A ​titkok titkos élete - Hogyan befolyásolja a titkolózás az életünket? (értékelés és nyereményjáték)



Dr. Michael Slepian immár több, mint 60 viselkedéstudományi tanulmányt publikált, de a nevét a titkokkal és a titkolózással kapcsolatos átfogó tudományos munkája tette ismertté. A titkok titkos élete kutatásainak összefoglalása, melyet ezúttal bloggereink vesznek górcső alá.
Tartsatok velünk, hiszen a blogturné végén a Park Könyvkiadónak köszönhetően, egy szerencsés olvasónk megnyeri a könyvet!




Kiadó: Park Könyvkiadó, 2024
Oldalszám: 256 oldal
Fordította: Molnár Csaba
Illusztrálta: The Secret Life of Secrets
ISBN: 9789633559413


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„A ​gyerekek tudják, de a felnőttek gyakran elfelejtik, hogy a titkok arra valók, hogy megosszák őket.”

Miért titkolózunk, milyen titkaink vannak, hogyan befolyásolják ezek a titkok a világról alkotott benyomásainkat, az egészségünket, a munkahelyi életünket, a kapcsolatainkat – és kire bízzuk rá őket?

Titkaink teherként nehezedhetnek ránk, ha egyedül, mások támogatása nélkül hordozzuk őket. Akár a jó hírünk, akár egy kapcsolat vagy hozzátartozó védelme, akár valamilyen más cél motivál a titkolózásra, azzal tisztában kell lennünk, hogy a titok magányossá és elszigeteltté tesz.

A szerző bizonyos titkok létjogosultságát elismeri, nem ítéli el a titkolózót, nem követeli a feltétel nélküli vallomásokat, hanem olyan tudományosan megalapozott stratégiákat kínál, amelyek segítenek együtt élni a titkainkkal. Elsajátításuk során jobban megismerhetjük elménk, kapcsolataink és önmagunk működését.

Michael Slepian a Columbia Egyetem Üzleti Karának docense, menedzsmentet és etikát tanít. Több mint 60 viselkedéstudományi tanulmányt publikált, nevét a titkokkal és a titkolózással kapcsolatos átfogó tudományos munkája tette ismertté. Könyve nem gyakorlati útmutató kezdő és haladó titkolózók számára, hanem egy ötvenezres mintán végzett, hosszan tartó kutatássorozat összefoglalása, a titok lélektanának és a 38 titokfajtának a leírása. A Rising Star-díjjal kitüntetett szakértő kutatásairól a The New York Times, az Economist, a The Wall Street Journal és a BBC is beszámolt. Magyarul ez az első könyve.

Véleményem:

Ki voltam már éhezve arra, hogy egy jó kis ismeretterjesztő, pszichológiai témájú könyvet olvassak, így kapva kaptam a lehetőségen, hogy beszerezzem Michael Slepian A ​titkok titkos élete című kötetét. Rengeteg téma van, amit számos műben vagy kutatásban feldolgoztak, de amikor jobban belegondoltam, arra jutottam, hogy a titkokról még sosem olvastam tudományos megközelítésből írt könyvet, és ha nem is vagyok közvetlenül érintett (már olyan értelemben, hogy nem nagyon van az életemben meghatározó titok), nagyon kíváncsi voltam a jelenség mögötti lélektani okokra, pszichés mozgatórugókra. Szerencsére jól választottam, ismét sikerült egy olyan kötethez nyúlnom, ami amellett, hogy tudományos igényességgel és alapossággal jár körül egy témakört, ráadásként nagyon olvasmányosan és közérthetően van megfogalmazva. 


Michael Slepian a Columbia Egyetem Üzleti Karának docenseként az emberi viselkedés tanulmányozásának szentelte életét, azon belül is kiemelt szerepet szánva a titkoknak és azok életünkre, gondolatainkra, érzéseinkre gyakorolt hatásának. A kicsit döcögősebb bevezető után hamar sikerül ráhangolódni a szerző stílusára és magyarázataira, ebben segítséget nyújtott az is, hogy személyes légkört teremtve elmesélte saját érintettségét is a titkok területén (és nagyon jó volt, hogy ez a személyes példa folyamatosan visszaköszönt a könyvben, szemléltetendő a különböző altémákat). A kötet elején röviden megismerjük Slepian kutatását és azt, hogy ennek alapján hogyan kategorizálta több, mint 30 csoportba az emberek lehetséges titkait, majd ezután alaposabban is kibontja a különböző területeket. Természetesen az első fejezetekben azt a kérdést járjuk körül bővebben, hogy egyáltalán mit nevezhetünk titoknak, mik azok a dimenziók, amik alapján egy információt vagy tudást ebbe a kategóriába sorolunk. Attól függetlenül, hogy a szót napi szinten használjuk a beszélgetéseinkben, még egyáltalán nem biztos, hogy képesek lennénk ilyen szinten definiálni, így ez az alapozás meglehetősen hasznos volt. 

A további fejezetekben - összesen kilencben- olvashatunk a titkok születéséről, a különböző dimenzióiról, a titkok elrejtéséből adódó mentális nehézségekről, a megosztás előnyeiről, illetve a pozitív titkokról és az esetleges kulturális különbségekről is. Nekem a kedvenc részem mindjárt a könyv elején található A titkok születése című fejezet volt, ahol nem csak arról olvashattam, hogy az emberek esetében hogyan alakul ez a kérdés a különböző életkorokban, hanem arról is, hogy ezen a területen vajon különbözünk-e az állatoktól, és hogy mindezt milyen vizsgálati módszerekkel kutatták. Ez egyébként egy általam nagyon szeretett aspektusa volt a könyvnek, izgalmasan és érdekesen vázolta fel a különféle tesztek alakulását. Engem mindig is érdekelt a pszichológián belül, hogy a különböző kutatási kérdésekre hogyan lehet a lehető legmegbízhatóbb választ kapni, ebben a kötetben pedig nagyon sok szó esik ilyesmiről. Szintén elképesztően érdekes volt arról olvasni, hogy a minket folyamatosan foglalkoztató titkok hogyan torzítják az érzékelésünket, bizonyítva, hogy az ilyenek cipelése tényleges súlyként jelenhet meg az életünkben.

Lehet, hogy másoknak nem ez a szempont lenne elsődleges, de nekem nagyon tetszett az is, hogy a szerző egyáltalán nem ítélkező a titkokkal kapcsolatban. Gondolhatnánk, hogy a könyv majd arról fog szólni, mennyire káros, ha súlyos titkokat őrzünk, és hogy mennyivel jobb lenne, ha ezeket megosztanánk másokkal is. Persze, erről is szó esik, és bizonyos helyzetekben (főleg akkor, ha már fizikailag is rosszul vagyunk a titok súlyától) tényleg ez lehet megoldás, de legalább ennyi szituáció van, amikor az a helyes stratégia, ha tudatosítjuk magunkban, hogy az adott titok nem minősít minket, és nem ártunk senkinek azzal, ha megtartjuk magunknak. Mindennek a mérlegeléséhez szerintem nagyon jól használható szempontokat ad a könyv, így biztos, hogy mindenki kap megfelelő tippeket akkor, ha úgy érzi, a saját életében gondja, dolga van ezzel a kérdéssel. 

A kötet stílusa végig követhető, élvezetes és olvasmányos, a szerző sok példát használ, melyek segítségével minden fejezet könnyedén befogadható azok számára is, akik nem rendelkeznek pszichológiai előképzettséggel. Maga a téma olyan, ami biztos, hogy mindenkit érint valamilyen szinten, így tulajdonképpen bárkinek ajánlható, akit érdekelnek a különböző lélektani témák, kérdések. A terjedelem nem túl nagy, így viszonylag hamar ki is lehet olvasni, főleg, hogy a tudományos igényesség mellett sem válik szárazzá vagy unalmassá. Nagyon örülök, hogy erre a kötetre esett a választásom, mert azt érezhettem, hogy amellett, hogy szórakoztat, rengeteg tudást is gyűjthettem belőle.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy érdekes, könnyen emészthető pszichológiai ismeretterjesztő könyvet olvasni.

Nyereményjáték:

Ezúttal Michael Slepian titkokról szóló idézeteit fogjátok megtalálni az egyes állomásokon, de mindegyikből hiányzik egy szó! Kis kutatás és keresgélés ugyan szükséges, de könnyedén ki fogjátok tudni egészíteni őket. Nekünk a HIÁNYZÓ SZÓ kell, amit írjatok be a rafflecopterbe a megfelelő állomáshoz.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“A titkaink _______ követnek minket, bárhová megyünk is. És gyakran az okozza a problémát, hogy egyedül vagyunk velük.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06/24 - Szembetűnő
06/28 - Könyv és más
07/02 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések