őrületesen nagy akciók vagy fordulatok. A regénynek erősen bevezető jellege van, és ha így tekintek rá, akkor nagyon jó megágyazása lehet a folytatásoknak, pláne úgy, hogy a cselekmény olyan irányba mozdult a történet végére, ami sejteti, hogy itt még komoly csavarok várhatók. 

A karakterek közül talán Lin került legközelebb hozzám, aki a maga öntörvényű módján mindenképpen el akarja érni a célját, nem hódol be a hatalomnak, mellette viszonyt egyenes és őszinte teremtés. És hát ott volt persze az alvilágot irányító Guberáló király, akiről sokáig nem lehet tudni, pontosan milyen szerepet játszik a történtekben, mégis lehetetlen volt nem kedvelni a karakterét. Nagyon tetszett, hogy kisebb fejezetek keretében olvashattunk az Elválás előtti történelemről, a múltbeli események pedig szép fokozatosan érnek össze a jelen cselekményszálával. Ahogy pedig az írónőtől megszokhattuk, az elbeszélés stílusa igényes, mégis olvasmányos, így pillanatok alatt fel lehet falni ezt a kedves kis féltéglát. Összességében nagyon elégedett vagyok, mert egy teljesen más jellegű történetet kaptam, mint amit az Árnyvadász univerzumban megszoktam, ráadásul ez a könyv jócskán átlépi az ifjúsági címke kereteit. Nagyon remélem, hogy a folytatásban még tovább emeli Clare a tétet, én mindenesetre alig várom, hogy újra találkozzak hőseinkkel. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy egzotikusabb világban játszódó, intrikával gazdagon kibélelt, komplex fantasyt szeretne olvasni. 

Nyereményjáték:

Minden állomáson felteszünk egy kérdést, amit könnyedén megválaszolhattok, ha előtte elolvassátok a regény beleolvasóját. Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Jolivet követ egyenruhája milyen színekben pompázik?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.04 Kitablar
06.07 Könyv és más
06.10 Utószó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések