Az ​ajtók könyve (értékelés és nyereményjáték)

 


Történetünk főszereplője a békés, átlagos életet élő Cassie, aki egy könyvesboltban dolgozik, de a mindennapjait felborítja egy titokzatos bőrfedeles kötet, Az ajtók könyve! A könyv segítségével egyik pillanatról a másikra akár a világ másik felére is juthatunk - természetesen elég sokan vágynak erre a ritka kötetre…
Tartsatok velünk ezen az izgalmas blogturnén, de ne felejtsetek el játszani se, hiszen a General Press Kiadónak hála egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a kötetet!



Kiadó: General Press Kiadó, 2024
Oldalszám: 464 oldal
Eredeti cím: The Book of Doors
Fordította: Fügedi Tímea
ISBN: 9789634528586


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vannak ​ajtók amelyeket sosem lenne szabad kinyitni…

Cassie Andrews teljesen átlagos életet él. A napjait szeretett könyvei között tölti, egy New York-i könyvesboltban, ahol segít a betérő vásárlóknak, rendszerezi a polcokon a regényeket, és kávét készít az olvasósarokban üldögélőknek. Egészen addig, amíg egy havas, téli estén az egyik törzsvásárló egy különleges kötetet nem hagy rá. Az asztalon heverő apró könyv barna bőrfedele olyan kopott és repedezett, mint az ajtóról pattogzó régi festék, és úgy néz ki, mint valami napló, amelybe valaki hosszú éveken át gyűjtötte a gondolatait.
Ám ez nem egy átlagos könyv. Hanem Az ajtók könyve.
A megfejthetetlen szavakat és rejtélyes rajzokat tartalmazó kötet csupán egy dolgot ígér: a segítségével a tulajdonosa átléphet bármelyik ajtón, és máris a világ másik pontján találhatja magát. Csakhogy van, aki egy ilyen hatalommal bíró könyvért bármit megtenne. Mert bár nem csupán egyetlen különleges kötet létezik a világon, mégis ez a könyvgyűjtők által leginkább vágyott példány – és van, aki a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy megszerezze. Cassie régi és új barátok segítségével menekülőre fogja, a célja pedig, hogy eljusson a különleges könyveket rejtő Könyvtárba…

Véleményem:

Ha felbukkan az új megjelenések között egy olyan regény, ami bármilyen szinten kapcsolódik a könyvekhez, nekem már tágulnak is a pupilláim és bőszen olvasgatni kezdem a fülszöveget. Ha pedig az is meggyőz arról, hogy érdekes történetet várhatok, akkor már tényleg semmi nem tántoríthat el az olvasástól. Így volt ez Gareth Brown Az ajtók könyve című köteténél is, ami egyből repült a kívánságlistámra, amikor megláttam a General Press Kiadó újdonságai között. Egy kis félsz volt bennem amiatt, hogy nem ismertem az írót, ráadásul a történet is picit lassacskán indult be, utána viszont úgy száguldott, mint egy gyorsvonat, én pedig sokkal jobban szórakoztam, mint remélni mertem volna. 


A történet elején megismerjük egyik főhősünket, Cassie-t, aki New York-ban dolgozik egy könyvesboltban és együtt bérel egy lakást a barátnőjével, Izzy-vel. Cassie élete nem mondható kimondottan mozgalmasnak, a nő szereti a könyveket és a nyugalmat, és kicsit talán zárkózott és magányos is, különösen, mióta elvesztette az őt felnevelő nagyapját. Az életébe akkor köszön be a sorsfordító változás, amikor egy idős úr, aki régóta törzsvendég a könyvesboltban, váratlanul meghal, és Cassie-re hagy egy különös, bőrkötésű könyvet. A nő eleinte nem tudja, milyen célt szolgált a furcsa rajzokkal és kézírással teli kötet, de hamarosan rájön, hogy a tárgy elképesztő erővel rendelkezik: a segítségével egy ajtón belépve a világ bármely másik ajtaján kiléphet a használója, így gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy bárhová eljusson az ember. Cassie és Izzy, miután sikerül egyáltalán felfogniuk a tapasztaltakat, eleinte pusztán a szórakozás kedvéért kezdik használni a könyvet, hogy eljussanak számukra érdekes helyekre. Ugyanakkor hamar felmerül bennük a gondolat, és nem is alaptalanul, hogy ez a fajta varázslat talán veszélyes is lehet...

Két főhősünkkel párhuzamosan a fejezetekben szép lassan kirajzolódnak más karakterek is. Megtudjuk, hogy nem Az ajtók könyve az egyetlen, ami mágikus tulajdonságokkal rendelkezik, ahogy azt is, hogy a világban többen is élnek, akik eltérő motivációkkal, de ugyanúgy szeretnék birtokolni ezeket a köteteket. Van, akit csak a könyvek által megszerezhető pénz érdekel, van, akit az általuk biztosított hatalom, és szerencsére olyanok is, akik azt érzik missziójuknak, hogy megmentsék ezeket a tárgyakat és ne engedjék, hogy illetéktelenek kezébe kerüljenek. Cassie-ék hamarosan összetalálkoznak egy magányos férfival, Drummond-dal, aki már megtapasztalta a saját bőrén, milyen veszélyes lehet kapcsolatban állni ezekkel a könyvekkel, és segít főszereplőnknek, hogy olyan dimenzióit is megismerje a könyv varázslatának, amiről nem is álmodott volna. 

Kezdem a negatívumokkal, mert szerencsére abból lényegesen kevesebb jutott. Több kritikában olvastam, és sajnos én is egyetértek azzal, hogy Cassie és Izzy karaktere nem sikerült a legfényesebbre. Cassie esetében még viszonylag könnyebb volt szimpatizálnom, különösen az érintett meg, mennyire szereti a könyveket, és persze a nagyapjával való kapcsolata és az ebből eredő fájdalma is megindító volt. Ettől függetlenül azonban sótlannak éreztem, és néha egészen más reakciókat mutatott, amiket én normálisnak tartanék adott helyzetekben. Nagyon nem zavart, de nem is fog tartósan megmaradni a figurája az emlékezetemben. Szerencsére ezt ellensúlyozták a további szereplők, nem is tudom, mikor olvastam utoljára például ennyire zsigerileg félelmetes főgonoszról, akivel őszintén nem szívesen találkoztam volna a valóságban. Maga az alapötlet szerintem egyszerű, de nagyszerű, tetszett, hogy a különböző varázskönyvek más-más képességet tudnak adni a használójuknak, ahogyan az is, hogy a szerző úgy nyúlt bele bizonyos témákba (pl. időutazás), hogy nem tört bele a logikai bicskája. 

Az írásmód és a stílus nagyon élvezetes volt, a fejezetek feszesen és pörgősen követik egymást, az első pár oldal után eléggé beindulnak az események. Ezt szolgálta az is, hogy néha kitekinthettünk főhőseink nézőpontjából, különösen azt élveztem (és persze borzongtam is közben), amikor a Nőről olvashattam. Számomra meglepően véres és brutális jeleneteket is tartalmazott a regény, ami viszont kimondottam jól állt neki, ettől sokkal komolyabban vehető volt a történet és éreztem, hogy nagyobb a tétje az eseményeknek is. Ráadásul kapunk egy sor morális kérdést is azzal kapcsolatban, hogy vajon milyen hatása lenne az ilyen könyveknek, és ki mire használná őket.  Összességében kifejezetten elégedett vagyok, szerintem ez egy jól kitalált és felépített fantasy, ami nem simul bele a hasonló történetek sorába, hanem képes valami újat mutatni. Borzasztó szívesen viszontlátnám a filmvásznon, remélem, egyszer másnak is eszébe fog jutni ez az ötlet. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a komorabb, izgalmas és érdekes témafelvetésekkel dolgozó fantasyket. 

Nyereményjáték:

A kiadónak hála bele is tudtok olvasni Az ajtók könyvébe, és azt javasoljuk, hogy tegyétek is meg, ugyanis az egyes állomásokon feltett kérdésekre megtaláljátok benne a válaszokat! A helyes választ szokás szerint a rafflecopter megfelelő rubrikájába várjuk. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Hol dolgozva barátkozott össze Cassie Izzyvel?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05/31 - Utószó
06/04 - Könyv és más
06/09 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések